Kultūras rondo

Annas Kareņinas versija Ģertrūdes ielas teātrī ironiski rotaļīgā atmosfērā

Kultūras rondo

Rīgas operas festivāla programmā latviešu operas un sezonas jauniestudējumi

Matīss Čudars. Saruna par brīvo improvizāciju un gaidāmo koncertu

Ģitārists Matīss Čudars aicina uz grupas «How Town» un Latvijas Radio kora koncertiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Jūnija vidū aktīvs koncertu laiks būs ģitāristam Matīsam Čudaram – trīs koncerti paredzēti kopā ar grupu “How Town”, bet 16. jūnijā viņa kompozīcijas Sv. Pētera baznīcā atskaņos Latvijas Radio kora grupa.

“Šis koncerts būs mani jaundarbi, pirmatskaņojums 10 dziesmām,” par gaidāmo koncertu kopā ar Latvijas Radio kora grupu Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” atklāj ģitārists Matīss Čudars.

“Pielietosim mūsu attīstītu tehniku, pie kuras sākām strādāt jau pirms diviem gadiem. Tā ir improvizācija, kas nav akadēmiskā kormūzikā. Tā nav absolūti brīva improvizācija, ir šādas tādas norādes, ko iedodu koncerta laikā,” turpina Čudars.

Matīsa Čudara un Latvijas Radio kora sadarība aizsākusies jau pirms pāris gadiem.

“Sadarbība ar Latvijas Radio kori sākās pirms pāris gadiem, kad ar diriģentu Kasparu Putniņu uzsākām sarunas. Pārskatījām dažādu repertuāru, kur ir elektriskā ģitāra un koris. Bija kaut kādi varianti, bet neviens īsti neuzrunāja,” stāsta Čudars. “Piedāvāju, ka kaut ko varētu uzrakstīt, par pārsteigumu, Kaspars pateica – jā.”

Koncertā 16. jūnijā skanēs mūzikā izteiktas lūgšanas, veltījumi un pateicība Dievam.

“Koncerta mūzika balstīta uz dažādu mistiķu dzejoļiem par Dievu. Caur ikdienišķām lietām un dabas parādībām tiek apcerētas dievišķas lietas,” par kompozīcijām izraudzīto tekstu stāsta Čudars.

Dzejoļus viņš atradis savulaik, kad dzīvojis Amsterdamā un kādu dienu ieklīdis lietoto grāmatu veikalā, kur viņa uzmanību piesaistījusi grāmata ar 12 mistiķu mīlas dziesmām Dievam.

“Katra lappuse izšķīdināja visas manas šaubas, visu, kas mani nomāca. Kad sākām runāt par šo programmu, ienāca prātā tieši šī grāmata,” atklāj Čudars.

Savukārt grupa “How Town”, kuras viens no dalībniekiem ir arī Matīss Čudars, muzicēs 12. jūnijā Kaņepes kultūras centrā, 13. jūnijā fon Stricka villā, bet 14. jūnijā uzstāsies Kalnciema kvartālā, kur paredzēts grupas jaunākā – ceturtā – albuma "I Want To Watch A Tree Grow" atkāšanas koncerts.

How Town
How Town

"“How Town” ir grupa, kas izveidojās apmēram pirms pieciem gadiem , kad dzīvoju Amsterdamā, kad satiku mūziķi Lenartu Heindelu (Lennart Heyndels), viņš uz savu beigu eksāmenu Hāgas Universitātē sasauca vairākus mūziķus. Kopš tā laika turpinām strādāt,” iepazīstina Čudars.

Šobrīd grupa muzicē pieci mūziķi. Trīs latvieši – Matīss Čudars, Laura Polance, Elīna Silova un divi beļģi – Lenarts Heindels un Sāra Klene (Sarah Klenes). Čudars stāsta, ka laikā, kad visi mācījušies vai strādājuši Amsterdamā, koncertējuši daudz biežāk, tagad kopīgas uzstāšanās noorganizēt ir sarežģītāk.

“How Town” radītā mūzika vislabāk raksturojama kā smalki izstrādātu folk/singer-songwriter dziesmu satikšanās ar džezam raksturīgu spontanitāti un laikmetīgās eksperimentālās mūzikas improvizācijām.

Jaunākajā albumā ir iekļauti visu grupas dalībnieku skaņdarbi ar tekstiem četrās valodās - angļu, latviešu, krievu un franču valodā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti