Rīta Panorāma

Intervija ar grupu "Rock’n’ Berries"

Rīta Panorāma

Intervija ar Ivaru Ījabu

Akustisko ģitāristu trio - Hermanis, Zemītis, Auziņš

Hermanis, Zemītis un Auziņš satiekas akustisko ģitāru koncertprogrammā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Aivaru Hermani droši var dēvēt par latviešu akustiskās ģitāras spēles guru. Hermanis sarunā pirms novembra beigās gaidāmajiem koncertiem "Akustisko ģitāru trio" gan atjoko - diviem no trio mūziķiem - Kasparam Zemītim un Mārcim Auziņam - ir akadēmiskā izglītība, proti, maģistra grāds ģitāras spēlē. Hermaņa skolas gados ģitāras spēli varēja mācīties tikai Liepājas mūzikas vidusskolā.

"Tā ir lieta, kas man šobrīd šķiet ārkārtīgi svarīga ģitāristiem - spēlēt latviešu mūziku. Mārcis man nesen citēja lielisku tēzi, ka mums ir jāraksta sava mūzika, jo tā ir tā lieta, ko cits neviens mūsu vietā nevar izdarīt," saka akustiskās ģitāras mūziķis Kaspars Zemītis. Gatavojoties koncertam "Akustisko ģitāru trio" kopā ar Aivaru Hermani un Mārci Auziņu, viņš ienesis ideju par latviešu klasiskās mūzikas atskaņošanu.

"Katrs atnes kaut ko, mēs pamēģinām, pārējie mēģina piemēroties, bet reizēm saka - nē, šeit mums jāizdara kaut kā savādāk, un tieši tas man ir interesantākais, kas izveido vienību un kas izveidos koncertu," norāda Zemītis.

Koncerta muzikālā daudzveidība saistīta tieši ar pašiem ģitāristiem - Aivars Hermanis koncertam piešķir to garšu, ko sniedz brīži, kad uz vienas skatuves satiekas džeza meistari. Koncertā skanēs arī pasaulē populāru autoru darbi.

"Pasaules mūzikas festivālos "jam session" sanāk kādi četri cilvēki kopā, kuri iepriekš viens otru vispār nav ne satikuši, ne redzējuši, varbūt ir lasījuši avīzē. Nosaka tonalitāti, noskaita "viens, divi, trīs, četri" un sāk spēlēt, un tajā brīdī top kaut kas unikāls, ko otrreiz nevar atkārtot. Tā ir tā burvība džezā - improvizācija, kad Dieviņš ar šiem cilvēkiem sarunājas dažādi," pauž Aivars Hermanis.

Mārcis Auziņš novembra koncertam uzrakstījis temperamentīgu skaņdarbu "Satikšanās". "Tas ir rakstīts tieši šim koncertam. Bija skaidrs, kādu stilistiku es gribu kā artavu koncertam no savas puses, tāpēc tas arī tapa, un tas arī tika aranžēts tieši šim koncertam," norāda Mārcis Auziņš. "Mēs ar Aivaru to gabalu knapi varam izspēlēt, bet viņš var "pagonkot" pa tām lietām, kurās viņš ir meistars, un mēs varam ar prieku skatīties uz viņa lielisko progresu," saka Zemītis.

Ģitāristu trio savos koncertos atskaņos pasaulē populāru autoru, kā arī pašu kompozīcijas savos aranžējumos. Lai arī trio dalībnieki katrs individuāli ir pieprasīti studiju un koncertu mākslinieki, kā arī regulāri piedalās un muzicē daudzos klausītājiem zināmos muzikālos projektos, trio aizvien rod unikālu iespēju pāris reizes gadā apvienoties kopējā muzicēšanas priekā sev un klausītājiem.

"Akustisko ģitāru trio" koncerti notiks 25. un 26.novembrī mūzikas namā "Daile", Rīgā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti