Kultūras ziņas

Izstāde par "Rīgas Pantomīmas" pirmsākumiem

Kultūras ziņas

Sudraba muzejā "sudraba burvja" darbi

Gundegas Šmites kamermistērija videokoncertā

Gundegas Šmites kamermistērija videokoncertā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pirmdien, 25. martā, Rēzeknē, Latgales vēstniecībā “Gors”, pirmizrādi piedzīvoja komponistes Gundegas Šmites dainu kamermistērija “Es, karā aiziedams”. Tas ir audiovizuāls darbs jeb videokoncerts, kurā apvienots komponistes muzikālais veikums, ansambļa “Arcandela” izpildījums un jaunā kinorežisora Aleksandra Okonova veidotā melnbaltā video kolāža.  

Komponiste Gundega Šmite, iedvesmojoties no latviešu tautasdziesmām par karu, tā ietekmi, un pārdzīvojumiem, radījusi dainu kamermistēriju “Es, karā aiziedams”. Šis skaņdarbs komponēts ansamblim “Arcandela”, kurš apvieno klasisku un etnisku muzicēšanu.

“Man šis darbs ir īpašs, un tas ir mans visgarākais opuss, kādu esmu sacerējusi, 45 minūšu apjomīgs lieldarbs, no vienas puses, un, no otras puses, kamerdarbs - sacerēts sešu mūziķu ansamblim, saturs ir pietiekami metataforisks, tāpēc kamermistērija,” stāstīja Šmite.

Tieši ansambļa dalībniece Aiga Sprindža pirms pāris gadiem uzrunāja Gundegu Šmiti radīt ko lielu. Gan izvēlētā tēma, gan radītā mūzika nav vienkārši izpildāma, tas ansamblim bija izaicinājums.

“Man bija māsas, līgavas, sievietes tēls, kurš pavada vīrieti karā, bija caur sevi jāizdzīvo un paldies Dievam, ka mūsu laikā tas nav tiešā veidā, un nācās sajust šo te cīņu iekšēji sevī,” atzina ansambļa “Arcandela” vokāliste  Aiga Sprindža.

Neparasts ir gala iznākums, videokoncerta ieraksts, tā izpildījums ļauj pamanīt pat vissīkākās nianses no dažādiem rakursiem.

“Iemūžinājām šo dzīvo izpildījumu ar 17 kamerām vienlaicīgi un veidojām kolāžas, kur  skatītājs, kuru es gribētu saukt par vērotāju, ka viņš vēro koncertu no malas un gūst šo pieredzi, esot koncertā, bet tajā pašā laikā tas ir video,” skaidro kinorežisors Aleksandrs Okonovs.

“Man pirmo reizi šāda pieredze, jā, šo kara skaudrumu Gundegas Šmites talants spējis visā pilnībā atspoguļot gan instrumentācijā, gan tembros,” atzīst ansambļa “Arcandela” vokālists kārlis Saržants.  

Tiek domāts arī par to, ka kamermistērija “Es, karā aiziedams” varētu būt klausāma arī dzīvajā izpildījumā.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti