Kultūras rondo

Jaunumi Liepājas teātri: pirmizrāde un jauno aktieru izlaidums

Kultūras rondo

Sabilē aplūkojama Mākslas akadēmijas studentu un pasniedzēju darbu izstāde

Festivālā "Vivat Curlandia!" opera "Orfejs" skanēs sveču gaismā

Hercogu Ketleru laika mūzika sveču gaismā. Bauskā notiks festivāls «Vivat Curlandia!»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

17. un 18. jūlijā Bauskā notiks VI Kurzemes-Zemgales hercogu Ketleru laika mūzikas un mākslas festivāls “Vivat Curlandia!”. Divu dienu laikā iecerēti deviņi spilgti notikumi, tostarp Antonio Sartorio opera “Orfejs” sveču gaismā. 17. gadsimta itāļu teātra noskaņās risinātā iestudējuma mākslinieciskais vadītājs un diriģents Māris Kupčs pieļauj, ka šis būs Sartorio “Orfeja” pirmatskaņojums Latvijā. 

Diriģents Māris Kupčs Latvijas Radio raidījumā “Kultūras rondo” stāsta, ka šīgada festivālā koncertu skaits ir tieši tāds pats kā iepriekšējos gados. Tas pat esot vēl krāšņāks. “Vivat Curlandia!” pirmajās stundās izskanēs koncerts bērniem “Senie mūzikas instrumenti”. Par īpašu noskaņu rūpēsies ne tikai mūziķi, bet arī baroka deju horeogrāfe, vēsturisko tērpu meistare un scenogrāfs. Pēc tam sekos Kupča daudzinātā viduslaiku (šoreiz renesanses) mūzikas ansambļa “Alla Francesca” koncerts “Tre donne belle”. Viņš piebilst:

“Tas ir oficiālais atklāšanas koncerts, ko mēs prezentējam kā vienu no labākajiem koncertiem tajā dienā [..]. Šī grupa ir pasaules slavena. Viņi savā jomā ir topu tops.” 

Ar koncertu priecēs vēl kāda franču mūziķe – Lietuvas Starptautiskā klavesīnistu konkursa “Sigismundus Lauxmin 2020” uzvarētāja, kura bijusi galvastiesu pārāka par citiem konkursantiem. Pirms vēl ieradies Lietuvā pildīt žūrijas pienākumus, diriģents jau bija izlēmis, ka konkursa uzvarētājs tiks aicināts piedalīties senās mūzikas un mākslas festivālā Bauskā. 17. jūlija koncerta “Solitudes” programmā izskanēs franču klavesīna mūzika, par ko frankofils Kupčs, protams, ir gandarīts. 

Tās pašas dienas vakarā Antonio Sartorio operas “Orfejs” (1672) atskaņojums sveču gaismā, bet naktī – nīderlandiešu blokflautas virtuoza un lietuviešu skaņu mākslinieka sadarbība koncertā “Anachronism”. Komentējot opernotikumu, tā diriģents un mākslinieciskais vadītājs spriež, ka šī visdrīzāk būs pirmā reize, kad Latvijā dzirdēsim neparasto, ar spānisku kolorītu apveltīto itāļu komponista Sartorio “Orfeju”: “Tā nav vienkārši opera. Tur grūti pateikt, kas vairāk dominē – vai tā komēdija, kas ir pilnīgi nesaistīta ar Orfeju, un kas ir meksikāņu seriālu garā. [..] Galvenais, ka tas ir ļoti smieklīgi.

Manuprāt, mēs to lieliski esam iestudējuši – sveču gaismā, ar vēsturiskajiem žestiem. To ir jāredz!” 

18. jūlijā gaidāmi vēl vairāki notikumi un trijos no tiem – jauno talantu koncertā, “Neymann Ensemble” koncertā “Dulčiana. Mūzika no 17. gadsimta Itālijas un vācu zemēm”, kā arī noslēguma koncertā “E vivere, e morire” – ieeja bez maksas. “Fabella Ensemble” savu koncertu sniegs pēcpusdienā, un tā pamatā ir dziedājumi no 1621. gadā iespiestās Georga Elgera dziesmu grāmatas “Geistliche Catholische Gesänge”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti