Kultūras rondo

Ne visas kultūras vietas Latvijā ir pieejamas cilvēkiem ar kustību traucējumiem

Kultūras rondo

Unikālie 17.gadsimta dziedājumi latviešu valodā. Stāsta Guntars Prānis

Tapis Aspazijai un Rainim veltīts mūzikas ieraksts "Es domāju uz Tevi"

Gribējām cildināt dzejniekus. Tapis mūzikas ieraksts «Es domāju uz Tevi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Savijot mūziku un vārdu, tapis ieraksts "Es domāju uz Tevi". Tajā saistošs Aspazijas un Raiņa laikmeta un dzīvju stāsts, kuru izstāstīt līdzās Ievas Paršas un Pētera Trasuna kompozīcijām palīdz Emīla Dārziņa klasiskās kordziesmas un rakstnieka Roalda Dobrovenska trāpīgās replikas, kā arī Aleksandra Vaicehovska skaņu partitūra. Ieraksta atvēršanas koncerts notiks 17. decembrī pulksten 19.00 izstāžu zālē "Rīgas mākslas telpa".

Ieraksts "Es domāju uz Tevi" tapis vairāku gadu garumā, Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" stāsta mūziķe Ieva Parša: "Tie aizsākumi bija ar Raiņa un Aspazijas jubilejas pasākumiem, kas mūs, māksliniekus, spēcīgi uzrunāja katru savā pasaulē. Tad viss diedziņu pa diedziņam aiztinās līdz diska ierakstam. Protams, savu spēli šeit izspēlēja pandēmija. Tā nu sanāk, ka mēs, mūziķi, savas partijas ierakstījām 2020. gada janvārī, un koris, kas bija pašdarbības kolektīvs, nevarēja piedalīties ierastā." Galu galā ieskaņojumu 2021. gada janvārī veica profesionālais kolektīvs – kamerkoris "Ave Sol". 

Plašāk apspriežot skaņu un balsu albuma pamatrosinājumus, Parša atklāj: "Mēs gribējām cildināt dzejniekus, un Rainis un Aspazija ir visspilgtākie šī žanra pārstāvji.

Dzejnieki vienmēr pasaka to, ko mēs paši nevaram pateikt. Gribējās kaut kā izcelt tieši viņu klātbūtni.

[..] Es ļoti, ļoti esmu pagodināta un priecājos, ka šoreiz ierakstā mums izdevās pieskarties arī Roaldam Dobrovenskim. Viņš izteica savas pārdomas, ko mēs iekļāvām diskā. Tas viss kopā savijas stāstā." 

Pateicības vārdus Parša tostarp velta saviem kolēģiem – izpildītājmāksliniekiem, kuri ieskaņojuma tapšanā ielikuši ļoti daudz sevis, kā arī kompaktdiska vizuālā noformējuma autorei – māksliniecei Ievai Jurjānei. 

Ieraksta atvēršanas svētkos mūziķiem, koristiem piepulcēsies arī maziņš dzejnieku pulks – Inese Zandere, Velta Kaltiņa, Māris Salējs. Dzeju lasīs arī Dobrovenskis. Izskanēs pilna diska programma, varbūt mazās instrumentālās variācijās, sola Parša.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti