Ies karsti – par Liepājas Mākslas forumā gaidāmo stāsta notikuma autori

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Labi pavadīts laiks – ar šādu aicinājumu šajā nedēļas negalē notiks Liepājas Mākslas forums. No piektdienas līdz svētdienai gaidāmi astoņi laikmetīgās mākslas notikumi, kas vienkopus pulcēs 64 radošas personības. Mākslas, dejas un mūzikas notikumi risināsies gan koncertzālē "Lielais dzintars", gan ārpus tās. Horeogrāfe un dejotāja Olga Žitluhina un mūziķis Juris Kaukulis radījuši īpašu jaundarbu, kas norisināsies bijušās rūpnīcas "Liepājas metalurgs" teritorijā.

Ies karsti – par Liepājas Mākslas forumā gaidāmo stāsta notikuma autori
00:00 / 05:01
Lejuplādēt

Mēs cenšamies parādīt jaunāko mūzikā, performatīvajā mākslā, arī citos žanros, – tā, izklāstot Liepājas Mākslas foruma ideju, saka koncertzāles "Lielais dzintars" valdes priekšsēdētājs Timurs Tomsons. Foruma norise gaidāma arī ārpus koncertzāles telpām bijušās rūpnīcas "Liepājas metalurgs" kontrastu pilnajā teritorijā, kas izraisījusi tik lielu publikas interesi, ka ieejas biļetes vairs nav pieejamas. Tomsons stāsta: "Tā ir pirmā reize, kad mēs padarām publiski pieejamu šo rūpniecības teritoriju. Mēs to darām caur mākslu Rietumeiropas tradīcijā, ka māksla ienāk rūpniecības teritorijās. Olga Žitluhina kopā ar Juri Kaukuli taisa veselu uzdevumu, tā būs pirmizrāde kopā ar Latvijas Kultūras akadēmijas laikmetīgās dejas studiju kursu. Jau divas nedēļas dzīvojas pa šo teritoriju, ļoti gaidām sestdienu, lai redzētu, kas tur notiks."

Olga Žitluhina rāda vietas, kur gaidāma dejas performance un pastaiga kopā ar apmeklētājiem – rūpnīcas teritorija nebūt nav deju zāle ar koptu grīdu, drīzāk bīstama vieta dejotājiem. Neviena čūska neesot redzēta, bet naglas gan.

Milzīgā teritorijas "skatuve" pēc slēgtiem gadu desmitiem ļaus tuvāk ieraudzīt gan melnās metalurģijas pamestos skursteņus, gan ieklausīties, kā ķēžu cehā skan elektriskā ģitāra un smalkie dejotāju soļi. Par laikmetīgās dejas un mūzikas performanci "Vienkārši labi" stāsta Olga Žitluhina: "Kāpēc vienkārši labi? Ja šajā skrējienā, arī pēc "koronas" sākās it kā uzreiz atkal normālā dzīve, mēs skrienam – vajag to, vajag to… Ja vari skrējienā sameklēt laiku, pacelt galvu, ieskatīties debesīs un vispār ieraudzīt debesis, bet principā visur ir šeit, mēs visi esam debesīs.

Pajautāt, kur sākas debesis, kur sākās zeme!? Saule vēl joprojām lec! Karš tur, karš tur, un tur karš, bet saule lec…"

Liepājas Mākslas forums piedāvās labi pavadīt laiku arī pašā koncertzālē, par atklāšanas dienas notikumiem šajā piektdienā stāsta Timurs Tomsons: "Pirmo reizi mēs sadarbojamies ar izstāžu centru "kim?", kas mums atvedīs izcila mākslinieka fotoizstādes, kas mums koncertzālē īstenībā reti parādās. Vēl būs brīnišķīgs trio no Francijas un Argentīnas, kuri piedāvās ļoti dažāda žanra mūziku no tango līdz eksperimentam. Ikgadēji notiek tā, ka mēs pārvēršam koncertzāli par lielu platformu alternatīvai mūzikai. Pie mums brauc viens dīdžejs no Londonas un būs arī Kaspars Groševs. Ies karsti."

Liepājas Mākslas foruma noslēgumā Valsts kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" un poļu soprāna Joannas Frešeles (Joanna Freszel) izpildījumā skanēs itāļu komponista Fausto Romitelli futūristu manierē radītā videoopera "An Index of Metals". Tas ir mežonīgs, abstrakts stāstījums, kuram nepiemīt operas izsmalcinātība – tas iegremdē klausītāju skaņas un gaismas transā. Autors to radījis īsi pirms savas nāves. Diriģents Normunds Šnē raksturo šo neparasto skaņdarbu: "Šis tiešām ir neparasts opuss, jo es varu godīgi pateikt, tās ir manas sajūtas, ka esmu diezgan skeptisks pret tādu izrādi, kur vienlīdz spēcīgi satiekas video, mūzika un varbūt vēl kaut kas, bet šis ir izņēmums, kur tas tiešām ir veiksmīgi, jo šie komponenti viens otram netraucē, bet ir sakausēti vienā, neparastā mākslas piedzīvojumā.

Tā tiešām ir izrāde – no ienākšanas zālē līdz pēdējai skaņai."

Latvijā mūziķi šo skaņdarbu atskaņo pirmo reizi, stāsta diriģents, jo tehnoloģijas un izpildījums ir sarežģīts. Kā to uztvers klausītājs, tas jau būs katra paša iztēles un dzīves pieredzes jautājums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti