Iekšējā pasaule satiek ārējo. Klausāmies jaunāko pašmāju mūziku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Novembra pirmās nedēļas Latvijas populārajā mūzikā atnesa jaunu, žanriski daudzveidīgu albumu ražu. Piedāvājam iepazīties ar astoņiem jauniem albumiem, kā arī novembra singlu izlasi.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Lai arī žanriski atšķirīgi, novembra albumiem ir vienojoša tēma – iekšējā satiek ārējo pasauli. Vieni runā par savām subjektīvajām izjūtām, šādi, iespējams, piedāvājot klausītājiem sava veida patvērumu vai sapni. Otru stāsti ir daudz konkrētāki, piesaistītāki aktuālajām problēmām. Esot vētrainā laikā, kādu piedzīvojam tagad, arī populārā mūzikas skanējums mainās. Joprojām tiek uzturētas viegluma un ballītes sajūtas, bet emocionālās balādes, iespējams, šobrīd saraudina vairāk cilvēku.

Marta
Marta

Ar ticību labajam

Novembra sākumā savu otro albumu "Dabas Parādība" izdeva dziedātājas Marta. To veido deviņas dziesmas, no kurām zināmākās "Terapijā", "Filma, ko negribu redzēt", "Mīlestības kontrabanda". Martas dziesmas stāsta par viņai aktuālo, priecīgo un sāpīgo ar dziedātājai raksturīgo smakumu, sievišķīgumu, rotaļīgumu. Marta nevairās no skumjām un neizpratnes, kuras raisa notikumi pasaulē, bet ar savu mūziku saglabā ticību labajam. Viņa ir romantiska sapņotāja. Pie albuma dziesmām strādājuši producenti DJ Rudd un JJ Lush. Līdz ar albuma izdošanu, Marta izziņo arī pavasara koncertu, kas gaidām K.K. fon Stricka villa Rīgā nākamā gada 12. aprīlī.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Chris Noah
Chris Noah

Par mīlestības ēnas pusēm

Pašmāju indie-pop dziesminieka Chris Noah jaunajā mini albumā "Red Light" iekļautas sešas dziesmas, tajā skaitā singli "Sunboy" un "Only Yours". Dziesmas tapušas kopā ar mūziķa ilggadējo sabiedroto producentu Kristoferu Harisu (Kristofer Harris), izdotas "Sony Music Finland & Baltics". Chris Noah mūziku raksturo prātā paliekošas melodijas, emocionālo nokrāsu niansētība, kurā ieskanas arī rokmūzikai raksturīgais.

"Kamēr strādāju pie mini albuma, mēģināju būt godīgs pret sevi, redzēt lietas tā, kā tās patiesi ir," saka Chris Noah. "Pirmo reizi apzinājos, ka "nejust mīlestību" nav tikai izdomāts jēdziens vai attaisnojums, lai izkļūtu no attiecībām, kurās tu vairs nevēlies būt. Šī apziņa bija kodols manā rakstīšanas procesā, kuram es piegāju no dažādiem leņķiem: nenoteiktība, šaubas, greizsirdība un nožēla. Tituldziesma "Red Light" ir par ilūziju izzušanu."

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Pulse Trio"
"Pulse Trio"

Mūzika kā dziedināšana

Lai arī džeza bundzinieks, komponists Pauls Pokratnieks savu debijas – trio "Pulse Trio" albumu "The End Is The Beginning" izdeva jau šā gada februārī, prezentācijas koncerts ar iespēju albumu iegādāties svaigi spiestā vinila formātā notika 2. novembrī "M/Darbnīcā".  

Mūziķis atklāj: "Savu oriģinālmūziku tik bieži nespēlēju, tāpēc ir īpašāka sajūta, jo saproti, ka es atbildīgs par visu."

Iepriekš viņa skaņdarbi bija racionālāki, sarežģītāki, taču "The End Is The Beginning" ir albums, kurā Pauls iekļāva vairāk emocijas, mazāk – tehniskus elementus. Albumu iedvesmojusi Paula šķiršanās pieredze. Viņš stāsta: "Spēlējot skaņdarbus, izej cauri notikušajam, vari atskatīties, kam esi ticis cauri, un tagad esi daudz foršākā dzīves periodā. Mūzikas rakstīšana bija mana terapija. Esmu sācis vairāk rakstīt dziesmu tekstus, ko uztveru arī kā sava veida dziedināšanas procesu."

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Kapteinis Reinis
Kapteinis Reinis

Meklējot patiesību un taisnību

"Antiņa pantiņi" ir otrais Kapteiņa Reiņa albums, kurā Reinis eksperimentē ar dažādiem elektroniskās mūzikas stiliem (Drum and Bass, Trap, Future Garage, Trip Hop, Reggaeton), kas apvienoti ar akustiskajiem instrumentiem, orķestrālo mūziku un repu. Dziesmas tapušas laikā no 2017. līdz 2022. gadam, un albumā tiek runāts par šobrīd aktuālām tēmām – patiesību un taisnību, tehnoloģiju ietekmi uz sabiedrību, katra cilvēka atbildību par savu dzīvi, realitātes būvēšanu.

Albuma ierakstā piedalījās: čelliste Erna Daugaviete, ģitāristi Armands Varslavāns un Egils Leimanis, flautiste Ieva Rutentāle, perkusionists Matīss Uškāns, basists Andris Jeziks, vokāliste Monta Zaļkalne, fagotists Mārtiņš Roberts Grīnbergs, viesmākslinieki dziedātāja Elizabete Made, reperis un dziedātājs Amanito (jeb Mušmire), indiešu dziedātājs Shah Zay un reperis Emanuels Vakars. Reinis Klatenbergs ir gan komponists, gan vārdu autors, gan arī iespēlējis dažādus instrumentus – trompeti, mežragu, ģitāru, ukuleli, sintezatorus un melodiku.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Pionieris
Pionieris

Izcīnīt uzvaru!

Latvijas lielākā hiphopa apvienība "Kreisais krasts" kopā sanāca 2002. gadā, un tās dibinātāji ir reperis Pionieris kopā ar grafiti mākslinieku Valchu. Kopš apvienības pirmsākumiem Pioniera prioritāte bijusi "Kreisā krasta" attīstība, līdz ar to klausītāji visus šos gadus nebija sagaidījuši paša mākslinieka solo albumu.

Pioniera debijas albums "Kaut mēs uzvarētu tās cīņas, par kurām nerunājam" tapis 2022. gada laikā, tajā iekļautas 8 dziesmas un 1 skits. Vokālais ieraksts veikts "Kreisā krasta studijā", Rīgā ar Gundaru Neimani ("Trakamelodija") pie pults. Ierakstus miksējis un māsterējis Dāvis Strauss Holivudā, ASV, leģendārajā "Chalice Recording Studio", kurā ierakstus veikuši tādi mākslinieki kā Kanye West, Jay Z, Kendrick Lamar, Nas u.c. "Ir pagājuši vairāk nekā 20 gadi, kopš esmu repā – tik ilgs laiks bija nepieciešams, lai nonāktu punktā, kad varu atļauties uztaisīt savu debijas albumu tādu, kā vēlos," atzīst Pionieris.

Kā norāda reperis, albuma nosaukums ir veltījums visiem, kuri savā ceļā saskaras un cīnās ar fiziskām un garīgām problēmām. "Ir cīņas par kurām mēs neesam dalījušies ar citiem, vai vienkārši to nespējam dažādu iemeslu dēļ. Šis ir novēlējums visiem tiem, kuri cīnās: kaut mēs uzvarētu tās cīņas, par kurām nerunājam," albuma nosaukumu skaidro Pionieris.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Miķelis Dzenuška
Miķelis Dzenuška

Lieliem un maziem sapņotājiem

Multiinstrumentālists Miķelis Dzenuška šajā novembrī izdevis mini albumu "Sapņotājs", kurā ir piecas dziesmas, ieturētas fanka, fusion stilistikā, saglabājot minimālistisku pieeju. Dziesmu tekstos attēlotas dzīvespriecīgas ikdienas ainiņas, mirkļa izjūtas, kas izdziedātas rotaļīgi. Albums patiks gan eksperimentālās mūzikas cienītājiem un, ļoti iespējams, ar savu patiesumu uzrunās arī pašus jaunākos klausītājus.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Matīss Pavītols
Matīss Pavītols

Dzīves nospiedums

Mūziķis Matīss Pavītols, kurš līdz šim plašākai sabiedrībai bijis zināms kā bundzinieks tādos muzikālos projektos kā "Tumsa", "Putnu balle" un "Valters un Kaža", nule izdevis savu pirmo soloalbumu "Sapņu PVN". Līdz ar albuma nodošanu klausītāju vērtējumam iznācis arī pirmais singls – dziesma "Mamm, gūstā es", kas ir veltījums Ukrainai un tās cilvēkiem.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Albumā "Sapņu PVN" ir iekļautas vienpadsmit dziesmas, no kurām lielākajai daļai mūziku un arī tekstus ir sarakstījis Matīss Pavītols. Pāris dziesmām izmantoti citu autoru teksti, un albumā dzirdamas arī populāru dziesmu kaverversijas. Piemēram, dziesma "Mans zēns" ir Matīsa versija kādreiz populārai Jura Pavītola dziesmai, ko izpildīja grupa "Saime".

"Albums tapis ilgākā laika posmā. Dziesmas ierakstītas un pievienotas albumam izlases veidā. Katrai no tām ir savs stāsts un sajūta, līdz ar to sakārtot tās vienā kopējā blokā nemaz nebija tik vienkārši. Tas ir kā bērni vai radinieki, visi ir viena ģimene, bet katrs atšķirīgs, atļaujos pat teikt – īpašs. Tālab albums ir kā dzīve, kurā ietvertas tēmas no attiecībām, mīlestības un bērniem līdz sāpēm, nāvei un karam. Īpašs stāsts ir dziesmām "Pilītes" un "Mamm, gūstā es"," stāsta Matīss Pavītols.

Dziesmas "Mamm, gūstā es" teksts nācis no Ukrainas. Par teksta autoru zināms vien tas, ka tas bijis kāds krievu zaldāts, kurš nokļuvis ukraiņu gūstā. "Pie manis nonāca dzejolis, kas rakstīts kā vēstule mātei no kāda krievu zaldāta. Esot sarakstīts Hersonā un ātri izplatījies pa visu Ukrainu. Dabūju to no skolotājas Vaiņodē. Viņa – no kāda Zaporižjā. Pieliku klāt mūziku un nu sūtu to atpakaļ, cerot, ka tā viņu sasniegs un viņš varēs šo dziesmu izplatīt. Tālab dziesma ir divās valodās. Bet man bija jāizcīna iekšēja kauja, lai šo dzejoli lasītu bez aizspriedumiem un atklātu, ka dzejolis ir par Ukrainas cilvēkiem, par cilvēcību, ticību un nepadošanos. Tur teikts – lai ko darītu ienaidnieks, tās cilvēki paliks stipri un turpinās būt paši. Dakteris, kas ir viens no dzejoļa varoņiem, ir fizisks Ukrainas tēla atveids. Neskatoties uz neiedomājamo pāri nodarījumu, viņš ārstē ievainoto slepkavu," norāda Matīss Pavītols.

Grēta
Grēta

Uzmirdz jauna zvaigzne!

Jaunā dziedātāja Grēta, kas plašākai publikai kļuva pazīstama uzvarot "X Faktora" ceturtajā sezonā, izdevusi debijas mini albumu "Vēl aizvien man sapņos". Albums tapis vairākās dziesmu rakstīšanas nometnēs, kurās piedalījušies tādi autori un producenti kā Māra Upmane-Holšteine, Chris Noah, rolands če, Edavārdi, Dagnis Roziņš, JJ Lush, xantikvariāts, Kristaps Ērglis, DJ Rudd, kā arī ukraiņu producents Edgars Vilcāns. Līdz ar albuma iznākšanu iznāk arī singls – spēcīgā balāde "Vai tu vari mani pasargāt". Albumā atrodamas arī dziesmas "Tikai vienu deju" un "Pāries".

"Albuma nosaukums pie manis nāca ilgi, bija svarīgi, ka tas ne tikai simbolizē laiku un notikumus pēc "X Faktora" uzvaras, bet arī manas emocijas, kurās mijās gan prieks, gan nereti arī nespēja noticēt visam, kas tik strauji noticis," stāsta Grēta. Viņas dziesmas iedvesmo gan pašas, gan citu cilvēku dzīvē notikušais. Grētas priekšrocība ir viņas skolotā, tembrāli krāsainā balss, caur kuru dziesmas klausītājos rezonē ilgāk.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti