Dienas ziņas

Vecāku diena Draugiem.lv

Dienas ziņas

"Latgales ripulis" ar padomju laika auto

Viļķenē atzīmēta Baumaņu Kārļa 180. jubileja

Himnas goda dienas svinībās Viļķenē atmin Baumaņu Kārļa daiļradi un personību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pirms desmit gadiem Latvijas himnas autora Baumaņu Kārļa dzimtajā Viļķenes pagastā aizsākās tradīcija ik gadu maijā, kad komponists dzimis, rīkot Himnas goda dienu. Šogad, kad Baumaņu Kārlim aprit 180 gadu, pasākums bija sarīkots īpaši vērienīgs, iezīmējot laiku, kurā viņš dzīvojis, vairāk stāstot gan par viņa daiļradi, gan personību. Himnas goda dienas laikā notika arī grāmatas „Mūsu Baumaņu Kārlis” atvēršana. 

Baumaņu Kārlis dzimis 1835.gada 11.maijā tagadējā Limbažu novada Viļķenes pagastā. Izglītību ieguvis Cimzes skolotāju seminārā un pēc tam devies uz Pēterburgu, kur vairāk nekā 20 gadus strādāja par skolotāju. Šis dzīves posms arī bija viņa mūžā spožākais, taču zināms, ka viņam bijis svarīgi saglabāt arī savu piederību Latvijai.

„Kaut gan viņš dzīvoja vācu sabiedrībā, runāja franciski, runāja vāciski un krieviski, protams, dzīvodams Pēterburgā viņš meitām no Limbažiem speciāli atveda auklīti, lai viņa ar meitām runātu latviešu valodā,” stāsta Limbažu muzeja speciāliste Diāna Nipāne.

Daudz vairāk par Baumaņu Kārli nu būs iespējams uzzināt nule izdotajā muzikoloģes Zanes Gailītes grāmatā, kuras atvēršana notika svētku laikā.

Grāmatas autore stāsta, ka mūsu himnas autors bija ļoti interesanta personība – sabiedriski aktīvs, vienmēr gatavs citiem palīdzēt, viņš arī mudinājis kolēģus komponēt.

„Viņa kronis ir tā “Trimpula”, kas ir vīru kora dziesma, pat Jāzeps Vītols ļoti cienīgi apraksta un saka – jā, tas ir šedevrs. Kaut gan viņam jau īstas mācības kompozīcijā nekad nav bijis, bet viņš visur ir taustījies pats,” stāsta Gailīte.

Gatavojoties šai jubilejai, jau gada sākumā bija izsludināts arī sacerējumu un radošo darbu konkurss Latvijas skolās. Labākie skolēnu darbi nu apkopoti kalendārā, kas ir simboliski, jo savulaik arī Baumaņu Kārlis izdevis pirmo Baltijas kalendāru. Svētku rīkotāji atzīst – šoreiz vēlējušies pievērst pēc iespējas plašāku uzmanību.

„Viļķenes pusē šī jau ir tradīcija, bet, manuprāt, tā ir laba lieta, ka no visas Latvijas ļaudis sabrauc šeit, tieši Viļķenē, kur Baumaņu Kārlis ir dzimis un šo dzimšanas dienu svin tieši šādā te veidā,” saka projekta “Himnas goda diena” vadītāja Jolanta Borīte.          

Himnas goda diena noslēdzās ar vakara koncertu, kurā gan Baumaņu Kārļa, gan citu latviešu komponistu dziesmas dziedāja 28 Latvijas kori.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti