Garīgās mūzikas festivālu noslēgs ar Džona Tavenera piemiņas koncertu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

11.septembrī plkst.19 Latvijas Universitātes Lielajā aulā Rīgā izskanēs 17. starptautiskā garīgās mūzikas festivāla noslēguma koncerts. Šoreiz tas būs īpašs veltījums izcilā britu komponista sera Džona Tavenera piemiņai.

Džons Taveners viesojās Garīgās mūzikas festivālā tieši pirms desmit gadiem - 2004.gadā, kad Svētā Pētera baznīcā izskanēja viņa autorkoncerts. Toreiz komponists izteica vēlmi dzirdēt Valsts Akadēmiskā kora "Latvija" un Māra Sirmā interpretācijā savu opusu "Erosa Ikona" ("Ikon of Eros"). Pēc koncerta, kora "Latvija" snieguma aizkustināts, komponists uzdāvināja korim partitūru ar veltījuma ierakstu: "Liels jums paldies par tik brīnišķīgu koncertu! Tāds dziedājuma un spēles skaistums! Pagājušās nedēļas skaņas vienmēr atbalsosies manā sirdī."

Džons Taveners miris pērnā gada novembrī, šogad izcilais komponists atzīmētu savu 70.jubileju. Lai godinātu dižā skaņraža piemiņu, koris "Latvija" un Māris Sirmais aicina uz koncertu, kurā izskanēs "Dziesma Atēnai", "Divas himnas Dievmātei" un "Erota ikonas" Latvijas pirmatskaņojums.

Par šo opusu pats komponists stāsta: "Runa ir par ilgošanos. Vari ilgoties pēc kāda cilvēka, ilgoties pēc ainavas, bet galu galā tas, pēc kā tu tiecies un ko tu redzi šajā cilvēkā un ainavā, ja vien tici Dievam, ir Dievs. Tas ir galējais skaistums, kas stāv aiz visa skaistā, ko tu saredzi cilvēkā, kuru mīli erotiski. Jo Dievam jābūt pievilcīgam, pasaulē vispār nav nekā pievilcīgāka, un Viņš ir visa skaistā centrs. Un jebkas, ko mēs piedzīvojam kā skaisto, ir daļa no tā, kas mums kādudien taps dots Paradīzē."

Koncertā piedalīsies Valsts Akadēmiskais koris "Latvija", Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, kā arī solisti: vijolniece Eva Bindere, soprāns Jolanta Strikaite, tenors Rūdolfs Bacāns un baritons Ivars Krauze. Diriģents - Māris Sirmais.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti