Garīgās mūzikas festivālā skanēs jaundarbi un klasiskas pērles

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

18. Starptautiskais garīgās mūzikas festivāls šogad notiks Rīgā un Liepājā. Piecos koncertos no 18. augusta līdz 5. septembrim būs iespēja dzirdēt Izraēlas un pareizticīgo garīgās mūzikas pērles, kā arī baudīt Jāņa Aišpura (The Sound Poets), Riharda Zaļupes un Jēkaba Jančevska jaundarbus, kas sarakstīti īpaši festivālam, iezīmējot jaunākās akadēmiskās mūzikas tendences Latvijā.

Festivāla atklāšanas koncertā 18. augustā Rīgas Sv. Pētera baznīcā tiks atskaņoti 20. gadsimta krievu nacionālās mūzikas skolas tradīciju karognesēja un sargātāja, komponista Aleksandra Grečaņinova skaņdarbi: “Pie Dievmātes mēs lūdzamies’’ Op. 29, Nr. 12 no Otrās Jāņa Zeltamutes liturģijas, kā arī “Ciešanu nedēļa’’ op. 58. Koncertā uzstāsies Valsts akadēmiskais koris (VAK) “Latvija”, kā arī īpašais viesis - viens no labākajiem kordiriģentiem Krievijā – Vladimirs Kontarevs.

Par tradīciju kļuvušais Latvijas komponistu jaundarbu koncerts izskanēs 25. augustā Rīgas Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā. Šogad īpaši festivālam vērienīgus darbus rakstījuši Rihards Zaļupe, Jēkabs Jančevskis un Jānis Aišpurs, atklājot jaunākās akadēmiskās mūzikas tendences Latvijā. Koncertā būs dzirdams VAK “Latvija” diriģenta Māra Sirmā vadībā, kā arī stīgu orķestris un divi sitamie instrumenti.

27. augustā Liepājā, bet 28. augustā Rīgas SV. Pētera baznīcā VAK “Latvija” ar ilggadējo sadarbības partneri – Liepājas simfonisko orķestri diriģenta Andresa Mustonena vadībā – atskaņos Izraēlas garīgo mūziku. Programmā: Gioras Feidmana klarnetes improvizācija “Lūgšana”, Betijas Oliveras “Lo Ira Ra” (“Ļauna nebīšos”) korim, klarnetei, akordeonam, klavierēm un arfai, “Adagietto” no Gustava Mālera 5. simfonijas, Ora Beta Šaima “In the self” (“Sevī”) klarnetei un stīgām, kā arī Betijas Olivero “Lūgšanas” korim, klarnetei un orķestrim. Šis būs īpaši aizraujošs piedzīvojums filmas “Šindlera saraksts” cienītājiem – tieši Giora Feidmans filmā ieskaņojis klarnetes solo partijas.

Savukārt festivāla kulminācija notiks 5. septembrī Rīgas Sv. Pētera baznīcā, kur VAK “Latvija” un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris diriģenta Andra Pogas vadībā atskaņos Antona Bruknera Mesu fa minorā.

“Ar katru gadu festivāls kļūst arvien populārāks, jo programmā iekļaujam gan pasaulē aktuālus skaņdarbus, ko īpaši novērtē akadēmiskās mūzikas gardēži un sekotāji, gan atļaujamies pārkāpt robežas, piedāvājot jaundarbus latviešu komponistu izpildījumā.  Festivāls ir dinamisks un, kaut arī tas nav pašmērķis, esam gandarīti, ka 18 gadu laikā esam atklājuši vairākus jaunus talantus. Koris “Latvija” kā festivāla organizētājs vienmēr rūpējas, lai gan saturiskais, gan tehniskais izpildījums būtu nevainojams, un tāds tas būs arī šogad,” saka kora “Latvija” direktors Māris Ošlejs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti