Grupa «Varang Nord»: Ir pilnīgi skaidrs, ka folkmetāls ir mūsu žanrs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Augusta sākumā pasaulē lielākajā metālmūzikas festivālā "Wacken Open Air" grupa no Latvijas pirmo reizi uzvarējusi "metāla kaujās". "Varang Nord" ir seši daugavpilieši, kas muzikālo darbību folkmetāla grupā sākuši 2014. gadā. Latvijas Radio tiekos ar trīs grupas pārstāvjiem – grupas bundzinieku Aigaru Zeizu, akordionisti Jeļenu Kaļnišu, ģitāristu un vokālistu Maksimu Popovu.

Grupa "Varang Nord" ar uzvaru atgriezusies no metālmūzikas konkursa Vācijā
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Maksims, Aigars un Jeļena nupat atgriezušies no Vācijas un ir vēl svaigu uzvaras emociju pārņemti, jo prestižajā metālmūzikas konkursā grupas no Latvijas piedalās jau astoņus gadus, taču ne reizi nebija izdevies gūt uzvaru. Lai arī brīdī, kad tiekamies, visi grupas biedri, kā ierasts šajā žanrā, ir ģērbti melnā un viņu mūzika ir skarba, visi kā viens atzīst, ka lējuši prieka asaras, kad kā "metāla kauju" uzvarētāji no 30 grupām nosaukta tieši grupa "Varang Nord".

"Žūrijā bija pa diviem cilvēkiem no katras dalībvalsts. Grupas uzstājas 30 minūtes un, ja kaut sekundi spēlē ilgāk, tad grupu diskvalificē. Tas nav vienkāršs uzdevums, jāskaita laiks, lai saliktu instrumentus, jāskaita sekundes starp dziesmām un iztērētais laiks pašām dziesmām. Savukārt, kad jau gaidījām gala rezultātu, bija liels stress. Kad dzirdējām, ka esam uzvarējuši likās, ka smadzenes atslēdzas, menedžerim teju sirds apstājās, tas likās nereāli," atklāj Aigars.

"Es vienkārši raudāju un nevarēju apstāties," – tā Jeļena.

"Ļena nebija vienīgā, mēs visi raudājām un zvanījām saviem tuvajiem, jo tik daudz spēka tam visam veltīts," papildina Aigars.

Paši grupas dalībnieki vērtē, ka uzvarējuši, jo bez mūzikas un vokāla, krietni piestrādājuši pie dinamiska, pat teatrāla priekšnesuma, ko arī novērtēja starptautiskā žūrija.

Grupa savās dziesmās apdzied senas pagātnes cīņas un to karotājus – ziemeļniekus. Par to, kur "Varang Nord" biedri smeļ iedvesmu folkmetālam, pēc īsa pārdomu brīža, stāsta grupas ģitārists un vokāls Maksims Popovs.

"Spēlējot folkmetālu, mēs jūtam daudz emociju, jo tā ir mūsu mūzika, kas līst no dvēseles, no sirds. Proti, kad mēs spēlējam, ir pilnīgi skaidrs, ka tas ir mūsu žanrs. Tas man ir kā elpot un staigāt, tāpēc galvā dzimst šī mūzika. Mēs necenšamies mērķtiecīgi rakstīt par kādu viduslaiku mitoloģiju vai dieviem, bet gan par vikingu (varjagu) laiku, par to cilvēku ikdienu, izdzīvošanu, karošanu. Man vienmēr bijusi interese par skandināvu zemēm un ziemeļniekiem, jo sarežģītās izdzīvošanas dēļ veidojās dzelžains rakstursm, un viņi kļuva par pasaules pērkonu, tāpat kā šī sūrā un smagā mūzika," grupas mūziku raksturo Popovs. "Bet mums ir arī dziesmas, kuras ir jautrākas, jo starp cīņām vajag arī atelpas brīžus, kad krogā iedzert medalu."

Grupa "Varang Nord" attīstījusies pakāpeniski piecu gadu laikā, bet folka pieskaņu iedvesusi tieši Jeļena ar savu akordeonu, smejas grupas vīri.

Vokālists vēl piebilst, ka bez tā, ka šajā mūzikas žanrā kopumā sieviešu ir maz, vēl lielāka minoritāte ir ar fiziski smago instrumentu akordeonu lēkājoša folkmetāla dāma.

Spriežot par folkmetālu Latvijā, grupa secina, ka tas arvien nav pārāk populārs. Vairums atpazīst grupu "Skyforger" un vēl pāris izpildītājus, taču Vācijā, Skandināvijas valstīs un arī abās kaimiņvalstīs folkmetāla un pagānmetāla grupu esot krietni vairāk. Bundzinieks Aigars Zeiza saka, ka šobrīd "Varang Nord" turpina darbu pie albuma, kas tiks iedziedāts tikai latgaļu valodā. Iepriekš dziesmas bijušas angļu, krievu un latviešu mēlē un ar jaunajām dziesmām grupa vēlas sasniegt jaunu auditoriju un, iespējams, arī vairāk saliedēt.

Līdz ar negaidīto uzvaru pasaulē lielākajā metālmūzikas festivālā, "Varang Nord" ieguva 5000 eiro naudas balvu, iespēju ierakstīt albumu ārzemju studijā, kā arī bez maksas nofilmēt profesionālu videoklipu un piedalīties citos festivālos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti