Ierakstu kompānija «Skani» izdod leģendārā vijolnieka Valda Zariņa izcilākos ierakstus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Piektdien, 7. jūnijā, pie klausītājiem visā pasaulē nonāk nacionālās ierakstu kompānijas “Skani” izdotais albums ar leģendārā latviešu vijolnieka Valda Zariņa izcilākajiem vēsturiskajiem ierakstiem, vēstīja skaņu ierakstu kompānijas pārstāvji.  

Albumā ir apkopotas patiešām nepārspējamas Žana Sibeliusa, Bēlas Bartoka, Gundara Pones un Romualda Kalsona vijoļkoncertu interpretācijas, kuras Valdis Zariņš ieskaņojis kopā ar Latvijas Nacionālo Simfonisko orķestri un diriģentu Vasīliju Sinaiski laikposmā no 1976. līdz pat 1990. gadam. 

Tie ir gan Latvijas Radio fondu ieraksti, kas līdz šim plašākam klausītāju lokam nav bijuši pieejami, gan arī Rīgas Skaņu ierakstu (bijušās “Melodija”) studijas ieraksti, kas padomju gados iznāca skaņuplašu formātā. Tagad ieraksti ir digitalizēti un, pateicoties “Skani” plašajam izplatīšanas tīklam, nonāk pie klausītājiem visā pasaulē. 

Iedzimta muzikalitāte, pilnskanīgs tonis, izteiksmīgs frāzējums, emocionalitātes un intelekta apvienojums - tā izcilā latviešu vijolnieka Valda Zariņa spēli raksturo mūzikas kritiķi. 

“Viņa piesātināto toni ierakstos var atpazīt acumirklī, pat starp simts citiem vijolniekiem. Un šie ieraksti nenoveco,  tie arvien vēl skan svaigi. To noslēpums – dabiskumā un vienkāršībā. Nevis vienkāršotībā, bet vienkāršībā”, teic čelliste Ligita Zemberga, vijolnieka kolēģe Filharmonijas kamerorķestrī, pēc tam Nacionālajā simfoniskajā orķestrī. 
Un piebilst: “Viņš vienmēr prasīja – ieliec daļiņu savas sirds siltuma, lai tā frāze dzīvo, dzied. Ieliec sevi tur iekšā.”

Kompaktdiska idejas īstenošanā no sākuma līdz beigām ir piedalījies ilggadējais Valda Zariņa skatuves biedrs diriģents Vasīlijs Sinaiskis. Vēl vairāk – šie ieraksti tiek izdoti par viņa līdzekļiem.

"Vispār, domāju, ka man vajadzētu vairāk palīdzēt Latvijai, jo dzīves labākie gadi ir saistīti ar šo valsti. Un šeit esam darījuši ļoti daudz. Arī tagad, kad esmu cienījamā vecumā, sanāk izdarīt ko jaunu. Attiecībā uz sponsorēšanu, daru to pirmo reizi, bet, manuprāt, Valdis ir tik izcils cilvēks, ka būtu smieklīgi runāt par naudu vai kādu materiālo pusi," sarunā ar Latvijas Televīziju teica Sinaiskis. 

“Skani” ir vienīgā mūzikas izdevniecība Latvijā ar plašu starptautisku izplatītāju tīklu. Pateicoties sadarbībai ar partneriem ASV, Nīderlandē un Lielbritānijā, "Skani" izdotie latviešu mūzikas CD nonāk tirdzniecībā 80 pasaules valstīs, kā arī visās digitālās mūzikas platformās kā "Spotify", "iTunes", "Amazon Prime" un citās. Pērn "Skani" albumi sasniedza 150 000 klausītāju lielu auditoriju. "Skani" ir Latvijas Mūzikas Informācijas centra zīmols, kas darbojas, pateicoties Valsts kultūrkapitāla fonda un Kultūras Ministrijas atbalstam. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti