«Gada jaundarba» balvas pretendenti - Auznieks, Dzenītis, Leimane

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

"Lielajai mūzikas balvai 2017" (LMB) kategorijā “Gada jaundarbs” ir nominēti Krista Auznieka skaņdarbs “Uguns un roze”, Andra Dzenīša klavierdarbu cikls “Astoņstūris” un Lindas Leimanes Dialexica.

Jeila Universitātes doktorants, Hāgas konservatorijas absolvents un kādreizējais Rīgas Doma kora skolas audzēknis Krists Auznieks Latvijas muzikālajā ainavā pamanāms arvien biežāk, to drosmīgi papildinot ar citzemju kultūrās apgūtām krāsām un tehnikām, kurās saskatāmas arī atblāzmas no postminimālisma estētikas. Amerikāņu dzejnieka Tomasa Stērnsa Eliota “Četru kvartetu” iedvesmotā partitūra “Uguns un roze” ir izsmalcināta skaņu vīzija, kuras trauslais mirguļojums piepilda telpu un sirdi, un aicina ieklausīties pašam sevī, lai sajustu un apjaustu visbūtiskāko. Ceļu pie klausītājiem šis skaņdarbs uzsāka 25. augustā Vidzemes koncertzālē “Cēsis”, kad festivāla “LNSO Vasarnīca” ietvaros to atskaņoja kamerorķestris Sinfonietta Rīga diriģenta Normunda Šnē vadībā.

Andra Dzenīša pianistam Reinim Zariņam rakstītais cikls “Astoņstūris” pirmatskaņojumu  piedzīvoja 9. septembrī Latgales vēstniecībā “GORS”, izvēršoties par izcilā pianista solokoncerta augstāko virsotni. Dzenīša astoņstūra centrā septiņu epizožu ielokā ir sonāte. Melnbalto taustiņu virknējumā uzmirdz stāsti, kas piepildīti spilgtām krāsām un rāmām gaismēnām. Tajos dzimtās Latvijas ainavas mijas ar atmiņām par klejojumiem Grieķijā, cikāžu dziesmas sasaucas ar dzeņa ritmiskjiem klaudzieniem, un nopietnas pārdomas atsvaidzina humora dzirksts.

Orķestris Sinfonietta Rīga izvietojies Aknīstes graudu kalts centrā, aizveras lielās kombainu laidara durvis, un vasaras svelmes cauraustā pustumsā skan Lindas Leimanes Dialexica. Kamerorķestrim un elektronikai rakstītais darbs kopā ar vizuālām projekcijām rada sirreālu atmosfēru – elektronikas partijā izsētās vārdu lauskas mijiedarbojas ar akustisko instrumentu balsīm un reizumis uzbur šķietami ārpasaulīgus un līdz šim neiepazītus tembrus, apliecinot, ka jaunās komponistes rokrakstam piemīt kā tehniska meistarība, tā īpaši suģestējoša emocionalitāte. Tās atklāsmē būtiska loma arī diriģentam Normundam Šnē, kura lasījumā pārsteidzošais opuss pirmoreiz izskanēja 12. augustā alternatīvajā kamermūzikas festivālā “Sansusī”.

Balvu pasniegšanas ceremonija notiks 6. martā Latvijas Nacionālajā operā pl. 19.00. Balvu pasniedzēji šogad būs LMB iepriekšējo gadu laureāti - diriģenti: Māris Sirmais, Normunds Šnē, Kaspars Putniņš, Jānis Liepiņš, Imants Resnis un Edgars Račevskis. Lielā mūzikas balva šogad tiks pasniegta 25. reizi. Pasākumu tiešraidē atspoguļos Latvijas Radio 3 “Klasika” pl. 19.00 un Latvijas Televīzijas 1. kanāls atliktajā tiešraidē pl. 22.05.

Lielās mūzikas balvas pretendentu sarakstu skatieties šeit!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti