Kultūras ziņas

Balso par "Kilograms kultūras 2018" nominantiem!

Kultūras ziņas

Sibīrijas bērnu dzīve fotogrāfijās

Māsas Balanas ielūdz pianistu Ilanu Rehtmanu

Garkalnes novada kultūras centrā uzstājas pasaules zvaigznes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Māsas Kristīne un Margarita Balanas kopīgā koncertā Latvijas publiku iepazīstinās ar izcilu pianistu un komponistu no Izraēlas Ilanu Rehtmanu.

Koncertprogrammā  iekļauti Ludviga van Bēthovena un Pētera Vaska skaņdarbi, kā arī paša Ilana Rehtmana komponētais klavieru trio Fredija Merkūrija piemiņai, kas būs šī opusa pirmatskaņojums Eiropā.

Būdams dažādu starptautisku mūzikas koncertsēriju dibinātājs un režisors, Ilans Rehtmans allaž ir jaunu izpildītājmākslinieku meklējumos. Tā viņš kopīgai muzicēšanai reiz uzaicinājis arī latviešu mūziķes, māsas Kristīni un Margaritu Balanas.

“Es vienmēr meklēju jaunus talantus,” skaidroja Rehtmans. “Un es izdzirdēju māsu sniegumu un nolēmu, ka viņas būtu pareizie cilvēki, kas varētu atskaņot manu kompozīciju.”

Koncertā “Māsas Balanas ielūdz pianistu Ilanu Rehtmanu” līdzās Pētera Vaska un Ludviga van Bēthovena skaņdarbiem kā krāšņuma odziņa izskanēs arī paša Ilana Rehtmana komponētā Fredija Merkūrija klavieru trio pimatskaņojums Eiropā.

“Kompozīciju, ko atskaņosim koncertā, neesmu spēlējis divdesmit piecus gadus,” atzinās Rehtmans. “Mana kompozīcija ir veltīta Fredija Merkūrija piemiņai. Viņa aiziešana 1991. gadā bija liela traģēdija. Gribēju uzrakstīt skaņdarbu, kas sapludina klasisko un rokmūziku. 1991. gadā klausītāji vēl nebija gatavi nekam tādam. Bet šobrīd, interneta laikmetā, cilvēki ir kļuvuši daudz atvērtāki šādiem savienojumiem. Tā joprojām ir spēcīga rokmūzika, bet izspēlēta ar klasiskajiem instrumentiem.”

Ideja sniegt koncertu Latvijā, piedāvājot skatītājiem arī sarunas, kurās varēs iepazīties tuvāk ar mūziķu pieredzi, esot māsu Balanas iniciatīva.

“Mēs domājam dalīties ar to, kā sākām mācības, kā radās mūsu muzikālā karjera un arī cik liels atbalsts ir no cilvēkiem un ģimenes, draugiem, radiem. Tas ir ilgstošs, grūts process,” pastāstīja vijolniece Kristīne Balanas.

Koncerts “Māsas Balanas ielūdz pianistu Ilanu Rehtmanu” un sarunas ar mūziķiem, ko vadīs latviešu pianists Andrejs Osokins, 14.jūnijā notiks Garkalnes novada kultūras centrā, bet sestdien labdarības koncertā mūziķi viesosies Pāvula Jurjāna mūzikas skolā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti