Rīta Panorāma

ASV prezidenta vēlēšanas. Saruna ar Andri Sprūdu

Rīta Panorāma

Tautasdziesmu programmma Latvijai "Dieva dēli, Saules meitas"

Gundegas Šmites Dainu kamermistērija "Es, karā aiziedams…" uz ekrāniem Latvijas koncertzālēs

Gundegas Šmites dainu kamermistērija «Es, karā aiziedams…» – uz ekrāniem Latvijas koncertzālēs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Dainu kamermistērija “Es, karā aiziedams…” ir audiovizuāls jaundarbs, kurā apvienojas komponistes Gundegas Šmites smalkais, stiegrainais modernisms, latviešu tautasdziesmas teksti un operatora un kinorežisora Aleksandra Okonova videorežija.

Dainu kamermistērijas pamatā ir muzikāls stāsts par vīrieša un sievietes cilvēciskajiem pārdzīvojumiem, saskaroties ar kara skaudro realitāti. Videokoncertā uz ekrāna apvienosies Grieķijā dzīvojošās latviešu komponistes Gundegas Šmites smalkais modernisms, latviešu tautasdziesmu teksti, operatora un režisora Aleksandra Okonova kolāžās veidotā videorežija un ansambļa “Arcandela” klasiski-etniskā muzicēšana.

Komponistes Gundegas Šmites skaņu raksts būvēts no etniskā augsnē sakņotiem oriģinālmūzikas motīviem un elektronikas. “Izveidoju tādu kā libretu – šīs dainu stāsts vijās cauri darbam, un būtībā arī darba uzbūvē mēģināju iziet cauri tādā karā iešanas procesam. Tur ir tik ārkārtīgi daudz bagātības un cilvēcības ietverts tieši šajās kara dainās,” stāsta komponiste.

Dainu kamermistēriju videokoncertā ieskaņoja ansamblis “Arcandela”: dziedātāji Aiga Bokanova un Kārlis Saržants, pianists Rihards Plešanovs, vijolniece Liene Brence, kontrabasists Oskars Bokanovs un akordeonists Māris Rozenfelds. Dzīvais atskaņojums ierakstu studijā tika filmēts ar 17 videokamerām. Video veidots dalītā ekrāna tehnikā, radot melnbaltu attēlu kolāžas ar dažādu intensitāti, mūziķiem, instrumentiem un Latvijas dabu.

Režisors Aleksandrs Okonovs saka: "Izvēlētā filmēšanas un montāžas metode skatītājam sniegs dzīva koncerta vērojuma iespaidu – viss ekrānā redzamais atbilst precīzi tam, kas attiecīgajā brīdī skan, tādējādi radot vēl spēcīgāku klātbūtnes sajūtu un saikni ar mūziķiem."

No 5. līdz 8. novembrim jaundarbu bez maksas varēs noskatīties uz lielajiem kinoekrāniem Latvijas koncertzālēs – Cēsīs, Ventspilī, Liepājā un Rīgā, kinoteātrī “Splendid Palace”.

Savukārt 11. novembrī kamermistēriju “Es, karā aiziedams…” demonstrēs Latvijas Televīzija.

Dainu kamermistērijas "Es, karā aiziedams.." pirmizrāde notika 2019. gada martā Latgales vēstniecībā “Gors”, Rēzeknē. Pagājušajā gadā tā tika nominēta balvai "Kilograms kultūras" sadaļā "Gada pārsteigums", kā arī nupat ir nominēta Nacionālajai kino balvai "Lielais Kristaps" par labāko režisora debiju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti