Kultūra

Latvijā notiks Anastasijas Kadišas autorkoncerts „Dimensijas”

Kultūra

Radio "Klasika" ar koncertu un īpašu programmu mēneša garumā atzīmēs 20 gadu jubileju

Grāmata „Kokles dziesma dvēselei” iepazīstina ar kokles spēli un kultūru

Grāmata «Kokles dziesma dvēselei» - palīgs kokles spēles apguvē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijā arvien pieaug interese par kokles spēles apguvi. Labs palīgs šai ziņā būs tikko klajā nākusī grāmata "Kokles dziesma dvēselei", kas iepazīstina ar kokles spēles pamatiem, akordiem un tehniku, kā arī kokles ciešo saikni ar latvisko mentalitāti. Grāmatu papildina folkloras draugu kopas "Skandinieki" iespēlēts un iedziedāts kompaktdisks.

Pirms pieciem gadiem tika izdota Valda Muktupāvela kokles spēles grāmata, kas tagad jau kļuvusi par retumu, jo interese par kokles spēli Latvijā pieaug. Šī gada nogalē klajā nācis jauns izdevums "Kokles dziesma dvēselei", kas tapis folkloras kopas "Skandinieki" un Ikšķiles tautskolas sadarbībā.

"Šī grāmata būs interesanta gan tiem, kas jau spēlē kokli, gan tiem, kas tikko to sākuši darīt, gan arī tiem, kuri varbūt vēl nezina, ka viņi gribētu spēlēt kokli," tā grāmatas adresātu raksturo Zane Geistarde no Ikšķiles tautskolas, viena no grāmatas idejas īstenotājām.

Ideja radusies pēc tam, kad Julgī Stalte, kura tautskolā strādā ar bērniem, reiz uzaicināta kokles spēli pamācīt arī vecākiem. Zane Geistarde arī bijusi viņu vidū, un pašai par pārsteigumu kokle viņu uzreiz apbūrusi.

"Mēs pagājušajā gadā sākām tādā draudzīgā lokā spēlēt kokli. Es pati pirmo reizi to paņēmu rokās. Bet jau atkal nākamajā nedēļā man gribējās aiziet pie Julgī un kādu stundiņu paspēlēt, jo pēc tam tāds spēks rodas. Nezinu, no kurienes. Un tad radās ideja par grāmatu, lai ir pašiem gan ko spēlēt, gan ko dziedāt," norāda Zane Geistarde.

Grāmatu veido folkloristes un latviešu kultūras mantojums zinātājas Julgī Staltes praktiskie padomi koklēšanā, kur var iepazīt akordus, tehniskos paņēmienus, arī kokles skaņošanas noslēpumus. Grāmatā piedāvāts arī koklei atbilstošs repertuārs - tautasdziesmu notis un vārdi, ko vēl papildina "Skandinieku" iedziedāts kompaktdisks.

"Julgī atlasīja ļoti skaistas tautasdziesmas. Grāmatā tās visas ir sakārtotas, sākot ar vieglāk spēlējamām līdz sarežģītākajām - sākas ar divakordu dziesmām, turpinās ar trīsakordu, tad četrakordu. Lai būtu pavisam viegli mācīties, Julgī ir iespēlējusi arī videomateriālu katrai dziesmai, kā pirksti jātur uz stīgām, kādi akordi jāspēlē, kāda melodija, un to var noskatīties, noskenējot QR kodus, kas grāmatā ir klāt katrai dziesmai," skaidro Zane Geistarde.

Grāmata ir ne tikai ceļa rādītājs kokles spēles tehnikā, bet arī mūsu tautas attiecībās ar kokli, jo tajā izlasāmas kokļu speciālistu pārdomas un atziņas par šo instrumentu. Ģirts Laube dalās pārdomās, ka kokle ir latviešu tautas dvēselei tuvākais instruments, jo tās skanējumā ir saklausāms kas tieši baltu kultūrai raksturīgs un īpašs. Julgī Stalte šo skanējumu sajūt kā pārlaicīgu, kas savieno redzamo un neredzamo pasauli un aizved pie esības kodola.

Zane Geistarde, kas kokli atklājusi vēl tikai pavisam nesen, stāsta, ka kokles skaņas viņu spēj sakārtot un harmonizēt, kas mūsdienu laikam ir ļoti svarīga kvalitāte: "Tagad jau kokle ir mana ikdiena. Kad man gribas tādu īpašu noskaņu, es paņemu kokli, nedaudz paspēlēju un diena var sākties. Kokle sakārto, tā sajūta pēc tam ir ļoti patīkama, harmonizējoša."

Grāmata "Kokles dziesma dvēselei" iepazīstina arī ar Latvijā pazīstamākajiem kokļu izgatavošanas meistariem, kā arī sniedz padomus, kā kokli iespējams izgatavot pašam. Kā vēstīts, grāmata pieejama grāmatnīcās un pie izdevēja Ikšķiles Brīvajā skolā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti