Pagrabs

"Ezeri" un viņu "Sāls", ilustrācijas māksla LV un audiovizuālo stāstu konkursa rezultāti

Pagrabs

Kā rodas provokācija mākslā?

Grupas «Ezeri» jaunais albums «Sāls» – autobiogrāfiski stāsti ar strauju montāžu

Grupas «Ezeri» jaunais albums «Sāls» – autobiogrāfiski stāsti ar strauju montāžu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Tikko kā grupa "Ezeri" izdevusi albumu "Sāls". "Man ļoti patīk teiciens, ka cilvēki ir šīs zemes sāls – kaut kā tas labi savelk kopā arī albuma ideju. Jo tie ir autobiogrāfiski stāsti iz ikdienas dzīves, dažādiem pārdzīvojumiem, kuri, lai arī dažkārt aprakstīti abstraktākos veidos, ir par dzīvi. Tie stāstiņi visi ir par konkrētiem dzīves brīžiem un stāvokļiem. Un man patīk arī pats vārds – sāls. Mūsu pirmais albums bija "Ogle" – četri burti un melnā krāsa. "Sāls" – arī četri, bet šoreiz krāsa ir balta," stāsta grupas līderis Miķelis Putniņš.

"Ezeros" šobrīd līdz ar Miķeli Putniņu (balss, ģitāra) muzicē Kristians Priekulis (basģitāra), Krišjānis Bremšs (bungas) un Rūdolfs Macats (taustiņi). 

"Esam runājuši par to, ka būtu jauki kādu dienu arī pieaicināt vēl lielākus spēkus – ka grupā varētu būt arī pūšaminstrumenti vai stīgu instrumenti. Ilgus gadus esam darbojušies trijatā ar Krišjāni un Kristianu, un tagad esam ļoti priecīgi, ka šosezon mums piebiedrojies Rūdolfs Macats, tā ka tagad esam tādā četriniekā," atklāj Putniņš.

Miķelis Putniņš
Miķelis Putniņš

"Ezeru" dziedātajām dziesmām allaž ir jaudīgi un iespaidīgi teksti, un daudzu tekstu autors ir arī pats Miķelis Putniņš. Teksta kvalitāte šķiet ļoti svarīga visiem grupas dalībniekiem. "Ja kāds dzied, vārdiem būtu jābūt saturīgiem, tāpēc prieks, ka Miķelim labi izdodas," pauž Kristians Priekulis.

"Man ļoti patīk, kā Miķelis raksta tekstus – viņa dzeja atstāj vietu intrigai un iztēlei. Tas ir ļoti svarīgs aspekts," kolēģi slavē Krišjānis Bremšs.

"Man gan reizēm grūti ar to tekstu rakstīšanu – muzikālās idejas atnāk salīdzinoši raitāk," neslēpj pats Putniņš. "Arī tur gadās krustceļu brīži, bet ar tekstu vienmēr iet ilgāk..."

Rūdolfs Macats (labajā pusē) un Kristiāns Priekulis
Rūdolfs Macats (labajā pusē) un Kristiāns Priekulis

Paši mūziķi savu jaunāko albumu "Sāls" piesaka kā eklektisku. "Tas eklektisms drīzāk ir tādā ziņā, ka mēs kā grupa pārāk daudz nedomājam par žanriem," stāsta Putniņš. "Man pašam mūzikā ļoti patīk negaidīti pagriezieni – un

man pašam patīk radīt tieši šādu mūziku, lai pārsteigtu sevi arī kā klausītāju, tāpēc albumā ir pāris dziesmu, kur beigas ir pilnīgi citādas. Pagriez stūri un esi pilnīgi citā istabā!

Arī tad, kad klausos citu komponistu mūziku, ļoti novērtēju šādas nianses. Mūzikas rakstīšanā man patīk domāt par katru no dziesmām kā par īsfilmu ar konkrētu dramaturģiju – bieži par dziesmu domāju vizuālos jēdzienos, un man patīk strauja un negaidīta montāža. Var būt pat tā, ka vienas dziesmas beigās skan elektronikas improvizācija, lai gan visa pārējā dziesma bijusi klasiska balāde. Man tas liekas ļoti labs veids, kā strādāt."

Krišjānis Bremšs
Krišjānis Bremšs

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti