«Gorā» ar solokoncertu uzstāsies pianists Reinis Zariņš

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

5. decembrī Latgales vēstniecībā „Gors” solokoncertu sniegs izcilais, pasaulē atzītais latviešu pianists Reinis Zariņš. Tas ir vienīgais pianista solokoncerts Latvijā šī gada otrajā pusē, bet uzstāšanās Rēzeknē būs Zariņa otrā ciemošanās reize Latgales vēstniecībā "Gors".

Pianists klausītājiem piedāvās koncertprogrammu „1Schubert | 12dances”, kuras pirmajā daļā izskanēs apjomīga un samērā personiski intīma Šūberta sonāte, ko komponists sarakstījis savas dzīves pēdējos gados, bet solo koncerta otrajā daļā būs klausāmas dažādu kultūru dejas, kuras pamatā 20. gs. sarakstījuši komponisti Šostakovičs, Stravinskis, Smetana, Čaikovskis, Ravēls, Džinasters un citi.

Latvijas Radio 3. programmas "Klasika" intervijā Reinis Zariņš par koncertu stāsta: “Koncerta otrā daļa būs kā deju kolekcija, kuras programmu esmu uzmanīgi izplānojis, iekļaujot gan slāvu kultūras, gan latīņamerikāņu kultūras, gan džeziskākas dejas, un noslēdzot to visu ar pamatīgāku skaņdarbu, kas kronē koncertprogrammu – Ravēla valsi klavieru versijā. Valsis ir mežonīgi grūts, bet liela bauda to spēlēt!”

Pianists cer, ka pirmās daļas nopietnais skaņdarbs un otrās daļas daudzi vieglie radīs aizraujoši klausāmu koncertu.

Reinis Zariņš klavierspēles studijas sāka septiņu gadu vecumā, bet jau desmit gadu vecumā debitēja kā solists ar orķestri. Pianists ar izcilību absolvējis Jāzepa Mediņa, Emīla Dārziņa, Jēlas Universitātes mūzikas skolas (ASV), kā arī Londonas Karalisko Mūzikas akadēmiju. Reinis Zariņš savu skolotāju vidū izceļ Borisu Bermanu, Kristoferu Eltonu, Rafi Haradžanjanu un Renē Salaku.

Pianists aktīvi koncertē Eiropā, ASV un nesen arī Dienvidāfrikā. 2011. gadā Reinis Zariņš saņēma Lielo Mūzikas balvu par izcilu interpretāciju un līdz šim paguvis plūkt laurus 11 starptautiskos pianistu konkursos. Pianists ir izdevis trīs augsti novērtētus diskus – studijas albumus „Circus&Magic” un "Jāzeps Vītols – Works for solo piano", kā arī koncerta ierakstu no Londonas Vigmora zāles.

Reiņa Zariņa spēja pārliecinoši interpretēt gan klasiķus, gan pēdējā gadsimta darbus sajūsminājusi klausītājus daudzviet, arī pasaules prestižākajās koncertzālēs – Amsterdamas „Concertgebouw”, Ņujorkas Kārnegi un Steinveja zālēs, kā arī Londonas Vigmora zālē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti