Labrīt

Iedvesmojoši stāsti par uzņēmējdarbu skanēs konferencē "Uzdrīksties uzvarēt"

Labrīt

Una Klapkalne: Latvijas Radio 94.dzimšanas dienu sagaida cerīgā noskaņā

Ģitārists Gregs jubileju svin ar koncertu Kongresu namā

Ģitārists Gregs aicina uz jubilejas koncertu Kongresu namā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Tā ir bijusi mīlestība uz mūžu no pirmā acu skatiena – tā par savu instrumentu saka ģitārists, komponists un solists Grigorijs Gorodko, vislabāk pazīstams ar skatuves vārdu “Gregs”. Kopš bērnības ģitāra viņu pavadījusi visos viņa ceļos, un šobrīd viņa arsenālā ir kopumā deviņas ģitāras. Daļa no tām skanēs arī 1. novembrī – Grega 55. jubilejas koncertā Kongresu namā.

Koncertā piedalīsies plašs mūziķu sastāvs – dažādu laiku Grega sadarbības partneri. Pavadošā grupa būs “One day”, ko Gregs savulaik dibināja un vadīja un kas pēc ilgāka pārtraukuma tagad satiekas tieši viņa jubilejas koncertā.

Grigorijs Gorodko jeb Gregs nācis no Gulbenes puses un šobrīd tur atgriezies uz dzīvi. Pa vidu bijuši arī 20 Rīgā nodzīvoti gadi

Gregs pazīstams kā meistarīgs ģitārists, viņš arī pats komponē, dzied un raksta savām dziesmām tekstus. Spēlējis grupās “Bruģis”, “Kodols”, “Dūmi”, dibinājis grupu “One day”, šobrīd koncertē kopā ar grupu “Baltie lāči”.

Gregs ne tikai pārzina ģitāras muzikālās iespējas, bet perfekti orientējas visos instrumenta tehniskajos smalkumos, prot tās remontēt un restaurēt. Viņa aizrautīgie stāsti par ģitārām ļoti patīk viņa skolniekiem, jo Gregs arī pasniedz ģitārspēli dažādu paaudžu interesentiem un vada meistarklases.

Grega attiecībām ar ģitāru šogad aprit 40 gadu. Viņam bija 15 gadu, kad viņš ar vecākiem turpat laukos aizgāja ciemos pie kaimiņiem, kuriem bija veca ģitāra. Gregam nekas cits vairs neinteresēja, viņš bija kā pielipis instrumentam.

To ievēroja no Rīgas atbraukušie ciemiņi un piedāvāja no Rīgas atsūtīt jaunu ģitāru, kuru laukos, protams, nopirkt nevarēja. Gregs bez vecāku ziņas atbildēja apstiprinoši.

“Tiešām viņi atsūtīja man ģitāru. Tā ģitāra “nenormālu” naudu maksāja, kādus 50 vai 60 rubļus, kas bija tā laika algas apmērs. Bet vecāki neteica neviena vārda. Naudiņu iedeva, uz pastu aizgāja, samaksāja. Bet es ganīju govis un pļavā mācījos spēlēt ģitāru. Un tā es pēc trīs mēnešiem jau biju samācījies. Gan pašmācības ceļā, gan smeļoties pieredzi no citiem, kas jau spēlēja.

Kad aizgāju mācīties uz tehnikumu, nodibināju tur ansamblīti. Tā arī sākās mana muzikanta karjera,” atceras Gregs.

Pirmā ģitāra Gregam nav saglabājusies, vienā brīdī to viņam nozaga, toties tagad viņam ir deviņas ģitāras, no kurām daļa skanēs arī jubilejas koncertā, tostarp arī viņa mīļākais instruments – Ričija Blekmora ģitāra ar viņa parakstu. Tiklīdz Gregs pamanījis to pārdošanā, pasūtījis no Amerikas.

“Pasūtīju ģitāru caur firmu. Kad to gaidīju, es katru dienu zvanīju muitniekiem un prasīju, vai ģitāra jau ir. Kad apstiprināja, ka ir, es stingri piekodināju, lai nekādā gadījumā neliek to lielajā bagāžā, lai ved ļoti uzmanīgi.

Kad man to ienesa, es attaisīju sūtījumu, un, jā – ziloņkaula "Ritchie Blackmore Stratocaster"! Ar viņa parakstu.

Jā, ģitāra skan dievīgi! Viņš jau zināja, ko vajag un kā vajag. Dzied tas instruments,” stāsta Gregs.

Ričijs Blekmors ir viens no Grega elkiem mūzikā, tāpat viņu fascinē Ērika Kleptona un Garija Mūra ģitārspēle, viņš nenoliedz – daudz no viņiem ietekmējies, taču mēģinājis kopēt gan nav, jo tāpat skaidrs – neviens nevar nospēlēt tā kā viņi, to var izdarīt tikai savādāk.

Grega jubilejas koncertā Kongresu namā piedalīsies plašs mūziķu sastāvs – dažādu laiku viņa sadarbības partneri. Interesanti, ka pavadošā grupa būs “One day”, ko savulaik Gregs izveidoja un kas aktīvi darbojās, bet tagad jau gandrīz 20 gadus nepastāv un nu atkal satiksies koncertā. Kā vērtē Grega menedžere Aija Nikolajeva – skan ļoti labi:

“Redzot, kāds rezultāts ir sanācis, redzot grupu visu kopā, es jau viņam teicu – Greg, ir tik žēl, ka tas ir kaut kur “aizgājis” un ļoti gribētos, lai grupa atsāktu darbību, jo tā ir mūzika, tas ir spēks.

Tiešām, no malas skatoties - tāds saviļņojums un tāds prieks, ka ir šī grupa, un gribētos, lai tā arī būtu. Es ceru, ka būs!”

Viens no grupas “One day” kādreizējiem mūziķiem Valērijs Morozs arī atzīst, ka pēc tik daudz gadiem kopā muzicēt patiešām ir kas īpašs. Tieši Gregu viņš dēvē par grupas vilcējspēku. Kā mūziķim Gregam piemītot unikāla ritma izjūta, bet kā cilvēks viņš ir ļoti labestīgs, mērķtiecīgs un uzticams.

Valērijs Morozs atklāj: “Uz viņu var droši paļauties, ja viņš saka vārdu, tad viņa vārdam var pilnībā ticēt. Viņš ir arī ļoti emocionāls, ar viņu ir interesanti un aizraujoši. Ja viņam kaut kas patīk, tad viņš tā kā svece var degt, un visi var priecāties par to gaismu.”

Šovakar Grega 55. jubilejas koncertu Rīgas Kongresu namā vadīs Vita Baļčunaite, tajā muzicēs Sabīne un Žanna Berezinas, Andris Baltacis, Gvido Linga, Tālis Gžibovskis, Gundars Lintiņš un vēl daudzi citi, pavadošā grupa būs “One Day”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti