Labrīt

Sociālie darbinieki aicina pašvaldības parakstīt memorandu. Skaidro Mārtiņš Moors

Labrīt

Ārvalstu investīciju piesaistes izaicinājumi. Vērtē Vjačeslavs Dombrovskis

Viņa ieguldījums kultūrā ir zelta vērts. Komponistam Imantam Kalniņam - 80

Ģenialitāte un patiesums. Imantam Kalniņam – 80

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Savu 80. jubileju šodien svin Latvijas leģendārais komponists Imants Kalniņš. Karjeras laikā viņa sacerētās dziesmas un skaņdarbi ir mērāmi simtos. Komponistam tuvie cilvēki norāda, ka viņa ieguldījums kultūrā ir zelta vērts. Turklāt šogad mākslinieks saņēma Lielo mūzikas balvu par mūža ieguldījumu.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Dzīves laikā Imants Kalniņš ir sacerējis simtiem darbu, tai skaitā, simfonijas, oratorijas, kordziesmas un roka dziesmas. Latvijas Radio 3 programmu vadītājs Orests Silabriedis izsakās, ka “latviešu kultūrā Imanta Kalniņa radošā darbība ir neiedomājama un neaptverama. Tomēr, salīdzinot ar viņa ieguldījumu, tie ir tukši vārdi”. Viņš piebilst, ka komponistam piemīt izcilas jaunrades spējas:

„Grūti ir pameklēt vēl kādu tikpat daudzpusīgu, tik dabas dāsni apdāvinātu cilvēku, par kuru, es domāju, ka var nekautrējoties arī lietot aprakstam epitetu – ģeniāls.”

Silabriedis izceļ daudzus komponista darbus, bet, viņaprāt, viena no augstākajām latviešu akadēmiskās mūzikas virsotnēm ir „Piektā simfonija”, kas tapa 1979. gadā, bet pirmatskaņojumu piedzīvoja nākamajā gadā Lielajā ģildē.

„Tās retās reizes, kad ar viņu tomēr izdodas pārmīt kādu vārdu, tās ir neaizmirstamas. Imants Kalniņš reiz pie Saeimas caurlaižu telpas, kurā mūs laikam negribēja uzreiz ielaist – bija nedaudz jāuzgaida –, viņš saka: „Es dzīvei neļauju sevi uztraukt, es neļaušu dzīvei sevi tiranizēt. Es uz dzīvi skatīšos mierīgi.” Un man liekas, ka mierīgi un gudri Imants Kalniņš dzīvo un rada.”

Komponista dēls un grupas „Autobuss debesīs” solists Marts Kristiāns Kalniņš tēva daiļradi raksturo ar vārdu – patiesums: „Nebaidīšanās skatīties caur mūzikas kā mākslas izpausmes veidu uz patiesību un runāt par to. Mēs apzināmies to, ka kultūras mantojums ir milzīgs. Man šķiet, ka tā ir lielākā vērtība, ko mūsu sabiedrība un mūsu valsts no šī ir ieguvusi.” Viņš atzīst, ka

"patiesība ir jūtama katrā mūzikas materiāla porā".

Atceroties pirmās tikšanās ar tēva mūziku, Marts Kristiāns Kalniņš min reizi, kad ImKa atskaņojis plati ar 4. simfoniju. Tai brīdī viņā radies muzikāls pārdzīvojums, kurš atstājis "kodu" Marta Kristiāna Kalniņa tālakajās muzikālajās gaitās. Dziedātājs atklāj, ka visvairāk iedvesmojošas un neizdzēšamas pēdas ir atstājusi sadarbība ar tēvu, kuras rezultātā pirms vairāk nekā 20 gadiem tapa grupa „Autobuss debesīs”. Viena no tuvākajām tēva radītām dziesmām Martam Kristiānam Kalniņam ir „Sitiet bungas, mani mīļie”, kas ir populāra grupas „Autobuss debesīs” dziesma.

Mūziķis tēvam jubilejā novēl atkal satikties ar klausītājiem, jo "auditorijas un mākslinieka enerģiju nevar nodalīt – tas ir viens veselums".

Sarunā LTV  "Rīta panorāmā" komponista brālis, dzejnieks Viks saka: "Bērnība mums vienmēr ir izskatījusies saulaina, pateicoties tam, ka mēs bijām divi, un "pie vainas" ir mūsu vecāki – ka viņi mani neatstāja vienu, bet sarūpēja man brāļuku." Viks atceras, ka brālis mūzikai nodevies ļoti agri – vecāki nopirka vijoli, klavieres, iesākās mācības mūzikas skolā. Komponista instrumentu mācīšanās spēle mājās radījusi īpašu atmosfēru. No tēva un mātes, kuri bija īsti darba rūķi, iedzimtā pacietība un izturība abiem brāļiem palīdzējusi attīstīt talantus. Viktors Kalniņš par brāļa muzikālo devumu saka: 

"Man ir pašam savs personīgais "zvaigznājs" pasaules mūzikā, un tie ir bītli, "ABBA" un ImKa. Trīs vienāda lieluma zvaigznes, kuru mūzika robežojas ar to kvalitāti, ko es sauktu par – dievišķo."

80. gados Imants Kalniņš izveidoja rokgrupu „Turaidas Roze”, kurā dziedāja Olga Rajecka. Viņa stāsta, ka jau no bērnības mīl Kalniņa mūziku. Viņa darbus nevar salīdzināt ne ar vienu citu mākslinieka radītu.

„Es viņu saucu par ģēniju, par meistaru, par maestro, par lielisku mūziķi un galvenais, ka viņš ir tautas mākslinieks.

Imanta Kalniņa mūzika ir ļoti melodiska. Katrs cilvēks var paņemt sev, ko viņš vēlas no šīs mūzikas,” teic Rajecka.

Vēl mācoties Kultūras darbinieku tehnikumā, Rajecka sapņojusi Imantu Kalniņu reiz satikt un izpildīt kādu no viņa dziesmām. Pirmā satikšanās ar ImKu viņai bijusi 1985. gadā, kad komponists uzaicinājis Rajecku filmai "Sprīdītis" iedziedāt "Zeltītes dziesmu".

Imants Kalniņš Olgai Rajeckai veltījis virkni dziesmu, un visas tās dziedātājai ir tuvas, jo īpaši „Buramdziesmiņa”.

Komponista pēdējie publicētie sacerējumi ir simfoniskie skaņdarbi „Santakrusa” un Septītā simfonija, kas tapa 2015. gadā. 

Godinot izcilo komponistu Imantu Kalniņu 80. jubilejā, Latvijas Televīzijā tapis muzikāls raidījums “Imanta Kalniņa Svētku diena”. Tas būs skatāms tieši komponista dzimšanas dienā, 26. maijā, pulksten 21.10 LTV1.

Izzini Imanta Kalniņu dziesmu ceļus!

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti