Kultūras ziņas

"Točka" un "Pilot" – jaunas kultūrvietas Rīgā

Kultūras ziņas

Dinas Dubiņas "Ceļš"

Komponistu Giju Kančeli atceroties

Garīgās mūzikas festivālā izskanējis komponistam Gijam Kančeli veltīts piemiņas koncerts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Savu skanējumu turpina viens no īpašajiem vasaras akadēmiskās mūzikas festivāliem – starptautiskais Garīgās mūzikas festivāls, kurš notiek jau 23. reizi. Festivāls iesākās ar izcilās ērģelnieces Ivetas Apkalnas solokoncertu. Tā turpinājumā 20. augustā Rīgas Domā izskanēja viens no festivāla centrālajiem notikumiem – veltījums izcilā gruzīnu komponista Gijas Kančeli piemiņai.

Kora “Latvija” meistarība un diriģenta Māra Sirmā dedzīgums mūzikā festivālam piesaistījis izcilākos mūsdienu komponistus – Džonu Taveneru, Arvo Pērtu, Kšištofu Penderecki, un īpaši muzikāla un cilvēciska sirsnība vairāku gadu garumā korim un Mārim Sirmajam izveidojās ar izcilo gruzīnu komponistu Giju Kančeli.

Izpildītāju vidū līdzās korim “Latvija” bija Liepājas simfoniskais orķestris, trompetists Jānis Porietis un altists Maksims Risanovs.  

Ar Latvijas mūzikas dzīvi izcilais gruzīnu komponists Gija Kančeli bija cieši saistīts kopš 2002. gada, kad Rīgas Domā notika viņa autorkoncerts. Kopš tā laika piedzīvotas vairākas neaizmirstamas tikšanās ar šo personību, gan korim “Latvija”, gan arī solistiem Gidonam Krēmeram, Ingai Kalnai, Egilam siliņam, arī “Xylem Trio”, bet īpaša sirsnība viņu vieno ar diriģentu Māri Sirmo un, kopš jaunības, ar Raimondu Paulu.  

Aizgājušo komponistu pieminot, 20. augustā koncertā skanēja viņa mūža pēdējais opuss “Gaistošā pasaule” – skaistuma pilns, klusināts darbs.

Koncerta programmā skanēja arī Riharda Dubras veltījuma komponista piemiņai, darba “Absolve Domine” (“Atbrīvo, Kungs”), pirmatskaņojums.

Piemiņas koncerta vainagojumā skanēja Gijas Kančeli izcilais vokāli simfoniskais darbs “Stiksa” ar Māra Sirmā, kora “Latvija”, orķestra un altista Maksima Risanova atdeves pilno priekšnesumu.

“Romāns Hofmans savā poēzijas grāmatā komponistam velta brīnišķīgus vārdus – Kančeli ir it kā iestrēdzis debesīs. Man arī ir tieši tāda izjūta, kad skan šīs īsās izteiksmīgās frāzes – ir it kā viņš būtu iestrēdzis kādās atmiņu lauskās – par bērnību, dzimtenes mīlestību, bezgala vientulību un kaut ko nesasniedzamu, uz debesīm,” atzīmē Maksims Risanovs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti