Iesāk laika skaitīšanu līdz Pasaules koru olimpiādei Rīgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Radoši informatīvajā telpā „Esplanāde 2014” piektdien simboliski atklāta laika skaitīšana līdz grandiozajam koru dziedāšanas pasākumam – Pasaules koru olimpiādei, kas 2014.gadā notiks Rīgā, informēja „Rīga 2014” pārstāvis Mārtiņš Drēģeris.

Starptautiskais kopkoris Pasaules koru olimpiādes mākslinieciskā vadītāja Romāna Vanaga vadībā, un spēlējot komponistam Mārtiņam Braunam, atskaņoja komponista dziesmu „Saule, Pērkons, Daugava”.

„Latvija ar prieku un lepnumu gaida Pasaules koru olimpiādes dalībniekus, tādējādi piepildot latviešu dižgara Imanta Kokara sapni par Pasaules koru olimpiādes norisi Latvijā. Zīmīgi, ka tieši šobrīd, kad XXV Vispārējos latviešu dziesmu un XV Deju svētkos esam aizvadījusi kārtējos spilgtos koru karus, mēs sākam gatavoties jaunām, vēl izaicinošākām koru sacensībām no visas pasaules,” pasākuma atklāšanā uzsvēra kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende.

„Latvijā dziedāšana nav tikai valsts neatkarības simbols, tā ir arī katra cilvēka neatņemama dvēseles daļa. Rīga ir izcila vieta, kur organizēt lielākās pasaules koru sacensības,” pauda pārliecību Vācijas kultūras organizācijas „Interkultur” (Pasaules koru olimpiādes rīkotāji) prezidents Ginters Tīčs (Günter Titsch).

Atvest uz Rīgu koru olimpiādi bija dižgara Imanta Kokara lielais sapnis un līdz pat mūža beigām viņš strādāja, lai mērķi realizētu. Tagad vērienīgā konkursa māksliniecisko vadību uzņēmies diriģents Romāns Vanags. „[Skatītāji] sagaidīs vislielāko koru spektru, kādu vien var redzēt. Daudzās kategorijas nozīmē bērnus, jauniešus, sievas, vīrus, jauktos, senioru korus, gospeļkorus, reliģiozos korus, vokālos ansambļus. Tik raibu buķeti mēs nebūsim nekad redzējuši vienkopus,” norāda Pasaules koru olimpiādes Rīgā mākslinieciskais vadītājs Romāns Vanags.

Bet Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks apliecināja, ka Rīga kā Eiropas kultūras galvaspilsētas organizētāja ir gatava uzņemt daudzos pasaules korus un visus Rīgas viesus, un uzsvēra, ka tieši dziesma un kordziedāšanas tradīcijas pasaulē ir labākais veids, lai veidotu dialogu, sapratnes tiltus starp visām nācijām.

Olimpiāde pulcinās aptuveni 400 korus no 70 valstīm – kopumā ap 20 000 dalībnieku. „Ja atbrauc visi šie dalībnieki un mēs paņemam viņu koferus un saliekam vienu uz otra, tad iznāk vairāk kā astoņi kilometri. Tas ir tik augstu kā Everests!,” saka Rīgas domes Kultūras departamenta vadītāja Diāna Čivle.

Emocijas Everesta augstumā tiek gaidītas arī no pasaulē labāko koru kopkoncerta Mežaparkā, kurā cita starpā visu koru izpildījumā skanēs Mārtiņa Brauna “Saule, Pērkons, Daugava”. Koru olimpiādes ieskandināšanā šo dziesmu izpildīja iepriekšējās olimpiādes laureāti – „Sōla”, kopā ar dziedātājiem no Krievijas, Vācijas un Norvēģijas.

Pasaules koru olimpiādē Rīgā notiks Eiropas kultūras galvaspilsētas gada programmas ietvaros no 2014.gada 9. līdz 19. jūlijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti