«Gaudeamus» pulcē četrus tūkstošus studentu no Baltijas valstīm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

27. jūnija vakarā ar lāpu gājienu no Daugavpils universitātes līdz Marka Rotko mākslas centram un Latvijas, Lietuvas un Igaunijas apvienotā pūtēju orķestra koncertu tika svinīgi atklāti 17.Baltijas valstu studentu dziesmu un deju svētki „Gaudeamus”. Tajos piedalās vairāk nekā četri tūkstoši dalībnieku, informēja organizatori.

Sestdienas pirmajā pusē notika dalībnieku ierašanās un pirmie intensīvie mēģinājumi. Zināms, ka kopā svētki Daugavpilī ir sapulcējuši 4104 dalībniekus – 1689 no Latvijas, 815 no Igaunijas un 1600 no Lietuvas.

Šogad pirmo reizi studentu festivāla dziesmas un dejas virzienam piepulcējas arī māksla, un tika atklāta Latvijas, Lietuvas un Igaunijas mākslas augstskolu rektoru darbu izstādes „Pamatkrāsas” Daugavpils Marka Rotko centrā. Izstādē klātienē piedalījās un ar saviem eksponētajiem darbiem iepazīstināja  Igaunijas Mākslas akadēmijas rektore, tekstilmāksliniece Signe Kivi un Latvijas Mākslas akadēmijas rektors, gleznotājs Aleksejs Naumovs. Izstādē skatāmi arī Viļņas Mākslas akadēmijas rektora Audriusa Klimasa grafikas darbi.

Tāpat notika Baltijas labāko tautas deju ansambļu koncerts, kas iegrieza jautru deju virpuli Daugavpils Kultūras pilī. Latviju pārstāvēja Tautas deju ansambļi „Dancis” (Latvijas Universitāte), „Vektors” (Rīgas Tehniskā universitāte), „Kalve” (Latvijas Lauksaimniecības universitāte) un „Ačkups” (Rīgas Stradiņa universitāte).

Festivāla novitāte ir arī simfoniskās mūzikas koncerts, kas notika Daugavpils Latviešu kultūras centrā, piedaloties Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas simfoniskajam orķestrim, diriģents Andris Vecumnieks. Koncertā kā solisti piedalījās Baltijas valstu mūzikas augstskolu rektori: Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas rektors, saksofonists Artis Sīmanis, Igaunijas Mūzikas un teātra akadēmijas rektors, pianists Pēps Lasmanis un Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijas rektors, pianists Zbigņevs Ibelhaupts.

Vēlāk studentu kolektīvi pulcējās ap Daugavpils Universitāti, lai cauri pilsētai un pēc tam gar Daugavas krastu dotos krāšņā lāpu gājienā uz Marka Rotko muzeja pagalmu, kur notika svētku atklāšanas ceremonija. Skanēja pūtēju orķestru koncerts ANIMO FERVENTI (Ar dedzīgu garu), sanākušos uzrunāja visu dalībvalstu valdību pārstāvji. Latvijas izglītības ministre Ina Druviete ar ceļojošo lāpu, kuras skiču autore ir Latvijas Mākslas akadēmijas studente Gundega Evelone un darinātāji – Rīgas amatniecības vidusskolas mākslinieki, aizdedza 17.„Gaudeamus”  svētku uguni. Lāpa, kurai māksliniece ir piešķīrusi moto „Pumpurs. Jaunība, tieksme uz pilnību, jaunatklāsmes kaislība”, tālāk festivāla noslēgumā tiks nodota nākamo svētku rīkotājiem – igauņu kolēģiem. Vakarā bija arī salūts un uz Rotko centra ārsienas tika rādīta Arta Dzērves veidotās video projekcijas.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti