Grupa «Židrūns» publicē dziesmu «Rindās kails»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Rokgrupa "Židrūns" ir ierakstījusi jaunu oriģinālmūzikas albumu. Kā pirmais fragments no tā publicēta dziesma “Rindās kails”. Albums tiks izdots 30. oktobrī, kad Rīgā notiks ieraksta izdošanai veltīts koncerts, informē izdevniecība "I Love You Records".

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vokāli instrumentālās mūzikas kvartetam, kas ar "Židrūna" nosaukumu darbojas kopš 2003. gada, šī pavasara notikumi, pārmaiņas sadzīvē un kultūras dzīvē devušas daudz iespaidu, lai paveiktu ko grupai neraksturīgu, norāda izdevēji: “Ja līdzšinējie trīs albumi bijuši apkopojums no vairākos gados palēnām krātām kompozīcijām, tad ceturtajam studijas ierakstam dziesmas un skaņdarbi tapuši strauji. Lielā vīrusa atnākšana, traģisku skaitļu un pārsteidzošu ierobežojumu gūzma, līdzpilsoņu un grupas dalībnieku pārslēgšanās izolācijas režīmā 2020. gada pavasarī devusi "Židrūnam" aizrautīgas jaunrades posmu. Tad radīts vairums no deviņām dziesmām un kompozīcijām.”

Vinila platē un digitālā veidolā gaidāmajam albumam dots nosaukums "Židrūns kovārņu mazbērniem". To izdos mūzikas apgāds "I Love You Records".

"Albums ir iespēja nodot nākošajām paaudzēm (lai Dievs tās svētī!) pašiem patīkamās skaņās iekapsulētas sajūtas un vīzijas no mūsu tagadnes," tā par ierakstu saka grupas basģitārists Ulvis U.

Dažādība skanējumā un 1980. gados dzimušo teksti

Albuma izdevēji uzsver: “Grupas "histēriskais skanējums," kā to savulaik noformulēja mūzikas žurnālists Uldis Rudaks, ir saglabāts arī jaunajā albumā. Tajā dzirdams, ka "Židrūnam" svaiga muzikāla iedvesma smelta no dažādiem eksotisku zemju roka un fanka mūzikas paveidiem. Ir saklausāmas atsauces uz psych un stoner roka noskaņu un estētiku. Kā grupai no Rīgas Ādmiņu ielas muzikālās kopienas, šajā kvarteta ierakstā netrūkst arī tumšu nokrāsu, kas izskan kliedzošā skaļumā. Līdzās elektriskajām ģitārām, basģitārai, bungām un balsij dzirdama virstoņu stabule, harmonijas, elektriskās ērģeles un dažādas perkusijas.”

Vārdus albumā veidojis grupas tekstu autors Židrūns G. Daļa dziesmu veidotas ap spilgtiem dzejoļiem, kuru autori – tāpat kā grupas dalībnieki – ir no 80. gados dzimušās paaudzes. Tie ir Toms Treibergs, kikōne un latgaliski rakstošais Raibīs.

Albuma vāciņa bildi darinājis mākslinieks Otto Zitmanis, kurš veidojis albuma vāku arī grupas iepriekšējam albumam.

Albums tapis ar Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas “Neakadēmiskās mūzikas atbalsts” finansiālo palīdzību.

Singls atvērts interpretācijai

"Dziesma "Rindās kails" ir brīvi interpretējama"," saka "Židrūna" vokālists Klāvs K. "Man tā ir tāda dīvaina sajūta ar aizdomāšanos par Baltijas mežu vides "eiropeizāciju". Līdzīgi kā Rietumeiropā, arī mūsu reģiona mežos arvien vairāk redz vienas sugas kokus stāvam rindās kailus. Arvien vairāk redz kailcirtes, kas paliek aiz traktora, ko sauc par "ražas novācēju". Dzīves situācijas un naudas vajadzības ir dažādas, tomēr, manuprāt, mežizstrāde tieši kailcirtes veidā liecina, ka cilvēks ir pārpratis savu lomu uz zemes."

Izdošanas koncerts 30. oktobrī

Ar klausītājiem klātienes koncertā grupa nav tikusies kopš 2019. gada decembra. Dalībniekiem ilgi gaidīts notikums tādēļ būs albuma "Židrūns kovārņu mazbērniem" izdošanas koncerts.

Tas notiks 30. oktobrī, Rīgā. Informācija par norises vietu tiks izziņota atsevišķi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti