Gidons Krēmers aicina uz «Kremerata Baltica» koncertiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Šonedēļ, no ceturtdienas, 8.septembra, līdz svētdienai Dzintaru koncertzālē ar četriem koncertiem izskanēs XIII festivāls “Kremerata Baltica”. Kā pirms festivāla paziņoja tā idejas autors Gidons Krēmers, šoreiz uz skatuves kāps virkne spožu jaunās paaudzes mūziķu.

Maestro Gidons Krēmers festivāla “Kremerata Baltica” norises vietā Dzintaru koncertzālē, tiekoties ar mediju pārstāvjiem, neslēpa savu gandarījumu atkal muzicēt Latvijā un sarunāties latviešu valodā. Taču saruna notiek arī angliski un krieviski. Vispirms Krēmers uzslavē atjaunoto Dzintaru koncertzāli, kā arī salīdzina skanējumu Lielajā zālē tagad un pirms desmitiem gadiem.  

"Gan Maskavas, gan Ļeņingradas filharmonijas orķestris – visi te skanēja bez apskaņošanas, tagad kaut kas ir noticis. Varbūt šeit pēc “Jaunā viļņa” ir samaitājies gaiss? Nezinu. Bet, manuprāt, ir pienācis laiks atjaunotajam „Jaunajam vilnim” un senajai atmosfērai gluži kāda tā ir atgriezusies Mazajā zālē," norāda Gidons Krēmers.

Kā uzsver Krēmers, šogad īpaša uzmanība būtu jāpievērš solistiem, starp kuriem ir aicinātas jaunās zvaigznes. Piemēram, atklāšanas koncertā “Tikai divas vijoles” maestro muzicēs kopā ar korejiešu izcelsmes vācu vijolnieci Klāru-Jumi Kangu.

"Esmu saviļņota par šo notikumu, jo tā ir iespēja mācīties jaunu valodu. Mācīties no Gidona. Man tā ir liela dāvana. Neredzu nevienu citu, kas varētu man iemācīt moderno mūziku labāk par viņu," uzskata jaunā vijolniece.

No jaunajiem mūziķiem šogad festivālā piedalīsies arī slovēņu klarnetists Mate Bekavačs, lietuviešu diriģents Martins Staķonis un mūsu pašu pianists Georgijs Osokins. Šogad festivālā gaidāmi daži pirmatskaņojumi, kā arī skaņdarbi jaunos aranžējumos. Skanēs arī divu latviešu autoru - Pētera Vaska un Georga Pelēča - kompozīcijas.

"Mājās ir jāskan mūzikai, kura ir dzimusi šajā atmosfērā. Varbūt pat Dzintaros dzimusi. Vai netālu no Dzintariem. Tāpēc mums ir tāds Dzintaru festivāls ar dārgakmeņiem un dzintariem," uzsver Krēmers.

Šogad festivālā Gidona Krēmera dibinātais orķestris “Kremerata Baltica” atzīmēs arī savu 20.dzimšanas dienu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti