Goran Gora: «Mosties!» ir mīlestības caurstrāvots albums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Par mīlestības caurstrāvotu dažādās nozīmēs mūziķis Goran Gora  dēvē savu topošo albumu „Mosties!” ar Knuta Skujenieka vārdiem. Vēl rit pēdējie slīpēšanas darbi albuma apstrādē, bet klajā tas nāks septembra sākumā, kad sāksies arī albuma prezentācijas koncerti deviņās Latvijas pilsētās.

Izrādās, ka Goran Goras deviņu gadu mūziķa karjerā šī būs pirmā koncerttūre pa Latviju, tāpat kā „Mosties!” būs pirmais viņa albums latviešu valodā.

Goran Gora atklāj, ka topošā albuma atslēga meklējama tituldziesmā „Mosties!”, kas mudina uz garīgu atmošanos visplašākajā nozīmē: „”Mosties” nebūt nav par pamošanos no rīta, kā to varētu domāt, bet šajā tituldziesmā ir arī tādas rindiņas - „Mosties, mana sirds”, un šis Knuta vēstījums vedina domāt par gara atmošanos, pašapziņas pamošanos, par ļoti lielām, dziļām un garīgām vērtībām, kuras ir jāpamodina pašam sevī, kuras no malas neviens nevar iekustināt. Līdz ar to viss albums ir tāds mudinājums - mosties katram atsevišķi iekšēji, jo tikai tā mēs varēsim pamosties visi kopā”. 

Albumā Goran Gora iekļāvis 12 dziesmas tikai ar Knuta Skujenieka vārdiem. Lai arī tematika ir dažāda, tomēr dominējošā ir mīlestības tēma.

Goran Gora galvenokārt izvēlējies dzeju, ko Skujenieks sarakstījis izsūtījuma laikā, tāpēc dzejoļos daudz ilgu un smeldzes, tomēr reizē tā ir arī neprātīgi skaista un ļoti dziļa mīlestības dzeja:

„Tur nav gluži tā, ka - es tevi mīlu, un cik viss ir skaisti. Mīlestība jau nemēdz būt tikai priecīga un jautra, kad mīlētāji iet rokās sadevušies un priecājas par lietu… Šie dzejoļi ir par mīlestības „rupjmaizes garoziņu”, sauksim to tā. Līdz ar to tā arī ir iekšējā pamošanās, ko pieprasa attiecības, ko tu veido. Jāatzīstas, ka man kā romantiskajam dziesminiekam vienmēr bijusi interesanta tā otra mīlestība puse, tā „darba” puse, nevis tikai tā gaišā un saulainā. Tā kā, jā, šis ir mīlestības caurstrāvots albums. Arī man pašam personiski no muzikālā viedokļa, jo man nekad nav bijis tāds azarts rakstīt dziesmas”. 

„Mosties” ir pirmais Goran Goras albums latviešu valodā, tā veidošanā viņš pirmo reizi sadarbojies ar plašāku mūziķu sastāvu, tādēļ arī albuma skanējums ir bagātīgāks un niansētāks nekā iepriekšējos albumos.  

Kopējo noskaņu mūziķis raksturo kā mierīgu un apcerīgu, tai pašā laikā ar pulsējošu iekšējo dinamiku, kas nozīmē, ka no klausītāja tā prasa iedziļināšanos jeb aktīvu klausīšanos.

Goran Gora būtu ļoti gandarīts, ja līdz ar šo albumu un arī rudenī gaidāmajiem koncertiem daudz vairāk dienas gaismā tiktu izcelta Knuta Skujenieka brīnišķīgā dzeja, kas ir līdzvērtīga citu mūsu dižgaru veikumam, tikai diemžēl bieži vien vairāk palikusi ēnā.

„Viņa dzejoļi ir unikāli un ļoti jaudīgi, tie ir ļoti skarbi, bet tai pašā laikā trāpīgi, kas liek aizdomāties par lielajām tēmām. Es ļoti gribētu cerēt, ka cilvēki, kas nāks uz koncertiem vai noklausīsies  albumu, mājās vai bibliotēkā uzmeklēs Knuta Skujenieka dzejoļus un palasīs. Tā būtu manas misijas viena sastāvdaļa,” pauda Goran Gora.

Albums „Mosties” klajā nāks septembrī, kad notiks arī Goran Goras koncerttūre pa deviņām Latvijas pilsētām.  

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti