Kultūras ziņas

Māksla un tehnoloģijas "Eiropas kafejnīcā"

Kultūras ziņas

Diriģents Andris Nelsons Lucernas festivālā

Izcilības garīgās mūzikas festivālā

Garīgās mūzikas festivālā viesosies Kšištofs Pendereckis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

17.starptautiskā garīgās mūzikas festivāla goda viesis būs izcilais poļu akadēmiskās mūzikas komponists un diriģents Kšištofs Pendereckis. Kā Latvijas Radio raidījumam „Kultūras Rondo” pastāstīja diriģents un festivāla mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais, festivāla rīkotāji šoreiz vēlējušies sagādāt komponistam svētkus, uzaicinot viņu kā goda viesi un piedāvājot iespēju nebūt nodarbinātam, lai arī Pendereckis labprāt diriģē pats.

Kšištofa Penderecka autorkoncerts festivālā notiks 30.augustā plkst. 19 Rīgas Sv. Pētera baznīcā. Koncertā skanēs lielapjoma skaņdarbs „Te Deum” un pirmo reizi Latvijā - „Missa Brevis”. Kā pastāstīja Māris Sirmais, skaņdarbu izvēle tikusi saskaņota ar autoru un pats komponists būs klāt koncertā.

Kā mēs zinām, Pendereckis arī pats ļoti labprāt diriģē, bet šajā reizē mēs viņam gribējām sagādāt svētkus, lai viņš atbrauc kā goda viesis un vienkārši izbauda iespēju un netiek lieki sviedrēts un nodarbināts ar pienākumiem,” skaidro Māris Sirmais.

Koncertā, kuru diriģēs Aleksandrs Humala, piedalīsies Valsts akadēmiskais koris “Latvija”, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO), Natālija Krēsliņa (soprāns), Ksenija Dudņikova (mecosoprāns), Boris Stepanovs (tenors), Jevgēņijs Stavinskis (bass).

„Jāsaka godīgi, ka šobrīd ir tik daudzas koncertprogrammas vienlaicīgi jāgatavo un nav tādas lielākas vai mazākas prioritātes – viss notiek vienlaicīgi, kā jau tas parasti mēdz būt festivālā," īsi pirms festivāla atzīst Māris Sirmais. "Festivāla ideja tāda, ka mums mainās izpildītāji visapkārt – gan orķestri, gan solisti, gan diriģenti, bet koris ir viens. Koris ir tas, kas visu pamatsmagumu iznes uz savām balsīm, uz enerģiju un muzikālo talantu."

17.starptautiskā garīgās mūzikas festivāla atklāšanas koncerts notiks 21.augustā plkst. 19 Liepājas Sv.Jāzepa Romas katoļu katedrālē un 22.augustā plkst. 19 Rīgas Domā. Liepājas Simfoniskais orķestri un kori „Latvija” koncertā diriģēs Jalčins Adigezalovs, kurš Latvijā viesojies jau vairākkārt.

Par koncerta pērli diriģents Māris Sirmais nosauc izcilo ērģelnieci Ivetu Apkalnu, kuras uzstāšanos klausītāji vienmēr gaida un  kas atskaņos arī Fransisa Pulenka Koncertu ērģelēm, stīgām un timpāniem. Festivāla atklāšanas koncertu kuplinās soliste Inga Šļubovska.

Festivālam tradicionālais jaundarbu koncerts šogad notiks 26.augustā plkst.19 Rīgas Domā. Pasaules pirmatskaņojumu tajā piedzīvos Kārļa Lāča „Te Deum”, Kaspara Zemīša „Mesa” un Riharda Dubras „My soul doth magnify the Lord”.

Jaundarbu piedāvājums vienmēr ir zināms izaicinājums. Parasti mēs nekad nezinām, kas tur beigu beigās būs, bet autoru komanda šoreiz manuprāt ir ļoti interesanta, jo viņi katrs savā jomā ir izcilas personības,” stāsta diriģents Māris Sirmais.

Diriģents skaidro, ka Kārlis Lācis, kurš ļoti labi kā pianists pārvalda klavieres, pirmo reizi uzrakstījis skaņdarbu ērģelēm, korim un ģitārai. Savukārt Kaspars Zemītis uzrakstījis pirmo mesu latviešu mūzikā, kas ir korim un ģitārai.

Man ir patiess prieks strādāt ar cilvēkiem, kuri paši to grib darīt, un Kaspars [Zemītis] ir viens no tiem, kas grib. Tas ir pirmā latviešu mesa, kas skan kopā ar ģitāru,” uzsver festivāla mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais.

„Es domāju, ka šis darbs noteikti nepaliks, guļot profesionālo koru plauktos tikai bibliotēkās, bet, iespējams, dzīvos baznīcas koru repertuārā,” atzīst Māris Sirmais, nosaucot skaņdarbu par ļoti demokrātisku.

Runājot par Rihardu Dubru, diriģents norāda, ka komponista notis bijušas pieprasītas pat viskritiskākajā ekonomiskajā situācijā un tas vien liecina par to, cik lielu interesi pasaulē raisa Dubras mūzika.

Lai gan Rihards Dubra garīgajā mūzikā ir daudz vairāk pieredzējis, pārējo divu jaundarbu autorus komponists vērtē cildinoši.

Manā uztverē arī akadēmiskajā vai rokmūzikā, vai popmūzikā ir iespējami profesionāli augstvērtīgi darbi, un gan Zemītis, gan Lācis savās jomās ir visaugstākās klases profesionāļi. Es jūtos laimīgs šādā kompānijā,” saka Dubra.

Savukārt Kaspars Zemītis norāda, ka neuzskata sevi par komponistu. „Es esmu ģitārists, kurš raksta mūziku. Un tas, ka mums patiešām sanācis bieži ar kori satikties, tas man ir milzīgs baudījums,” atzīst Zemītis.

Festivālu 11.septembrī  plkst. 19 Latvijas Universitātes Lielajā aulā noslēgs Džona Tavenera piemiņai veltīts koncerts, kurā kora „Latvija” un LNSO izpildījumā skanēs „Atēnas dziesma” un „Divas himnas Dievmātei”, kā arī pirmo reizi „Erota ikona” - skaņdarbs, kuru Mārim Sirmajam personīgi dāvinājis komponists, viesojoties Latvijā 2004.gadā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti