Ieva Parša: Einfelde ir dziļi tiešs trāpījums dvēseles kaktos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Komponiste Maija Einfelde ir ļoti dziļi tiešs trāpījums dziļi dvēseles kaktos, īsi pirms komponistes jaundarba „Divas impresijas” pirmatskaņojuma atzīst mecosoprāns Ieva Parša.

Piektdien, 5. aprīlī, Lielajā Ģildē ar orķestra „Sinfonietta Rīga" koncertu, kurā skanēs arī Maijas Einfeldes jaundarba pirmatskaņojums, sāksies „Latvijas Jaunās mūzikas dienas”. Koncertā būs arī divas solistes: flautiste Ilona Meija un mecosoprāns Ieva Parša.

„Mani ar Maiju Einfeldi saista īpaši dziļas attiecības,” intervijā Latvijas Radio 3 – „Klasika” norāda dziedātāja.

2006. gadā Ieva Parša dziedāja Maijas Einfeldes komponēto dziesmu ciklu ar Ločmeļa vārdiem „Romantiskas dziesmas”.

„Tā Maijas tēls no manas būtības nav izgājis līdz pat šai dienai,” stāsta dziedātāja. „Maijas būtība ir vārdos pat neizsakāma.Es mēģinu atrast īstos vārdus, bet nevaru, jo viņa ir filozofiski ļoti vīrišķīga sieviete un tāda viņa ir arī savā mūzikā. Nav nekā banāla. Viņa ir ļoti dziļi tiešs trāpījums dziļi dvēseles kaktos. „Divas impresijas”, viena ar Poruka dzeju, atkal atgādina mums par Maijas patiesumu.”

Maija Einfelde ir viena no komponistēm, kurām nepatīk daudz nošu, daudz vārdu. Viņa mūzikā ir ļoti lakoniska. Savukārt Ieva Parša ir no tām dziedātājām, kurām nepatīk mērenība un atturība. Ja viņa ko dara, tad ar visu sirdi un dvēseli, rokām un kājām ir iekšā mūzikā.

„Maijas harmoniskā valoda nav vienkārša. To ietērpt un padarīt vienkāršu, tas ir mana temperamenta uzdevums šoreiz,” atzīst Ieva Parša.

Šoreiz Paršas temperamentīgums izpaudīšoties viņas intonatīvajā darbībā, taču dziedātāja negrib visu atklāt, lai klausītājiem būtu interesanti atnākt uz koncertu.

Marta beigās mākslinieces ceļi veduši uz Omsku Krievijā, kur Ieva Parša uzstājās vietējā Latviešu kultūras centrā. Plašāk par to klausieties Latvijas Radio 3 – „Klasika” intervijā ar Ievu Paršu!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti