Kultūras ziņas

J. Strazdiņš dziedās pasaulslavenajā "The Real Group"

Kultūras ziņas

Brāļi Ābeles uzvar festivālā un pirmizrāda jauno filmu

Iznācis grupas ‘’Sigma’’ debijas albums

Grupa «Sigma» - tēlaina mūzika pieaugušiem cilvēkiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Tēlaina un inteliģenta mūzika pieaugušiem cilvēkiem, kas pamazām iznāk no "dziļas pagrīdes" - tā grupas "Sigma" daiļradi raksturo dzejnieks Kārlis Vērdiņš. Šī alternatīvā roka apvienība muzicē jau desmit gadu, bet tikai tagad laidusi klajā savu pirmo albumu un pamazām kļūst zināma plašākai publikai. Grupu "Sigma" raksturo eksperimenti, sakausējot mūziku, vizuālo mākslu un dzeju daudzdimensiju mākslas darbos.

"Sazaroto taku dārzs" ir grupas "Sigma" debijas albuma nosaukums un tituldziesma, lai gan par debiju Latvijas mūzikā to būtu grūti nosaukt. "Sigma" kopā spēlē jau desmit gadu. Viņi ir trīs, visi ar akadēmisku muzikālu izglītību: bundzinieks Uģis Eihvalds, basģitārists Kaspars Lastovskis, taustiņi un balss - Jānis Ozoliņš.

"Klausītāji, kurus mēs vēlamies uzrunāt, ir tādi, kuri patērē kultūru pietiekami lielos apjomos," saka Jānis Ozoliņš, kurš ikdienā ir literatūras žurnāla "Latvju Teksti" redaktors. Pateicoties viņa darbam šajā lauciņā, ciešā saikne ar mūsdienu Latvijas dzeju kļuvusi par vienu no grupas zīmoliem.

"Otrs - mēs ļoti gribam sadarboties arī ar vizuālās mākslas pārstāvjiem. Līdz ar to koprezultāts ir ne tikai mūzika, bet arī vizuāls skatījums uz mūziku un, protams, dzeja," saka Jānis Ozoliņš.

Viena no šādām daudzdimensiju performancēm pērn pulcēja pilnu Rīgas Doma baznīcu Dzejas dienu atklāšanā un ne vienam vien pirmoreiz atklāja arī "Sigmas" vārdu. "Dzejkoncertā" grupas mūzikas noskaņās septiņi dzejnieki lasīja savu dzeju, ko izdejoja Olgas Žitluhinas dejotāji.

"Dzejkoncerts" izauga no grupas "Sigma" un dzejnieku Kārļa Vērdiņa, Annas Auziņas, Ingas Gailes un Arvja Vigula mūzikas un dzejas kopprojekta "Mūsdienu Latvijas skaņu celiņš", ar ko pabijuši vairākās Latvijas pilsētās.

"Varbūt tā nav gluži ierasta popmūzika, bet drīzāk žanrs, ko apzīmē kā "indie pop" vai "indie rock" - dažādu žanru sajaukums. Ļoti spēcīgs ietekmju avots mums ir akadēmiskā mūzika, īpaši minimālisms," grupas spēlētās mūzikas stilu raksturo Jānis Ozoliņš. Piemēram, dziesmā "Sirēnu sala" dzirdami timpāni un operdziedātājas Baibas Renertes (Berķes) balss.

"Sigmas" pirmais albums "Sazaroto taku dārzs" nācis ilgi un to lielākoties veido agrākos gados sarakstītas dziesmas. "Ieraksts ir interesants tādā ziņā, ka tas ir veidots vairākos slāņos. Ir instrumenti un arī atsevišķi balss ieraksti, kas veidoti atšķirīgos laika periodos, tad mēs tos kā tādus kultūrslāņus likām kopā. Ierakstā ir viena īpaša dziesma, kas saucas "Pret sauli", ko es iedziedāju 2006.gadā. Šī balss ir tik naiva, pat mazliet salda. Es iestājos "par" un teicu - šim ir jāpaliek!" par "Sigmas" pirmo skaņuplati stāsta Ozoliņš.

Viņam pieder arī vairums albumā klausāmo dziesmu teksti. Tikai "Dionīsa" vārdus rakstījis dzejnieks un mūziķu domubiedrs Kārlis Vērdiņš. "Sigmas" daiļradi viņš raksturo kā "emocionālu, tēlainu un inteliģentu mūziku pieaugušiem cilvēkiem", kas ļauj paskatīties uz mūsdienu latviešu dzeju no jauna.

"Tas nav vienkārši kaut kāds teksts paņemts un izdziedāts. Manuprāt, viņi ļoti labi jūt teksta noskaņu, tēlainību. Vismaz manā gadījumā es tiešām jūtu, ka šis dzejolis ir ļoti daudz ieguvis no tā, ka tas ir ticis sakomponēts," saka Kārlis Vērdiņš.

Kā jau esam vēstījuši, grupa "Sigma" savu debijas albumu prezentēs koncertā trešdien, 11.martā, Zirgu ielas koncertzālē Rīgā, kura vizuālo noformējumu veidojuši mākslinieki Laura Feldberga un Jānis Sniķers. Vasarā klausāmgrāmatas formā plānots izdot pērnrudens "Dzejkoncertu", bet rudenī vairākas jaunas "Sigmas" dziesmas dienasgaismu varētu ieraudzīt kopā ar jauno Kārļa Vērdiņa dzejas krājumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti