Goran Gora: Albums ar Ziedoņa vārdiem – miera oāze dinamiskajā laikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Fonds „Viegli" izdevis jaunu albumu „Vakars. Pietura. Jasmīns". Tajā iekļautas 11 dziesmas ar Imanta Ziedoņa vārdiem, kas ierakstītas fonda radošās nometnes laikā dzejnieka vasaras mājās Murjāņos. Albums savā ziņā ir kā piemiņa Ziedonim, bet noskaņā tas ir gaišs un cerīgs. Mūziķi albumu salīdzina ar "vasaras vakara sajūtām" un "miera oāzi" šajā dinamiskajā gadā.

Fonds „Viegli" jau janvārī turpinās savas aktivitātes, izsludinot pieteikšanos uz jaunu apbalvojumu „Laiks Ziedonim".

„Vakars. Pietura. Jasmīns" ir otrais fonda „Viegli" albums. Ja pirmajā pirms diviem gadiem bija vairāk bezbēdības un jautrības, tad šajā albumā mūziķi vairāk gājuši dziļumā un apcerē, taču pāri visam arī šajās dziesmās dominē gaiša tonalitāte. Albuma noskaņas ieskicē Māra Upmane-Holšteine un Jānis Holšteins-Upmanis (Goran Gora), kurš ir arī albuma producents.

Tas ir tiešām vairāk tāds vasaras vakara sajūtu albums, bet arīdzan mūsu pašu dzīvē ir tāds periods, kad mēs tā forši piesēžam, paskatāmies, kā ir gājis, uz kurieni tālāk dosimies. Tāds tā kā atskaites punktiņš," saka Holšteins-Upmanis.

„Šis, protams, nevar noliegt, bijis arī smags gads saistībā ar Ziedoņa aiziešanu. Mēs gan negribam bēdāties ar šo albumu, bet mēs gribam novērtēt to, kas mums ir dārgs un svarīgs un arī atzīmēt to, ka Ziedonis būs ar mums joprojām vienmēr.

Un tāpēc „vakars" ir šīs saldsērīgās pārdomas, „jasmīns" ir tas radošais, kas vienmēr smaržos un vienos mūs un „pietura" – tā ir vieta, no kuras doties vēl lielākos izaicinājumos," Jānim piebalso Māra Upmane-Holšteine.

Dziesmas sacerētas un ierakstītas fonda radošās nometnes laikā Imanta Ziedoņa vasaras mājā „Dzirnakmeņi". No vienas puses, tā esot īsta miera oāze, no otras – radoši uzurdoša vide.

Man šis ieraksts asociējās ar tādu miera oāzi visā šajā kopumā ļoti dinamiskajā gadā," atzīst Holšteins-Upmanis.

"Man Murjāņu mājā bieži nāk tādi orķestrāli sapņi, es dzirdu skaņdarbus un no rīta ir tāds urdulis, ka jāceļas un jādara. Es domāju, ka tā radošā enerģija tur virmo un varbūt tāpēc arī vieglāk saskatīt kopsakarības," saka Upmane-Holšteina.

Ziedoņa mājā vienmēr notiekot daudz mistisku nejaušību, kas vēlāk izrādās loģiskas likumsakarības. Tā, piemēram, viena no Māras mīļākajām dziesmām ir „Panāc pretī", kuras tapšanā iesaistījies Jānis Šipkēvics, kurš „Dzirnakmeņos" iegriezies nejauši, bet uzreiz ticis ierauts darbu virpulī.

„Manu neveiklo skici viņš burtiski pāris minūtēs pabeidza un radās ne tikai vienkārši skaista dziesma, bet fantastiska skaņu ainava, kura vienkārši veidojās no tā, ka divas it kā tik dažādas personības salika kopā radošo enerģiju. Man šī dziesma atvēra kaut kādu jaunu šķautni, jo es viņu izjutu kā tādu mantru," atminas mūziķe.

Tikko nācis klajā jaunais fonda „Viegli" albums, bet jau pavisam drīz fonds turpinās arī citas savas aktivitātes. 6. janvārī, Zvaigznes dienā, tiks izsludināta pieteikšanās apbalvojumam „Laiks Ziedonim", stāsta fonda pārstāve Baiba Zvaigzne.

„Mēs vēlētos cildināt cilvēkus par jaunradi. Kā Ziedonis pats ir teicis – radīt varoņus, lai tauta pati redzētu savu spēku caur to," norādīja Zvaigzne.

Apbalvojumi piecās nominācijās tiks pasniegti Ziedoņa dzimšanas dienā – 3. maijā. To nosaukumi ir īsti „ziedoniski": balva zinātnē nodēvēta par „Taureņu uzbrukumu", balva novadpētniecībā – „Kedas", bet balva bērniem un jauniešiem – „Rabarbers". Divi apbalvojumi tiks pasniegti rakstniecībā: vīriešu kārtas autors saņems balvu „matu ērkulis", bet dāma – balvu, kas sauksies „bize".

Tāpat fonds „Viegli" aktīvi turpina darbu arī pie Murjāņu mājas labiekārtošanas, lai izveidotu tur radošo centru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti