Kultūras ziņas

Romualda Geikina gleznas un akvareļi

Kultūras ziņas

Koncertzāles projekts viedokļu krustugunīs

Grupa "Akacis" restaurē vēsturi

Grupa «Akacis» restaurē vēsturi – top digitāla kolekcija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Azartisko un progresīvo Amerikas latviešu rokgrupu “Akacis” 70. un 80. gados ar ovācijām uzņēma ne tikai koncertos Amerikas latviešu sabiedrībā, bet arī, piemēram, “Mikrofona” aptaujās Latvijā. “Akača” izdziedāto un radīto dziesmu skaits sniedzas pāri diviem simtiem, un koncerti dažādos videoformātos krājušies 50 stundu garumā. Nu pienācis laiks, kā saka grupas dibinātājs, basģitārists un skaņu režisors Gatis Gaujenieks, restaurēt šos 30 gadu garumā krātos mūzikas un video ierakstus publicēšanai digitālajās platformās, lai tie būtu pieejami interesentiem.

“No trim grupām sanāca kopā vienāda domu gājiena draugi un nodibināja,” par grupas pirmsākumiem stāsta Gatis Gaujenieks. Tolaik neesot bijusi tāda “riktīga latviešu roka grupa”, kuras mūzika uzrunātu jauniešus un kurai varētu “līdzi kratīt galvu”.

Gaujenieks atceras, ka grupas pirmais koncerts notika “uzreiz pēc Bostonas Dziesmu svētkiem, ja nemaldos, tieši 1978. gadā.” Grupu toreiz uzņēma ar ovācijām, un paši mūziķi bijuši ļoti pārsteigti.

“Paši radījām, paši sacerējām gan tekstus, gan melodijas,” atminas Gaujenieks, atzīmējot, ka “Akaču” darbības laiks bija no 1977. gada līdz 1994. gadam.

Kā tas iznācis, ka Amerikā dzimušais Gaujenieks pārcēlās uz Latviju? Mūziķis stāsta: “Mums bija tāda “šizo” dzīve – darbadienās bijām amerikāņi, bet pēc skolas laikiem notika latviešu pulciņi, skauti, gaidas, kori. Bija tā turp-atpakaļ svārstība starp latvisko un amerikānisko.” Beigās latviskais ņēmis virsroku.

Nu “Akača” vairāk nekā 200 dziesmas un dažādi video materiāli tiks apkopoti un publicēti sociālajos tīklos. Ir arī iecere grupas muzikālo mantojumu nodot Nacionālas bibliotēkas fonotēkai.

“Tad beidzot tas materiāls nepazudīs,” atzīmē Gaujenieks.

“Akacis” koncertējis kopā arī ar vairākiem latviešu mūziķiem – tostarp ar grupu “Pērkons”.

“Kad mēs tikāmies, tas bija Atmodas sākums. Pirmā tūre tika veidota uz grupas “Pērkons” bāzes. “Akača” muzikanti atbrauca ar ģitārām un, man liekas, bungas viņam bija savējās līdzi, bet nebija aparatūras. Tā kā mums bija jau savs klausītāju lauks, tad mēs tā kā iepazīstinājām mūsu fanus ar “Akaci”, un tie bija neaizmirstami koncerti,” stāsta grupas “Pērkons” basģitārists, režisors Juris Sējāns.

Grupas “Akacis” muzikālajā pienesumā “parādās kaut kāds svaigums, kāda latviešiem tajā laikā šeit nebija,” vērtē mūzikas apskatnieks Uldis Rudaks. Viņš stāsta: “Pirmais albums, kas iznāca 78. gadā, man ir mīļākais – tas ir tāds riktīgs progroka un latviešu folkloras savijums.”

Latvijā dzīvojošajiem latviešiem Amerikas latvietis tolaik bija kā elks, atzīmē Rudaks. “Protams, ka tajos laikos viņu ieraksti šķita daudz vērtīgāki, nekā tie ir tagad. Bet šis tas no toreiz tapušā ir muzikāli augstvērtīgs un noderīgs arī mūsdienu klausītājiem,” uzsver Rudaks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti