Nošu atslēga

Nevis "Iveta un Roberts", bet „Eridana”: „Mums labi saskan balsis”!

Nošu atslēga

„Man patīk piešaut garšvielas!” – Markus Riva sola, ka nemitīgi mainīsies

Talsu "Toņa" noteicēja - dziedātāja, Kandavas k/n direktore Kristīne Broka-Meļķe

Gribas radīt kaut ko dzirkstošu. Saruna ar dziedātāju, Talsu vokālās studijas «Tonis» pedagoģi Kristīni Broku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ja būtu gribējusi savā muzikālajā karjerā sasniegt vairāk, tad man vajadzēja dzīvot Rīgā, bet es pati izvēlējos palikt Talsos. Es ļoti labi sapratu, ka tev ir visu laiku jābūt apritē un par sevi jāatgādina. Un tas nav viegli. Bet es tajā brīdī nevēlējos pamest Talsus, es biju priecīga darboties savā vokālajā studijā, atzīst dziedātāja un pedagoģe Kristīne Broka, kas 22. janvārī nosvinēja apaļo 40. jubileju.

Ar "Mīlestības špikeri" sākas Kristīnes Brokas diskogrāfija – dziesma tapa pēc Latvijas TV konkursa "Meklējam solisti" 1995. gadā, kurā Kristīne Broka ieguva 4. vietu. Piedalījusies dažādos dziedātāju konkursos, savulaik sadarbojusies gan ar Zigfrīdu Muktupāvelu, Guntaru Raču un grupu "Līvi", bet nu jau daudzus gadus Kristīnes Brokas ikdiena saistīta ar jauno talantu skološanu un arī pasākumu rīkošanu, jo viņa ir Kandavas Kultūras nama direktore.

Kristīne Broka-Meļķe joprojām dzīvo Talsos, kur arī dzimusi, kā pati saka, "uz skatuves", jo viņas mamma bija kultūras darbiniece. Mamma meitu ņēma līdzi, iesaistīja pasākumos, mudināja uz dziedāšanu. Izdzirdējusi aicinājumu piedalīties konkursā "Meklējam solisti", meitene pati izlēma piedalīties:

"Kad notika konkurss, man bija tikai 12 gadu. Un pēc tam ar mani, par lielu pārsteigumu, pirmoreiz Latvijā 13 gadu vecumā noslēdza līgumu "Mikrofona ieraksti". Tajā brīdī mācījos un arī pabeidzu Talsu Mūzikas skolu, taču pedagogi man neuzticējās, kaut gan biju uzvarējusi daudzos konkursos."

Dziedātāja Kristīne Broka bija labos draugos arī ar citiem slaveniem talseniekiem – Jāni Stībeli un Raimondu Tigulu, viņi kopā pavadīja brīvo laiku, vasarā brauca uz jūru. Broka arī dziedājusi Talsu diksilendā "Sprīdīši" un joprojām ir liela dzimtās pilsētas patriote.

Dziedātāja arī zināma ar pazīstamu skaņdarbu kaverversijām – no Raimonda Paula "Tāls Parīzes radio" līdz "Dāmu popa" hitam "Varbūt rīt". Kristīne Broka veiksmīgi piedalījās festivālos "Rock Summer", "Liepājas dzintars ‘96" un citos. Uz sadarbību aicināja arī "100. debijas" mūziķi Modris Skaistkalns un Agris Semēvics projektā "Activ", un Kristīne Broka sāka dziedāt deju mūziku.

"Tā bija man lielākā problēma, jo man nebija skolotāja.

Pilnībā paļāvos uz cilvēkiem, kuri man kaut ko deva, lika un deva dziedāt, meklēja manī pašu ieraudzīto stilu. Biju pārāk jauna, lai kaut ko pati varētu izdomāt. Un tad mani vilka uz visām pusēm – vienam bija ideja, ka es varētu dziedāt deju mūziku, citam, ka rokmūziku.

Bet man ir prieks, ka esmu bijusi kopā ar tā laika visiem lielajiem muzikantiem," stāsta Kristīne Broka.

Dziedātāja ir pat piedalījusies "Līvu" lielajā jubilejas koncertā, kopā ar grupu izpildot dziesmu "Piedod man". Kristīnes Brokas menedžeri un producenti ir bijuši Zigfrīds Muktupāvels un Guntars Račs. 2000. gadā, atzīmējot Kristīne Brokas piecu gadu skatuves darbību, klajā nāca viņas debijas albums "Kādēļ nepietiek man". Tajā līdz ar kaverversijām skanēja Talsu komponistes Daigas Rūtenbergas dziesmas. Dažas no tām tapušas ar pašas Kristīnes Brokas sacerētiem vārdiem.

2004. gadā tika izdots otrais dziedātājas solo albums "Pieskāriens", kurā skanēja arī viņas duets ar TV režisoru Arvīdu Babri – abi ir labos draugos kopš Kristīnes Brokas priekšnesuma konkursā "Meklējam solisti".

Kristīne Broka ļoti daudz laika pavadījusi, strādājot pati ar sevi, atdarinot ierakstus, meklējot savu balsi. Viņai ir pieredze arī Eirovīzijas dziesmu konkursa nacionālajā atlasē.

Trešais dziedātājas solo albums "Tava roka, mana sirds" klajā nāca pēc ilgāka pārtraukuma – 2018. gadā ar Anglijā dzīvojošā Helmuta Feldmaņa dziesmām.

"Man šķiet, ka vajadzēja vairāk dzīvot uz vietas Rīgā, lai sasniegtu lielās lietas muzikālajā karjerā. Bet es pati izvēlējos palikt mazpilsētā Talsos. Es pati ļoti labi sapratu, ka burzīšanās un visur būšana klāt man atkritīs, jo tev ir visu laiku jābūt apritē un par sevi jāatgādina. Un tas nav viegli, ja dzīvo mazpilsētā. Ja esi izkarojis lielu vārdu, tad varētu.

Bet es tajā brīdī nevēlējos pamest Talsus, man bija daudzi darbi iesākti, es biju priecīga būt kopā savā vokālajā studijā ar bērniem un jauniešiem. Talsos man bija ļoti labi, man pat nepietrūka Rīgas," 

atklāj Kristīne Broka, kurai solo karjera un skatuve jau sen vairs nav prioritāte.

Jau vairāk nekā 20 gadu Kristīne Broka vada bērnu un jauniešu vokālo studiju "Tonis" Talsos. Broka pati sacer dziesmas bērniem, ir izdots arī albums "Bērnības soma", un pašlaik top otrais albums. Turklāt dziedātāja organizē trīs jauno talantu konkursus – Talsos, Kandavā un arī attālināti pandēmijas laikā.

"Sapratu, ka man jādomā, kā noturēt savas vokālās studijas bērnus, lai viņiem nesāktos pasivitāte pret visu. Bija liela atsaucība, un ne tikai no Latvijas. Bet ļoti gaidām klātieni – "Tonim" ir savs ''Youtube'' kanāls ar vairāk nekā 300 video. Bija jāiemācās būt operatoram, un tagad jau man gribētos teikt, ka esmu profesionāla filmētāja," par izaicinājumiem pandēmijas laikā stāsta Kristīne Broka. 

Viņa norāda, ka vēl joprojām galvenā viņas daiļrades sastāvdaļa ir dziesmas, un īpaša nozīme ir melodijai. Par to, vai šogad tiks svinēta dziedātājas apaļā jubileja, Kristīne Broka stāsta, ka ir saņēmusi uzaicinājumu veidot pasākumu: "Jāvārdu neesmu vēl devusi, bet doma par to ir. Bet šis laiks ir devis to, ka es laikam nespēju vēl aptvert, ka kaut kas vēl vispār notiks.

Mūziķiem šis ir ļoti grūts laiks. Bet gribas kaut ko pozitīvu uzrakstīt, jo pārāk ilgi esam sēdējuši mājās un sekojuši ziņām, bet tās ziņas spiež. Gribas kaut ko pozitīvu un dzirkstošu."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti