Kultūras ziņas

Neatkarīgie teātri atklāj sezonu

Kultūras ziņas

Iestudē baroka operu "Orfejs"

"Instrumenti" gatavojas koncertam Mežaparkā

Grupa «Instrumenti» filmē videoklipu Mežaparka estrādē un aicina uz koncertiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Grupai “Instrumenti” šobrīd aktīvs un ražīgs dzīves posms, jo notiek gatavošanās koncertiem “Skaisti savāds”, kas augusta beigās notiks Mežaparka Lielajā estrādē. Nupat tapis arī videoklips, kas filmēts tieši Mežaparka estrādes dažādās vietās, izmantojot īpašu Hičkoka filmām raksturīgu stilistiku.

Grupas “Instrumenti” dalībnieks Jānis Šipkēvics par koncerta norises vietas izvēli stāsta: “Nevienam latvietim nav būtiskākas koncertvietas par šo, un mēs esam ļoti pateicīgi, pazemīgi un pagodināti par to, ka šeit varam būt un sarīkot koncertu, un tas, kas šeit notiks, noteikti būs lielā cieņā un pietātē pret šo mūsu mūzikas templi. Un mēs centīsimies sadarboties ar to, sajust un piedzīvot to, ko šī vieta sevī nes, ietver un ir piedzīvojusi.”

Mūziķis Reinis Sējāns skaidro, ka visvairāk gribas domāt par cilvēku kopā būšanu, kopā savešanu:

“Sašķelties ir ļoti viegli, bet atrast tās kopīgās vērtības, tā ir tā galvenā motivācija, kāpēc mēs vispār muzicējam, radām mūziku.”

9. augustā, spēlējoties ar gaismēnām, ar nakti un dienu, un spoguļiem, kas simboliski uzplaiksnī dziesmas tekstos, dažnedažādās Mežaparka Lielās estrādes vietās tika filmēts videoklips vienai no grupas jaunākajām dziesmām “Paraksts”.

“Videoklips top, žonglējot diviem brīnišķīgiem meistariem, kas ir Matīss Kaža un Valdis Celmiņš, un viņu ideja ir iznest šo dziesmu un paskatīties uz šiem jaunajiem cilvēkiem no gaismēnas puses un to poetizēt,” atklāj grupas dalībnieks Gatis Zaķis.

Režisors Matīss Kaža teic, ka filmēšanā izmanto paņēmienu, ko sauc par “Dolly zoom”: “Mēs reizē braucam ar ratiem un reizē zīmējamies, un tas rada īpatnēju optisku efektu, ka tā telpa paplašinās vai sašaurinās, līdzīgi kā Hičkoka filmā “Vertigo”, jo tieši Hičkoks ir plaši pazīstams ar šī efekta lietojumu. Mēs šo efektu izvēlējāmies, jo šeit ir burvīga arhitektūra un ģeometriskās konstrukcijas, kuras rada ļoti tēlainu vidi.”

Koncerts, kuram dots nosaukums “Skaisti savāds”, solās būt piedzīvojums ne tikai mūziķiem, bet arī skatītājiem. Producente un koncertu rīkotāja Ieva Irbina stāsta: “Mēs ieraudzīsim pilnīgi cita tipa skatuvi, kas tiešā ziņā spēlēsies ar pašu Mežaparka estrādi, un tad, ja citkārt esam iedomājušies, ka Mežaparka estrādē ir 30 līdz 40 000 cilvēku, te tie būs 3000 cilvēku, kas radīs zināmu intimitāti, un tā varbūt būs vienīgā reize, kad kāds skatītājs varēs sēdēt kalna galā uz sava līdzpaņemtā pleda un intīmā vientulībā baudīt milzīgi skaistu, vērienīgu grupas koncertu.”

“Šajā laikā ir būtiski atbildēt uz jautājumu – vai dziedāt? Vai sanākt kopā, un vai mēs esam spējīgi vienoties par kaut ko?

Jo koncerts – tā ir tāda forma, kurā mēs visi esam atnākuši, nodibinājuši savienību un arī noteikumus, uz kā tas notiek. Līdz ar to šī forma ir ļoti būtiska, lai kultūras dzīve vispār varētu pastāvēt, līdz ar to mums kā mūziķiem tas ir ļoti būtiski, ka šobrīd tas ir iespējams, un cerams, ka tas tā arī būs pēc šī rudens,” pauž Jānis Šipkēvics.

Koncertā skanēs grupas pēdējo trīs gadu laikā radītās dziesmas latviešu valodā, uz skatuves grupas dalībniekiem pievienosies arī viesi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti