Rīta Panorāma

Intervija ar Valdi Keri

Rīta Panorāma

Intervija ar premjerministri Laimdotu Straujumu

17.Starptautiskajā garīgās mūzikas festivālā trīs pasaules pirmatskaņojumi

Garīgās mūzikas festivālā trīs pasaules pirmatskaņojumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

17.starptautiskajā garīgās mūzikas festivālā 26.augustā Rīgas Domā pasaules pirmatskaņojumus piedzīvos Riharda Dubras, Kaspara Zemīša un Kārļa Lāča jaundarbi, kas rakstīti īpaši šim festivālam.

Ja Kaspars [Zemītis] ļoti atvērts, tīrs un harmoniski ļoti vienkāršs, tad Kārlis [Lācis] nāk ar savu džeza mūzikas pieredzi un to visu pasaules džeza literatūru, kas nāk iekšā ar savu blīvumu, intensitāti,” stāsta diriģents Māris Sirmais, piebilstot, ka Lāča skaņdarbs būs interesants gardēžiem.

Kaspars Zemītis un Kārlis Lācis ar jaundarbiem sevi ierakstījuši latviešu garīgās mūzikas festivālā. Kārlis Lācis pirmo reizi savā mūzikā izmantojis ērģeles. Tikai tad, kad mēģinājumā ērģelniece Kristīne Adamaite ieskandinājusi skaņdarba „Te Deum” akordus, komponists pa īstam izjutis lielās formas dramatismu.

Kad man pasūta darbu, nedomāju, ka cer uz baigākajiem kanoniem un tradicionālu skaņdarbu. Es tomēr no Lāča kaut ko tajā visā cenšos ielikt,” uzsver Kārlis Lācis.

Kaspars Zemītis piedalās arī Kārļa Lāča „Te Deum” atskaņošanā. Garīgā mūzika kora „Latvija” un  ģitārista izpildījumā Zemīša skaņdarbā „Mesa” ieskanas smalki un trausli. Nekā samākslota. Tik vienkārši, kāds ir pats komponists. Tā ir viņa personīgā saruna ar Dievu. Tā ir mesa korim un ģitārai latviešu mūzikā vispār.

Man gribējās parādīt klasiskās ģitāras iespējas – gan perkusīvās, gan virsskaņu lietas, kas patiešām ir interesantas un, manuprāt, ļoti piemērotas šādām akustiskajām vietām, kur tas burvīgi skan,” skaidro Zemītis, atzīstoties, ka bauda brīžus, kad koris „Latvija” dzied arī bez pavadījuma.

Kā iepriekš vēstīts, 17.starptautiskā garīgās mūzikas festivāla atklāšanas koncerts notika 21.augustā Liepājas Sv.Jāzepa Romas katoļu katedrālē un 22.augustā Rīgas Domā. Liepājas Simfonisko orķestri un kori „Latvija” koncertā diriģēja Jalčins Adigezalovs.

Savukārt 30.augustā plkst. 19 Rīgas Sv. Pētera baznīcā notiks Kšištofa Penderecka autorkoncerts, kurā skanēs lielapjoma skaņdarbs „Te Deum” un pirmo reizi Latvijā - „Missa Brevis”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti