Kultūras rondo

25. Starptautiskajā Garīgās mūzikas festivālā skanēs arī jauno komponistu darbi

Kultūras rondo

Izstādē "Direktora izvēle" Rīgas Biržā apvienots šķietami neiespējams darbu kopums

Mūziķis Kārlis Auzāns par dalību "Zīda ceļa" meistarklasēs

Iespaidu mutulī. Mūziķis Kārlis Auzāns stāsta par dalību meistardarbnīcā Bostonā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pasaulslavenā kolektīva "Silkroad Ensemble" izpildītājmākslinieku vadībā notikusi Starptautiskā mūziķu meistardarbnīca (Global Musician Workshop). Turp devās, zināšanas un iedvesmu smēlās arī mūsu komponists, mūziķis Kārlis Auzāns. Pa dienu dalībnieki pilnveidojās, bet vakaros muzicēja nozīmīgākajā Bostonas zālē. 

Lai pastāstītu par meistardarbnīcu, kurā nupat bagātinājies, Kārlis Auzāns Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rodno" vispirms sniedz īsu komentāru par tās veidotājiem: "Pasaulē ir tāds ansamblis "Silkroad Ensemble", ko savulaik dibināja amerikāņu čellists Jo-Jo Ma. Viņa galvenā ideja bija apvienot visdažādākos mūziķus, kas ir no Amerikas diasporām, sākot ar indiešiem, japāņiem, ķīniešiem, ebrejiem, un visiem kopā veidot kopīgu mūziku, radīt jaunu pasaules skanējumu. Šis ansamblis darbojas jau vairāk kā 10 gadus, viņi ir vairāku "Grammy" balvu ieguvēji." 

Pagājušonedēļ "Silkroad Ensemble" īstenotajā meistardarbnīcā esot piedalījušies 60 mūziķi no visdažādākajām valstīm. Auzāns pārstāvēja Latviju un pat visu Baltiju. Vaicāts, kā par šo notikumu uzzināja, komponists, mūziķis atbild, ka ziņa viņu sasniegusi, sekojot līdzi Jo-Jo Ma gaitām. Pirmais solis bija pieteikuma iesūtīšana, kam sekoja izvērtējums. Konkursa kārtībā izraudzītie mūziķi saņēma ne tikai uzaicinājumu, bet arī stipendiju, kas sedza dalības izmaksas. 

“Silkroad Ensemble” meistardarbnīca
“Silkroad Ensemble” meistardarbnīca

No rīta līdz vakaram dalībnieki darbojās Jaunanglijas Mūzikas konservatorijā (New England Conservatory). "Kārtība bija tāda – astoņi galvenie "Silkroad" ansambļa mūziķi bija kā grupu vadītāji, mēs kopīgi sagatavojām vairākus skaņdarbus un vakaros bija koncerti šīs pašas Konservatorijas saucamajā "Jordan" zālē, kas pēc savas nozīmes ir tieši tas pats, kas "Carnegie" zāle, tikai Bostonā. Tā ir visprestižākā zāle Bostonā. Mums bija gods tur muzicēt vairākas dienas pēc kārtas," atceras Kārlis Auzāns, savu sacīto papildinādams ar vēl kādu atzīmēšanas vērtu faktoru – katrā grupā bija visdažādāko instrumentu, tostarp tautas mūzikas instrumentu, pārvaldītāji.  

Ja par ieguvumiem – visvairāk mūziķiem esot devusi savstarpēja pieredzes uzklausīšana. 

"Tā ir privilēģija tur atrasties, būt kopā ar pasaules jaudīgākajiem mūziķiem un dalīties pieredzē, vienam otru bagātināt ar to, ko katrs dara," uzsver Auzāns, 

"[..] dalīties, kā mēs katrs esam nonākuši līdz kaut kādam punktam savā mūzikas dzīvē. Katram tas ceļš ir ļoti interesants un savādāks."

Kopš atgriešanās no meistardarbnīcas ir pagājušas vien pāris dienas un galva ir pilna ar informāciju, teic mūsu komponists un mūziķis: "No deviņiem rītā līdz 12 naktī tev visu laiku kaut ko kāds dod. Šo informāciju tu sūc iekšā kā švamme, tai mazliet vēl ir jāpārstrādājas. [..] Tu esi tā kā tādā krāsu mutulī nokļuvis, tajā padzīvojis un pašlaik vēl ir pārstrādes moments. Es varētu trīs stundas runāt par to, ko redzēju. Man telefons ir piefilmēts pilns ar katru uzstāšanos, kas man ir bijusi kā pārsteigums."  

“Silkroad Ensemble” meistardarbnīca
“Silkroad Ensemble” meistardarbnīca

Šobrīd Auzāna aktuālo uzdevumu pulkā ir mūzikas radīšana holandiešu filmai "Grāmata par visu" (lielu daļu ekrānstāsta uzņem Rīgas kinostudijā) un komponēšana kādam poļu dokumentālajam kinodarbam. Viņš aicina drīzumā doties uz Jauno Rīgas teātrī, kur Elitas Kļaviņas izrādē "Es atgriežos no tālienes" būs dzirdama viņa sarakstītā mūzika filmai "Iļģuciema māsas" (dokumentālās filmas fragmenti ir ievīti skatuves darbā). 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti