Gints Smukais klausītāju vērtējumam nodod jaunu kompozīciju no jaunā albuma «Atkusnis»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lai arī gados vēl jauns, mūzikas laukā pelnītu ievērību un atzinību izpelnījies ģitārists Gints Smukais. Līdzās dabas dotam talantam viņam piemīt mērķtiecība, radošums un pats galvenais – savs īpašs rokraksts, kas viņu atšķir no citiem.

Gints Smukais klausītāju vērtējumam nodod jaunu kompozīciju no jaunā albuma «Atkusnis»
00:00 / 06:02
Lejuplādēt

Šodien Gints Smukais klausītāju vērtējumam nodod jau trešo kompozīciju no sava jaunā albuma ''Atkusnis'', un šo piektdien klāt būs arī albuma prezentācijas koncerts, kas notiks Raiskumā. Mūziķis pats atradīsies uz Raiskuma ezerā peldošas skatuves, bet skatītāji koncertu varēs vērot gan no krasta, gan laivās un uz SUP dēļiem. Šāda vide ne tikai ļaus ievērot spēkā esošos ierobežojumus, bet labi sasauksies arī ar jaunā albuma noskaņu un būtību.

Ģitārists Gints Smukais klausītāju vērtējumam šodien nodod kompozīciju "Aorta" kā vienu no sava jaunā albuma vēstnesēm. Pirms tam jau viņš dalījies ar savu tautasdziesmas "Pūt, vējiņi" aranžējumu, kā arī skaņdarbu "Atkusnis", kas nes arī visa albuma nosaukumu. Titulskaņdarbs tapa viņam pašam sarežģītā dzīves posmā, kas saistās ar kādu attiecību stāstu. Kā tēlaini saka ģitārists - no ledaina sastinguma tas piedzīvoja atkusni un pārpludināja visu ierasto dzīves kārtību.

Kaut kādā ziņā par atkusni var dēvēt arī šobrīd ar mums visiem notiekošo – uzskata Gints Smukais.

"Kāpēc atkusnis? Jo tas sasaucās ar manu iekšējo emocionālo stāvokli, kāds man bija pirms gada, kad man bija teju vai kā iesaldēta tāda emocija, ko es nesaņēmos uzreiz pateikt, jo tās bija kā sliktas ziņas. Un kad tu atsaldē to emociju vienā brīdī un pasaki cilvēkam tās sliktās ziņas, tad gluži kā tikko izkusis ledājs mēdz tas viss ūdens pārplūst pāri visam tam konceptam, ko mēs pazīstam kā sevi mājās, kur mēs dzīvojam, kā mēs dzīvojam. Un attiecīgi cilvēkam ir jātaisa piespiedu reformas dzīvē.

Un es gribētu arī uzsvērt, ka man tāda sajūta, ka arī šobrīd mēs atrodamies līdzīgā situācijā, kur gribot negribot mēs esam piespiedu reformās," saka Smukais.

Aranžējums tautasdziesmai "Pūt, vējiņi" savukārt tapa kādā vakarā, kad mūziķim bija nemierīgs prāts.

Viņa ierastā metode ir nemieru mierināt ar kādu vienkāršu, ciklisku melodiju, un tovakar viņš sāka pa riņķi spēlēt tieši "Pūt, vējiņi", kas ir viena no viņa mīļākajām melodijām un gluži organiski to apaudzēja ar kādiem jauniem slāņiem un nokrāsām.

Kā kontrasts noskaņā un izteiksmē ir dinamiskais skaņdarbs "Aorta", kam aizmetņi meklējami laikā pirms sešiem gadiem, kad Gints Smukais strādāja mūzikas veikalā un katru brīvo minūti veltīja, lai vingrinātos TV24 talantu šovam "Rādi, ko vari", kurā arī plūca uzvaras laurus. Kompozīcija "Aorta" tad arī savā ziņā atspoguļo visu viņa līdzšinējo ceļu mūzikā.

"Es burtiski laužu ģitāru, spēlējot šo skaņdarbu. Katru reizi, kad es šo skaņdarbu spēlēju, es mazdrusciņ salaužu ģitāru. Skaņdarbā ļoti labi var dzirdēt, kā viena stīga, viena nots visu laiku stiepjas uz leju uz augšu, uz leju uz augšu, un tas rodas no tā, ka es visu laiku grozu ģitārai kolkas, kas atrodas pašā ģitāras grifa galā. Tas nav īsti pareizi, bet tāda prakse ir daudziem ģitāristiem visā pasaulē, kas ir virtuozi, viņi pielieto šīs kolkas savā mūzikā. Man tas likās interesanti, un es to atklāju jau pirms tiem sešiem gadiem, un nācās vairākus gadus pie tā atgriezties, lai tas taptu tādā formātā, kāds tas ir tagad," norāda Smukais.

Ģitārista veikumam bijuši atzīstami panākumi kā vietējā, tā starptautiskā mērogā.

Viņa pirmais pirms diviem gadiem izdotais albums "Flourish" nominēts Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvai debijas kategorijā, aizvadītā gada rudenī viņš divos Amerikas akustiskās ģitāras pirkstu stila spēles konkursos milzu konkurencē ieguva 3. vietu.

Ģitāru tā pa īstam pirmo reizi viņš rokās paņēma 13 gadu vecumā, ar to uzreiz ļoti aizrāvās, spēlēja daudzas stundas dienā, iemācījās atskaņot visas savas mīļākās dziesmas, jo īpaši pievērsdamies savas iemīļotās Kanādas rokgrupas ''Billy Talent'' repertuāram.

Aptuveni divas trīs stundas viņš ģitārspēlei ik dienu velta joprojām.

"Ir jābūt vienkārši formā, jo tas ir arī fizisks darbs, un pirksti tomēr ir ar muskuļu atmiņu, arī locītavas ir regulāri jāvingrina un jākustina. Es esmu izdomājis sev shēmu, pie kuras pieturēties. Tā kā mūziķiem ir tāds plūstošs grafiks, viņiem vajag ievērot tādas kā mikro rutīnas," stāsta Smukais.

Daudz atzinīgu vārdu Smukā ģitārspēlei velta arī Latvijas pieredzējušākie un meistarīgākie ģitāristi, viņu vidū arī Kaspars Zemītis, kurš īpaši augstu vērtē Ginta atšķirīgo rokrakstu.

"Man tāda sajūta, ka viņš tomēr Latvijā atšķiras – ar savu piegājienu, ar savu skaņu, ar savu kvalitāti un mūzikas augstvērtību. Jā, es noklausījos arī jauno albumu, un tajā jau ir jūtams mūziķa briedums. Man ļoti patīk, ka viņš ir pieķēries tautas mūzikai, un tautasdziesmai ''Pūt, vējiņi!'' ir skaista versija šajā albumā. Gintam ir lielas iespējas mūzikā un viņš arī šīs iespējas izmanto," saka Zemītis.

Jaunā albuma "Atkusnis" programma un arī citas kompozīcijas skanēs Smukā brīvdabas koncertā, kas notiks šīs piektdienas, 31. jūlija, vakarā Raiskumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti