Dienas ziņas

Samazinās pēc dzemdībam pamesto bērnu skaits

Dienas ziņas

Eksperti: GPS staciju atslēgšana Krievijā mūs neietekmēs

Ieskandināti Dikļu dziedāšanas svētki

Ieskandināti Dikļu dziedāšanas svētki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Vidzemes pagastu koru kopīgās dziesmu dienas Dikļos pirmo reizi norisinājās pirms 150 gadiem, aizsākot Dziesmu svētku tradīciju. Lai atzīmētu nozīmīgo notikumu, Dikļos pēc mēneša norisināsies dziedāšanas svētku gadskārtai veltīts lielkoncerts. Ar svinīgu skanīgās bērzu birzs iesvētīšanu un koru koncertiem Dikļos jau iesākusies lielo svinību gaidīšana.

Gluži kā pirms 150  gadiem Neikenkalna pakājē uz kopīgu sadziedāšanos pulcējās kori no sešiem Vidzemes pagastiem. Vīri un sievas sestdienas pievakarē ar dziesmām ieskandināja topošo Dikļu āra koncertzāli, un iesvētīja skanīgo bērzu birzi, kas uzplaukusi pie tās.

„Dziedāšanas tradīcijas ir lepnums ne tikai Dikļiem, ne tikai Kocēnu novadam, bet arī visai Latvijai. Tāpēc mēs uzskatām, ka šīs tradīcijas ir jāturpina, ir jāattīsta infrastruktūra, lai dziedāšanas svētkus mēs varētu šeit svinēt, jo kultūra un latviešu valoda ir visas valsts lepnums un mūsu nācijas identitāte, tāpēc mums ir ļoti svarīgi šo kultūras tradīciju kopt un uzturēt arī nākotnē un turpmāk,” pārliecināta  Kocēnu novada domes priekšsēdētāja vietniece Evija Nagle.

Bērzu birzs ir kā simbolisks tilts no pirmajām kopīgajām sadziedāšanās dienām Dikļos uz Vispārējiem latviešu dziesmu svētkiem.

Koristi atzīst - dziedāšanas svētki latviešiem ir nozīmīgi, jo tie rada piederības sajūtu dzimtenei un caur dziesmu parāda latviešu vienotību. Tādēļ svarīgi atzīmēt ne vien lielos dziedāšanas svētkus Rīgā, bet arī šīs tradīcijas rašanos, saka sieviešu kora „Sapnis” dziedātāja Dārta Gātere.

„Mums tā ir viena no tādām lielākajām, labākajām iespējām sajust latviešu kopīgo garu, jo parasti mēs esam izkaisīti pa savām viensētiņām, pilsētiņām, bet šī ir tā iespēja sajust, ka mēs visi esam viena tauta, un tajā brīdī, lai vai kādas mums būtu nesaskaņas vai kādi ķīviņi, mēs esam visi kopā un viens vesels reizē.”

Mīlestība pret dziesmu mūsu tautā nodod no paaudzes paaudzē, tādēļ dziedāšanu varam uzskatīt par latviešu tradīciju, norāda koristi.

„Ziemā pati es reizēm domāju - no darba atnāku mājās, ir auksts laiks, putenis, vakarā mēģinājums, un es domāju – kādēļ man tas jādara, bet tāds dzinulis ir, ka man ir jāiet, jo es laikam bez dziesmas nevaru,” saka Straupes kora dziedātāja Zigrīda Gulbe.

Dziedāšanas svētku jubilejas koncerts līdz ar jaunās Dikļu āra estrādes atklāšanu norisināsies 7.jūnijā. Kocēnu novadā cer, ka kopīgu sadziedāšanos būs iespējams organizēt ik gadu.

 

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti