Gidonam Krēmeram piešķirta prestiža Japānas balva

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Vijolniekam un orķestra "Kremerata Baltica" mākslinieciskajam vadītājam Gidonam Krēmeram piešķirta prestižā Japānas Mākslas asociācijas starptautiskā balva "Praemium Imperiale".

Šo balvu kopš 1988.gada par izciliem sasniegumiem mākslā un kultūrā piešķir katru gadu piecās nominācijās - mūzikā, arhitektūrā, glezniecībā, skulptūrā, ka arī teātra un filmu mākslā.

Līdz ar Krēmeru balva šogad piešķirta arī kinorežisoram Martinam Skorsēzem un arhitektam Paulo Mendesam da Roham.

Latvijā "Praemium Imperiale" - Japānas Mākslas asociācijas starptautiskā balva – līdz šim nav plaši pieminēta, savukārt personības, kas šo balvu saņēmušas būs ļoti labi zināmas, piemēram, režisori Federiko Fellīni, Ingmars Bergmans un Andžejs Vajda, balerīna Maija Pļisecka, arhitekts Rems Kolhāss, mūziķi Endrū Loids Vēbers, Filips Glāss, Plasido Domingo un daudzi pasaulslaveni mākslinieki.

Balvu 1988.gadā dibinājusi Japānas mākslas asociācija, atzīmējot savu simtgadi un godinot savu ilggadējo patronu - princi Takamacu.

Balvas pamatideja - paust pateicību radošām personībām no visas pasaules, novērtējot viņu devumu mākslas attīstībā un tādējādi arī pasaules garīgajā bagātināšanā.

"Praemium Imperiale" balvu katru gadu pasniedz piecās kategorijās - mūzikā, arhitektūrā, glezniecībā, skulptūrā, ka arī teātra un filmu mākslā.

Katras kategorijas laureāts saņem piemiņas medaļu, goda rakstu un naudas balvu – 130 000 eiro apmērā.

“Balvas nominantus no visas pasaules piecās kategorijās katru gadu izvirza rekomendācijas komiteja, ko vada starptautiski padomnieki. Viņu vidū ir - bijušais Japānas premjerministrs Jusihiro Nakasone, bijušais Metropolitēna mākslas muzeja prezidents Viljams Luārs, bijušais Itālijas premjers Lamberto Dini, Oksfordas universitātes kanclers Kristofers Potents un citi,” pastāstīja Japānas vēstniecības Latvijā kultūras atašejs Takaši Janada.

Izvirzītos nominantus izvērtē un uzvarētāju katrā kategorijā izvēlas Japānas mākslas asociācijas atlases komisija. Uzvarētāji tiek pēc tam vēlreiz apstiprināti asociācijas pilnvarotajā padomē.

No Baltijas valstu māksliniekiem balvu līdz šim bija izpelnījies igauņu komponists Arvo Perts, kurš to saņēma pirms diviem gadiem.

Šis gads nācis ar priecīgu vēsti Latvijai, jo balva piešķirta vijolniekam Gidonam Krēmeram.

“Japānas mākslas asociācija uzsver, ka Gidona Krēmera karjeru vairāk nekā 50 gadu garumā raksturo plaša spektra muzikālā darbība un viņam var līdzināties reti kurš mūsdienu vijolnieks. Savas karjeras laikā viņš uzstājies kopā ar teju 500 diriģentiem, izdevis vairāk nekā 120 ierakstu un joprojām turpina uzstāties visā pasaulē. Viņš arī iesaistījies jauno talantu veicināšanā, organizējot Lokenhauzas mūzikas festivālu un nodibināt orķestri „Kremerata Baltica”. Krēmers kopš savas pirmās vizītes Japānā 1977.gadā ir daudzreiz uzstājies dažādās Japānas vietās,” stāstīja Takaši Janada.

Līdz ar vijolnieku Gidonu Krēmeru, balva šogad piešķirta arī amerikāņu kino režisoram Martinam Skorsēzem, amerikāņu fotogrāfei Sindijai Šērmanei, franču tēlniecei Anetei Mesažē un brazīliešu arhitektam Paolo Mendesam da Roham.

Laureāti paziņoti šonedēļ, bet svinīgā balvu pasniegšanas ceremonija notiks 18.oktobrī Tokijā, Meidži memoriālajā zālē. Balvas pasniegs Japānas Mākslas asociācijas goda prezidents – princis Hitači. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti