Rīta Panorāma

Pasaulē slavenā dziedātāja - mecosoprāns Elīna Garanča koncertē Latvijā

Rīta Panorāma

Piepilda bērnības sapni un kļūst par uzņēmēju

Grupa "Pērkons" godinās dzejnieku Māri čaklo ar koncertiem "Cilvēk, Tu esi!"

Grupa «Pērkons» godinās dzejnieku Māri Čaklo ar koncertiem «Cilvēk, Tu esi!»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Godinot dzejnieku Māri Čaklo (1940-2003) 80 gadu jubilejā, leģendārā rokgrupa "Pērkons" šoruden vairākās Latvijas koncertzālēs skatītājiem piedāvās koncertprogrammu "Cilvēk, Tu esi!" ar divu rokmūzikas lieldarbu atjaunojumiem, informēja organizatori.

Koncertos skanēs Imanta Kalniņa, Jura Kulakova un Jura Sējāna 1984. gada rokoratorija "Kā jūra, kā zeme, kā debess" un fragmenti no Jura Kulakova 2002. gada rokoperas "Čigāns sapnī". Koncertprogrammas īpašie viesi būs grupas "Instrumenti" dalībnieks Reinis Sējāns, Latvijas Nacionālā teātra aktieris Egils Melbārdis, mūziķe, avangarda māksliniece Elizabete Balčus un mūziķe Maija Sējāne.

Koncerti notiks 17. oktobrī Rīgā, VEF Kultūras pilī, 1. novembrī – Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars", 15.novembrī – Vidzemes koncertzālē "Cēsis" un 21.novembrī – Ventspils teātra namā "Jūras vārti".

Rokoratorijas "Kā jūra, kā zeme, kā debess" pamatā ir Māra Čaklā 1981. gadā sarakstītā "poēma balsīs" ar tādu pašu nosaukumu, kas iekļauta 1982. gadā izdotajā dzejoļu krājumā "Kurzemes klade". Oratorija tapa, kad tolaik aizliegtais "Pērkons" vērsās pie komponista Imanta Kalniņa ar aicinājumu radoši sadarboties, un tās mūzikas autori ir Kalniņš, Kulakovs un "Pērkona" basģitārists Juris Sējāns. Ar šo rokoratoriju "Pērkons" 1984. gadā atgriezās uz skatuves, gūstot panākumus pašdarbnieku republikāniskajā skatē Liepājā, kā arī pēc tam dodoties tūrē pa Latviju ar koncertprogrammu, ko veidoja šī oratorija un Imanta Kalniņa rokopera "Ei, jūs tur!".

"Cilvēkiem, kuri klausās radio un gājuši uz koncertiem pēdējo trīsdesmit gadu laikā, varētu būt radies iespaids, ka Kulakovs un "Pērkons" ir tikai tas ducis visiem no galvas zināmo dziesmiņu par slidotavu un pulksteni, gulbi un sapumpuroto zaru, jūras ūdentiņā nomazgāto meiteni un pirmo trolejbusu, bet patiesībā to ir daudz vairāk, un daļa nav pat publicētas.

Rokoratorija "Kā jūra, kā zeme, kā debess" ar Māra Čaklā dzeju ir lielāka formāta darbs, ko sarakstīja "Pērkona" dalībnieki Juris Kulakovs un Juris Sējāns kopā ar Imantu Kalniņu grupas aizlieguma laikā

un kura ierakstu Kalniņa mājās esmu iekļāvis arī savā “Radio Naba” skanošajā visu laiku labāko latviešu albumu apskatā "Zibens pa dibenu". Tās atskaņojums koncertā noteikti ir jāpiedzīvo!" saka mūzikas apskatnieks Uldis Rudaks.

Jura Kulakova rokopera "Čigāns sapnī" tika iestudēta 2002. gadā Daugavpils teātrī Harija Petrocka režijā. Poēmu mistēriju "Čigāns sapnī" Māris Čaklais rakstīja vairāku gadu garumā, un tā ir viens no pēdējiem dzejnieka darbiem. Galvenās lomas iestudējumā dziedāja Ieva Akuratere, Niks Matvejevs un Latvijas Nacionālā teātra aktieris Egils Melbārdis, kurš par Jāņa lomu šajā iestudējumā saņēma "Spēlmaņu nakts" balvu kā labākais jaunais aktieris. Pavadījumu izrādei spēlēja tieši uz šo projektu atkalapvienojusies Daugavpils rokgrupa "Elpa".

Poēmas pamatā ir vēstījums par atmodas laiku un latviskās identitātes meklējumiem, par cilvēkiem, kuriem kā elpot svaigu gaisu nepieciešama mīlestība, gudrība, brīvība – trīs svarīgākās pamatvērtības, bez kurām cilvēks nevar iztikt arī šodien.

Koncertprogrammā skanēs rokoperas spilgtākie dziedājumi, ko izpildīs "Pērkons" ar solistiem Ievu Akurateri un Egilu Melbārdi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti