Pa ceļam ar Klasiku

Anna Gāgane: Pirmo reizi piedaloties lielā konkursā, sarkanie paklāji netiek atritināti

Pa ceļam ar Klasiku

Komponiste Līga Celma-Kursiete: Savā briedumā un garīgajā ceļā esmu tikusi dziļāk un tālāk

Galvenā vērtība – cilvēki. Mūzikas akadēmija sāk vērienīgas simtgades svinības

Galvenā vērtība – cilvēki. Mūzikas akadēmija sāk vērienīgas simtgades svinības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija (JVLMA) simtās jubilejas sezonu ieskandinās 16. augustā ar īpašu koncertu Doma laukumā. "Tas ir simbolisks solis, ka nesvinēsim mūsu pašu ierastajās sienās, bet iziesim ārā – gribam būt kopā ar Latvijas tautu, ar Latvijas cilvēkiem Doma laukumā – gluži kā simboliskajā sirds vietā, kas nosaka Latvijas asinsriti,” atzīmē JVLMA rektors Guntars Prānis.

"Mums ir liels prieks un lepnums, ka simtgadi varēsim svinēt kopā ar visu Latviju un Latvijas cilvēkiem gan šeit, gan visur tālajā pasaulē. Mūzikas izglītība katrai valstij nozīmē garīgās dzīves vidi un garīgās dzīves kvalitāti. Jāatceras arī, ka Mūzikas akadēmija tika dibināta gandrīz kopā ar Latvijas valsti un bijusi blakus visos Latvijas valstij nozīmīgajos notikumos. Mūsu pārliecība – ka Mūzikas akadēmija sniedza savu artavu, lai stiprinātu Latvijas mīlestību un atklātu jaunus talantus. Un tieši ar šo domu mēs gribētu svinēt veselas sezonas garumā, jo vienā pasākumā nav iespējams ietilpināt tās daudzās krāsainās, kontrastējošās lietas, ko mēs darām šeit, Mūzikas akadēmijā,” atzīmē Prānis.

Viņš arī uzsver, ka koncerta datums nav izvēlēts nejauši, bet gan balstoties uz vēsturiskiem faktiem. Rektors atgādina, ka pamati JVLMA tika likti 1919. gada 20. augustā, tāpēc uzskata to par iemeslu sākt svinēt simtgadi jau augusta beigās.

Būs arī absolventu salidojums

Jubilejas sezona turpināsies ar vairākiem citiem nozīmīgiem notikumiem.

"Tāds noteikti būs Jāzepa Vītola Sestais starptautiskais kordiriģentu konkurss, kas norisināsies oktobra beigās un kas ir starptautisks pasākums. Mūsu Dziesmu svētki un kordiriģēšanas tradīcija ir kaut kas, ar ko mēs varam būt lepni, kur esam pasaules līmenī. Tas būs notikums, uz ko sabrauks dalībnieki, žūrijas locekļi un interesenti no visas pasaules," stāsta augstskolas rektors.

Viņš arī atklāj, ka jubilejas sezonas galvenais notikums būs Simtgades jubilejas koncerts 2020. gada 11. janvārī, kurā piedalīsies akadēmijas lielie kolektīvi: "Būs festivāla orķestris, kurā muzicēs gan meistari un mācekļi, mūsu mācībspēki, profesori, ar kuriem mēs ļoti lepojamies. Kopā ar mūsu studentiem būs liels festivāla koris.

Kas pavisam nozīmīgi un svarīgi – būs arī absolventu salidojums!

Ja šodien paskatāmies uz mūsu profesionālās mūzikas vidi, lielākā daļa mūziķu, kas šodien aktīvi uzstājās uz skatuvēm gan Latvijā, gan visā pasaulē, ir mūsu absolventi. Mēs viņus visus aicināsim uz satikšanos!"

Savukārt nākamā gada maijā plānota fotoizstāde sadarbībā ar fotoklubu "Rīga" – tā norisināsies Vērmanes dārzā. "Tīri vizuāli parādīsim, kādi esam, un atkal būsim tuvu cilvēkiem – krustpunktā, kur katru dienu virmo dzīvība."

Lepoties ar savējiem

Arī koncerts 16. augustā pulksten 21 Doma laukumā būs atvērts, vietu skaits ir neierobežots. "Mūsu galvenā vērtība ir cilvēki – gan mūsu pasniedzēji, gan studenti," norāda Prānis. 

"Mūzikas izglītība ir ļoti individualizēta atšķirībā no daudzām citām jomām, kur var lielās grupās kaut ko iemācīt, mūzika ir ļoti kaut kas personīgs, individuāls.

Tāpēc gan šajā koncertā, gan šajā sezonā mēs gribam parādīt, ka lepojamies ar savu galveno bagātību - mūsu pasniedzējiem un profesoriem un, protams, mūsu studentiem.

Koncerta režisors Juris Jonelis atzīmē, ka viņš centies apkopot aizvadītajā simtgadē vērtīgāko, iedvesmot jaunos māksliniekus, kā arī pacelties pāri laikam, robežām, telpai un pašiem sev.

Pasvītrojot JVLMA bagātīgās tradīcijas un iezīmējot virzību uz nākotni, koncertā tiks dots vārds diviem atšķirīgiem kolektīviem – Māra Kupča vadītajam JVLMA Baroka orķestrim un Dāvja Jurkas vadītajam JVLMA un Rīgas Doma kora skolas (RDKS) bigbendam. Pirmajā daļā izskanēs tādi senās mūzikas šedevri kā Georga Frīdriha Hendeļa Uvertīra no Svītas Nr.2 “Mūzika uz ūdens”, Morganas ārija no operas “Alčīna”, Džona Daulenda “Come again, sweet love doth now invite”, Johana Sebastiana Baha Badinērija no Svītas Nr.2, Johana Ādama Gillera duets no komiskās operas “Medības”, Johana Ādama Hillera kantāte “Ta simtaa Dzeesma” un citi. Koncerta otrā daļa veltīta visjaunākajai latviešu džeza mūzikai, kuru autori ir JVLMA un RDKS mācībspēki. Līdz ar saulrietu izskanēs Madara Kalniņa “Calling for light”, “Speech day” un “Lec dārzā”, Kārļa Vanaga “Identitātes-Pārliecība” un “Around the World”, Gunāra Rozenberga “Linda”, Evilenas Protektores “Giving Up” un Viktora Ritova “Mysterious Story”.

Koncertā piedalīsies solisti no Latvijas un ārzemēm – Elīna Šimkus, Ilze Grēvele-Skaraine, Terēze Gretere, Monta Martinsone (soprāni), Rinalds Kandalincevs (baritons), Maija Kļaviņa, Kristīne Stumbure (traversflautas), Mauro Pinčaroli (lauta, Itālija), Kārlis Vanags, Indriķis Veitners (saksofoni), Madars Kalniņš (klavieres), Dominiks Višņausks (trompete, Lietuva), Evilena Protektore (vokāls) un Nefs Irizarī (ģitāra, Puertoriko). Koncertu vadīs Latvijas Nacionālā teātra aktieris Uldis Siliņš.

Māris Kupčs
Māris Kupčs

"Mūsu izvēlētā programma norāda uz to, ka Mūzikas akadēmija lielā mērā ir daudz senāku tradīciju pārņēmēja, jo pirmais profesionālās mūzikas skaņdarbs latviski izskanējis 1774. gadā – šogad šīm notikumam aprit 245 gadi, un to arī ar prieku atskaņosim koncertā,” stāsta JVLMA Baroka orķestra mākslinieciskais vadītājs Māris Kupčs

un uzsver: "Šodien akadēmija ir vieta, ar kuru mums visiem vajag lepoties – tā ir lieliska, moderna, eiropeiska. To arī visu parādīsim koncertā."

"Lai gan uz vienas skatuves šajā vakarā abi kolektīvi nesatiksies, senajai mūzikai un džezam ir ļoti daudz  kopīgu lietu – džeza mūzika ļoti daudz ko mantojusi no baroka mūzikas, un, kā jau mēs visi zinām, mūzikas vēstures notikumi bijuši ļoti secīgi,” uzskata Dāvis Jurka. "Džeza mūzika vienmēr bijusi demokrātiska māksla un kalpojusi kā deju mūzika ilgus laikus. Džeza komūna jau vispār ir ļoti atvērta un brīva – studenti un pedagogi kāpj uz vienas skatuves regulāri, un šis nebūs izņēmums.

Koncertā skanēs Latvijas Mūzikas akadēmijas pedagogu pasniedzēju mācībspēku radīti skaņdarbi bigbenda sastāvam. Tā visa būs tikai un vienīgi oriģinālmūzika, radīta šeit pat Latvijā. Tad nu mēs to arī centīsimies izpildīt vislabākajā kvalitātē."

No kreisās: Dāvis Jurka, Māris Kupčs, Anda Beitāne, Guntars Prānis, Maija Rozenfelde un Annija Bičul...
No kreisās: Dāvis Jurka, Māris Kupčs, Anda Beitāne, Guntars Prānis, Maija Rozenfelde un Annija Bičule

"Stāsti skaņās" - vērtīga un skaista grāmata  

Savukārt JVLMA zinātniskā un radošā darba prorektore Anda Beitāne atklāj, ka koncertā būs iespējams gūt nelielu ieskatu topošajā grāmatā "Stāsti skaņās", kuru plānots atvērt rudenī.

"Beidzot saņēmāmies radīt arī vienu publikāciju, kas patlaban ir finiša taisnē, un daudz kas no šīs publikācijas audiovizuālā veidā būs skatāms arī mūsu koncertā, bet tas lai paliek intrigai. Tas būs kaut kas ļoti, ļoti īpašs,” kārdina prorektore.

Viņa arī atzīmē, ka simt gadi pavisam noteikti ir pietiekams laiks, lai no fokusa, kas vērsts uz pagātni, pavērstos vairāk pretī nākotnei.

"Vienā no topošās grāmatas lappusēm ir arī Jāzepa Vītola citāts, kura pamatdoma – ar cieņu pret pagātni, bet ar skatu tagadnē un it īpaši nākotnē. Tas ir arī mūsu šībrīža redzējums – ir jāskatās nākotnē, jābūt mūsdienīgiem un atvērtiem. Vēlējāmies radīt vēstījumu par Latvijas Mūzikas akadēmiju, kas būtu uzrunājošs un saprotams mūsu kolēģiem un, iespējams, arī potenciālajiem studentiem visā pasaulē. Tāpēc izdevums būs angļu valodā. Nosaukums "Stāsti skaņās" ietver divus atslēgas vārdus, kam ir ļoti plaša semantika. Stāsti ir veids, kā mēs par sevi stāstām, un to darām caur cilvēkiem: ļāvāmies radošam procesam un uzrunājām tās personības, par kurām mums šķita – jāuzrunā! Un uzrunājam. Otrs atslēgas vārds – skaņa – ir pamatu pamats mūzikai. Mūzika nav iedomājama bez skaņām.

Bet vēl šīs grāmatas īpašā nots ir tāda, ka skaņa tiks arī vizualizēta. Grāmata būs ļoti skaista, un par to es gribu teikt lielu paldies mūsu radošās komandas dvēselei Maijai Rozenfeldei. Grāmatai būs gan mākslinieciska, gan zinātniska vērtība," norāda Anda Beitāne.

Scenogrāfe un grāmatas dizainere Rozenfelde stāsta, ka jebkura dizaina tapšanas procesā pirmais solis ir izprast, kāds ir galvenā varoņa kodols. „Tā tas bija arī šajā procesā. Staigājot pa akadēmijas gaiteņiem, iepazīstot akadēmijas cilvēkus, bija sajūta, ka šī ēka burtiski vibrē, ka visu laiku klasēs un gaiteņos ir vibrācija, ritms un skaņa. Tas bija tieši tas, kā arī atradām vizuālo tēlu – caur vibrāciju un skaņu. Tas bija pamats tam, kā strādājam ar tekstu, bildēm, fotogrāfijām, kur mums palīdzēja brīnišķīgais fotogrāfs Artūrs Konrāds. Beigu beigās bija skaidrs, ka šī ideja jāattīsta nedaudz tālāk:

aicinājām palīgā studentus un drusku tā kā jokojāmies – bundzinieka vālītes tika iemērktas krāsā, pie pianista pirkstiem tika pielīmēti flomasteri un tika darītas vēl dažnedažādas dīvainas lietas. Un cilvēki ļāvās!

Rezultātā radījām ritma jeb skaņas gleznas, kuras tad arī būs redzamas šajā grāmatā. Tas, protams, kalpoja arī kā tāds vizuāls iedvesmas avots koncertam, lai gan koncerts būs nedaudz cits stāsts. 16. augustā sajutīsim daļu no tā, bet citā gultnē."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti