Gaidāmi Riharda Zaļupes un Kārļa Lāča simfoniju pirmatskaņojumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) mūzikas mīļotājus pavasarī aicina uz diviem īpašiem notikumiem - latviešu komponistu simfoniju pirmatskaņojumiem. 20.martā Lielajā ģildē izskanēs Riharda Zaļupes simfonija "Namejs", kuras iedvesmas avots ir Laimoņa Pura romāns "Degošais pilskalns". Bet 3.aprīlī, Lielajā piektdienā, tiks atskaņota Kārļa Lāča simfonija "Krusta ceļš" ar Svēto Rakstu tekstiem un Imanta Ziedoņa dzeju.

Riharda Zaļupes simfonija "Namejs" ir etnogrāfisku noskaņu caurvīta apcere. Tā vēsta par garaspēku, kas atklājas tautas apdraudējuma brīžos un virza tautas likteņgaitas.

Sākotnēji Rihards Zaļupe tēmu radījis Māra Martinsona iecerētajai filmai par Nameju. Filma vēl nav īstenojusies, bet komponistam aizsāktais motīvs šķitis labs pamats simfonijai, kam viņš iedvesmojies no Laimoņa Pura vēsturiskajiem romāniem.

"Manuprāt, tā ir brīnišķīga literatūra, ko būtu vērts palasīt. Tad, kad es lasīju, es tiešām nebiju iedomājies, ka 13.gadsimtā šeit norisinājās gladiatoru cienīgas kaujas, par ko, man šķiet, mēs bieži vien aizmirstam. Es esmu centies to latvisko pelēko krāsu pārvērst episkā noskaņojumā. Es uzskatu, ka mums tomēr vajag popularizēt un stāstīt arī caur mūziku par Latvijas vēsturi," saka Rihards Zaļupe.

Riharda Zaļupes simfonijas "Namejs" pirmatskaņojums notiks 20.martā Lielajā ģildē, pie diriģenta pults tajā būs Guntis Kuzma.

Divas nedēļas vēlāk Lielajā piektdienā, 3.aprīlī, LNSO atkal aicinās uz pirmatskaņojumu - tā būs Kārļa Lāča simfonija "Krusta ceļš" - pirmā Kārļa Lāča simfonija, arī pirmais tik apjomīgais garīga satura skaņdarbs, kaut gan vairākas kompozīcijas viņš šajā žanrā jau radījis, tostarp - pērn pirmatskaņoto "Te deum".

"Tā kā tā ir simfonija, es izvēlējos tādu sev drošāku ceļu, ņemot vērā savu pieredzi teātrī. Šai saistībā simfonijas pamatā ir programmatiska struktūra - Kristus trīspadsmit pirmsnāves stacijas, Bībeles teksti. Stāsts ir, protams, vispārināms, katrs to var uztvert, kā grib. Lai tas būtu latviskāk un emocionālāk, es simfonijā iekļāvu arī Imanta Ziedoņa dzeju," par jauno simfoniju stāsta Kārlis Lācis.

Kārļa Lāča simfoniju "Krusta ceļš" līdz ar LNSO atskaņos Valsts akadēmiskais koris "Latvija", kā arī solisti - dziedātāja Jolanta Strikaite un saksofonists Gints Pabērzs. Pie diriģenta pults būs Māris Sirmais, kurš Kārli Lāci raksturo kā komponistu, kurš allaž spēj pārsteigt.

"Attiecībā uz Kārļa mūziku man ir sajūta, ka tu nekad nezini, kas tevi var sagaidīt aiz "nākamā stūra" - vai kaut kas brīnišķīgi skaists, vai kas neizprotami pārsteidzošs. Līdz ar to Kārļa mūzika ir neprātīgi interesanta. Tā nav ērta, tā ir pietiekami tehniski nejauka, ļoti daudz darba pieprasoša. Bet, jo vairāk tu tajā iedziļinies, jo tu saproti, ka tu visu laiku vari smelt no tās ko jaunu ārā," pauž Māris Sirmais.

Kārļa Lāča pirmās simfonijas "Krusta ceļš" pirmatskaņojums notiks Lielajā piektdienā, 3.aprīlī, Rīgā, Lielajā ģildē, savukārt 4.aprīli jaundarbs izskanēs Vidzemes koncertzālē "Cēsis".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti