Grupa «19 gadi pirms sākuma» ar koncertu atzīmēs vinila plates iznākšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Kultūrvietā “Aleponija” 30. janvārī ar koncertu tiks atzīmēta grupas “19 gadi pirms sākuma” (1988 – 1991) vinila plates izdošana. Šis būs viņu pirmais koncerts pēc 15 gadu ilgas pauzes, medijus informē organizatori.

Koncertā uzstāsies grupas orģinālsastāva dalībnieki – Inguna Rubene (Černova), kas pazīstama arī kā grupas “NSRD” dalībniece, muzikoloģe un žurnāliste Daiga Mazvērsīte un “dzeltenais pastnieks” Viesturs Slava. Pasākumu ievadīs Ulda Rudaka saruna ar grupas dalībniekiem un līzgaitniekiem.

Teju 30 gadus pēc “19 gadi pirms sākuma” pastāvēšanas beigām pērnā gada nogalē Beļģijas ierakstu izdevniecība “Stroom” vinila platē izdevusi grupas astoņu dziesmu izlasi. Pateicoties Ingus Baušķenieka iniciatīvai 2005. gadā izdot ierakstus CD un padarīt tos pieejamākus plašākai auditorijai, ieraksti ieguvuši otro elpu.

Inguna Rubene atzīst:

“Biju patīkami pārsteigta, kad pirms pāris gadiem vienlaicīgi mani uzmeklēja trīs mūzikas izdevniecības no ASV, Nīderlandes un Beļģijas, piedāvājot izdot mūsu ierakstītās dziesmas vinilā!”.

Tā laika garam raksturīgie brīvības meklējumi un drosmīgās idejas spēj aizraut vēl šodien, tādēļ grupas dalībnieki aicina uz koncertu, kurā grupas orģinālsastāvam pievienosies mūziķi no apvienības “Nebijušā restauratori” – Nils Īle, Jānis Pelše, Einārs Latiševs un Roberts Brants.

Inguna Rubene
Inguna Rubene

“19 gadi pirms sākuma” (1988-1991)  radās kā vienreizējs eksperimentāls muzikāls projekts Hardija Lediņa, Jura Boiko un citu avangarda mākslinieku un mūziķu rīkotajai izstādei “Kurmis alā”, apvienojoties idejas iniciatorei Ingunai Rubenei, Daigai Mazvērsītei ar Viesturu Slavu un Ilgvaru Rišķi, kuru abu radošā darbība “Dzeltenajos pastniekos” tobrīd uz laiku bija pārtraukta. Iespējams, tas viss tā arī būtu palicis, ja šo uzstāšanos nebūtu apmeklējuši žurnālisti un viesi no Rietumberlīnes – Indulis Bilzens  un mūzikas un mākslas mecenāte Barbara Štraka.

Veiksmīgajai performancei sekoja uzaicinājums pārstāvēt Latvijas un visas toreizējās Padomju Savienības avangarda mūziku Rietumberlīnē, festivālā “Tempodrom”.

“Pāri miegam, nopūtām un metāla žvadzoņai latvju estrādē uzplaucis vēl neredzēts zieds…” šādiem vārdiem laikrakstā “Padomju Jaunatne” 1988. gadā grupu raksturo Egils Līcītis.

Šī ir ceturtā latviešu mūzikas vinila plate, kas nāk klajā izdevniecības “Stroom” paspārnē. 2017. gadā tika izdotas divas "NSRD" dziesmu izlases, bet 2018. gadā Ingus Baušķenieka “Spoki”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti