Diena sākusies

Cīrihē turpinās Baltijas kultūras dienas! Reportāža no koncerta "Terra Choralis"

Diena sākusies

Arturs Maskats: Kad tas garainis vāciņu pasitis uz augšu, nevajag tam pretoties

Ģitārspēles leģenda Pepe Romero: Man ir sajūta, ka Rīgu un Latviju zinu jau sen

Ģitārspēles leģenda Pepe Romero: Man ir sajūta, ka Rīgu un Latviju zinu jau sen

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

9. decembrī plkst. 19.00 Lielajā ģildē festivāla "Winterfest" ietvaros kopā ar orķestri "I Musici di Roma" muzicēs mūsdienu atskaņotājmākslas dzīvā leģenda – ģitārists Pepe Romero, kurš šogad svin 75. dzimšanas dienu un Rīgā līdz šim vēl nekad nav bijis.

Rīgā mūziķi ieradīsies taisnā ceļā no koncertturnejas Vācijā. Telefonintervijā "Klasikai" Romero par to jūsmo no visas sirds: "Tā ir brīnišķīga, jo mīlu mūziku, ko spēlēju. Ernesto Kodero, Bokerīni Fandango – ir tik daudz dzīvības šajā mūzikā! Un, protams, orķestris, "I musici di Roma" – viņi ir fantastiski, esam senu gadu draugi."

Tikpat karstasinīgi Pepe jūsmo par iespēju viesoties Latvijā, turklāt, kā izrādās, tam ir pavisam nopietns iemesls: "Ļoti gaidu iespēju būt Rīgā – man ir sajūta, ka Rīgu un Latviju zinu jau sen. Kā tā? Pavisam vienkārši!

Mans ģitārmeistars jau sešdesmit gadus ir latvietis Juris Zeltiņš, kurš pirms daudziem gadiem emigrējis uz Amerikas Savienotajām Valstīm. Viņš ir labākais šīs jomas meistars!"

Taču šajā turnejā un arī Rīgā Pepe Romero spēlē pavisam jaunu instrumentu: "Tā ir pavisam jauna, pirms dažiem gadiem vācu supermeistara Edmunda Blohingera buvēta ģitāra."

Sarunas beigās Romero apliecina: "Esmu pārliecināts, ka Rīga ir tieši tik skaista, kā to iztēlojos!"

Koncerts Rīgā būs turnejas noslēguma koncerts, pēc kura Pepe Romero dosies pie savas ģimenes uz Kaliforniju, un tur viņam radinieku patiešām netrūkst.

Vēl aizvien būdams slavas zenītā, Romero ar panākumiem turpina iekarot aizvien jaunas virsotnes. Ģitāras skanējuma skaistumu un bagātību viņš atklājis miljoniem cilvēku, viņam ir aplaudējuši karaļi un citi šīs pasaules varenie.

Romero dzimis 1944. gadā Spānijas pilsētā Malagā, slavenā ģitārista Seledonio Romero ģimenē. Septiņu gadu vecumā viņš pirmoreiz kāpa uz Lopes de Vegas teātra skatuves Seviļā. Aizvadītajās desmitgadēs viņš sniedzis vairākus tūkstošus koncertu gan kā solists, gan kā slavenā ģimenes ansambļa – Romero kvarteta – mūziķis.

Sadarbojies ar labākajiem Eiropas un Amerikas orķestriem un pasaulslaveniem diriģentiem; viņš bijis daudzu 20. un 21. gadsimta ģitārkompozīciju pirmatskaņotājs, no tiem liela daļa komponēti tieši viņam. Pateicoties Pepem Romero, atdzimšanu piedzīvojuši arī daudzi ģitārkoncerti no pagājušajiem gadsimtiem.

Mūziķa diskogrāfijā ir vairāk nekā 60 albumu. Disks, kurā ieskaņots Ernesto Kordero "Svētku koncerts", ticis nominēts Latīņamerikas "Grammy" balvai kā labākais klasiskās mūzikas albums. Mūziķa 70. gadskārtā ierakstu firma "Decca" klajā laida 11 kompaktdisku sēriju ar nosaukumu „Pepe Romero. Ģitāras meistars”. Ap 20 albumu Pepe Romero ir ieskaņojis kopā ar Nevila Merinera vadīto orķestri "Academy of St Martin in the Fields". Mūziķis piedalījies dokumentālajā filmā "Ēnas un gaisma. Hoakina Rodrigo 90.gadskārtā", kas ieguvusi "Emmy" balvu un godalgas starptautiskajos kinofestivālos Čikāgā un Sanfrancisko. Romero ģimenei veltītas filmas "Romero: ģitāras karaļi" un "Romero: ģitāristu dinastija".

Pepe Romero ir piešķirta Andalūzijas Mūzikas prēmija – šī reģiona augstākais apbalvojums par ieguldījumu mākslas attīstībā.

Ar Spānijas karaļa Huana Karlosa I lēmumu Pepe Romero un viņa brāļi iecelti Katoļu Izabellas ordeņa bruņinieku kārtā.

Nacionālās Skaņu ierakstu mākslas un zinātnes akadēmijas prezidents 2007.gadā Romero ģimenei piešķīris apbalvojumu par nozīmīgu ieguldījumu mūzikas attīstībā un lieliem personīgiem sasniegumiem.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti