Rīta Panorāma

Intervija ar Eināru Cilinski

Rīta Panorāma

Intervija ar postfolkloras grupu "Iļģi"

"Sajūtu svētnīca"- kora "Juventus" Ziemassvētku ieskaņas koncerts

Gaišas domas sajūtu svētnīcas celšanai noderēs «Juventus» Ziemassvētku ieskaņas koncertā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Otrdien, 20.decembrī, plkst. 19.00  Latvijas Universitātes (LU) jauktais koris „Juventus” un vokālā grupa „Ēra” aicina uz Ziemassvētku noskaņas koncertu Anglikāņu baznīcā. Koncerts „Sajūtu svētnīca” iecerēts kā mazs atelpas brīdis studentiem pirms sesijas, bet steidzīgajiem – pirms Ziemassvētku iepirkšanās burzmas.

Kad LU Lielajā aulā studenti steidzas uz kora „Juventus” mēģinājumu, lielai daļai cilvēku jau darba diena ir beigusies. Kora dziedātāji ir īpaša mūsu tautas daļa, ar prasmi piepildīt savu dzīvi. Mēģinājumā Latvijas Televīzija arī satiek vokālās grupas „Framest” dziedātāju Miku Abaroniņu, kurš koristiem māca dziedāt, apgūt repertuāru un arī diriģē.

Koris „Juventus” mēģinājumā muzikāli noslīpē Franka Martēna monumentālo darbu „Mesa dubultkorim”, kurš  izskanēs Anglikāņu baznīcā.

„Interesanti, ka Martēns šo mesu rakstīja, domādams, ka šo skaņdarbu nevienam nerādīs. Viņš to uzrakstīja 1920.gadā. 40 gadus viņš mesu bija turējis noslēpumā un 60.gados kāds diriģents no Itālijas panāca, lai viņš šo darbu iedod, un kopš tā brīža mesa koru kultūrā ir diezgan bieži atskaņots skaņdarbs, it īpaši starp profesionālajiem koriem. Izdomājām pieķerties šim darbam. Zinājām, ka tas būs liels izaicinājums, bet soli pa solim tam tuvojamies,” stāsta kora „Juventus” diriģents Valdis Tomsons.

Viņš piebilst, ka darbs ir ārkārtīgi komplicēts, tajā ir daudz polifonijas, seno skaņkārtu un džeza intonāciju. Koris šo darbu iestudē jau no septembra sākuma.

Īpaši izmeklēta a capella mūzika skanēs arī vokālās grupas ”Ēra” sniegumā.

„Mēs ar sevis izvēlētajām dziesmām it kā papildinām mesu, iedodam jaunu dimensiju šim skaņdarbam, pasakām ko nepateiktu,” stāsta vokālās grupas „Ēra” vadītāja Dita Tomsone.

Ieeja koncertā par ziedojumiem un gaišām domām kopīgas sajūtas svētnīcas celšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti