Kultūras ziņas

Dejas izrāde "Meitenes neraud"

Kultūras ziņas

Zināms Purvīša balvas laureāts

Igauņi, latvieši, briti satiekas Hendeļa mūzikā

Igauņi, latvieši un briti satiekas Hendeļa mūzikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Baroka mūzikas lielmeistara Georga Frīdriha Hendeļa un igauņu diriģenta Risto Josta talanta cienītāju ceļi 20.februārī vedīs uz Torņakalna baznīcu. Hendeļa oratorijas "Izraēļi Ēģiptē" atskaņojumā pulcējušies izcili Latvijas, Igaunijas un Lielbritānijas mūziķi: kamerorķestris "Sinfonietta Rīga", Igaunijas kamerkoris "Voces musicales" un solisti, baroka mūzikas lietpratēji no Lielbritānijas.

Oratorija "Izraēļi Ēģiptē" tiek uzskatīts par vienu no spožākajiem Georga Fridriha Hendeļa veikumiem. Tiesa, mūsdienās to nešaubīgi sauktu par plaģiātu, jo opuss tapis atbilstoši tā brīža modei, mūzikā iepludinot savu un pat citu komponistu sacerējumu tēmas nedaudz atšķirīgā interpretācijā.

"Šobrīd tas noteikti būtu pretlikumīgi. Vēl vakar runājām, ka tur ir brīnišķīgs basu duets, ko pats Hendelis nemaz nav sakomponējis. Tas, protams, rakstīts labākajās baroka tradīcijās. Arī mūsdienās komponisti savos jaundarbos mēdz atsaukties uz saviem iepriekš radītiem skaņdarbiem, bet to vairs nevērtē kā īpaši nopietnu mūziku. To uztver kā joku, kā parodiju. Bet baroka laikā tā bija norma," stāsta diriģents Risto Josts.

Risto Josts šobrīd ir viens no ievērojamākajiem igauņu diriģentiem. Viņš ir Igaunijas Nacionālās operas diriģents, Nīderlandes kamerkora un Tallinas kamerorķestra mākslinieciskais vadītājs. Josts arī dibinājis kamerkori "Voces Musicales", kas 20.februārī kopā ar mūsu kamerorķestri "Sinfonietta Rīga" uzstāsies Torņkalna baznīcā Rīgā.

Klavesīniste Ieva Saliete teic - Risto Josts ļauj mūziķiem muzicēt. "Hendelis teica, ka raksta mūziku, lai cilvēki kļūtu labāki. Krāšņumus un solistu ekspresīvās ārijas. Mēs tur atainojam dzīvniekus un visu iespējamo - liela un skaista Hendeļa izrāde," pauž Ieva Saliete.

"Esmu strādājis ar daudziem Latvijas mūziķiem. "Sinfonietta Rīga" ir viens no top orķestriem reģionā. Viņi ir muzikāli ļoti jutīgi un zinoši, tāpēc darbs notiek viegli un dabiski," atklāj Risto Josts.

Kopprojektā piedalās arī trīs solisti, baroka mūzikas lietpratēji no Lielbritānijas: Anna Denisa (soprāns), Viljams Tauerss (kontrtenors) un Saimons Volls (tenors). Viņiem līdzās būs igauņu dziedātāji Evelīna Kanepi (soprāns), Andreass Veljamē un Alvars Tīslers (basi). Kā norāda diriģents Risto Josts, sadarbību starp latviešu, igauņu un britu mūziķiem ir retums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti