Kultūras ziņas

Dinas Dubiņas "Ceļš"

Kultūras ziņas

Mūsdienu Baroni dodas no Tartu uz Dundagu

Ventspilī izskanējusi "LNSO vasarnīca"

FOTO: Trīs muzikālas dienas Ventspilī – izskanējis festivāls «LNSO vasarnīca»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Aizvadīts Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) vasaras festivāls “LNSO vasarnīca”, kas šogad pirmo reizi notika Ventspilī, informēja organizatori.

21. augustā koncertzālē “Latvija” uz Mazās zāles brīvdabas festivāla atklāšanas koncertā “LNSO Brass Band” un diriģents Jānis Retenais ļāva klausītājiem ieslīgt Džordža Gēršvina, Djūka Elingtona, Skota Džoplina, Kola Portera un citu amerikāņu komponistu melodiju noskaņās.

Vakara turpinājumā LNSO galvenais redaktors Orests Silabriedis un Ventspils koncertzāles mākslinieciskais vadītājs Miks Magone stājās pie dīdžeja pults, iepriecinot klausītājus ar īpašu mūzikas izlasi siltajai augusta naktij.

22. augustā LNSO un Igaunijas Valsts simfoniskā orķestra mūziķi LNSO diriģenta Gunta Kuzmas vadībā atskaņoja mūsdienu slavenāko amerikāņu komponistu Filipa Glāsa un Niko Mjūlija skaņdarbus.

Koncertā skanēja Glāsa 11. simfonija, kurai īpašu skanējumu piešķīra Ventspils koncertzāles akustika. Programmas otru daļu veidoja Glāsa muzikālās tradīcijas turpinātāja Niko Mjūlija opusi.

Četros no tiem varēja izbaudīt koncertzāles unikālo ērģeļu skanējumu, ko papildināja alta un marimbas tembri.

Solistu lomā: Pēteris Trasuns (alts), Guntars Freibergs (marimba) un Aigars Reinis (ērģeles).

Pirms koncerta norisinājās LNSO tradicionālās “Pirmskoncerta sarunas”. Tajās muzikologs Orests Silabriedis, LNSO mākslinieciskais vadītājs Andris Poga un koncertzāles “Latvija” mākslinieciskais vadītājs Miks Magone sarunājās par 20. un 21. gadsimta amerikāņu mūziku un tās iespaidu uz pasauli. Sarunu pēcāk varēs noklausīties kā podkāstu.

Savukārt festivāla jaunākos apmeklētājus LNSO iepazīstināja ar muzikālo pasaku “Brēmenes muzikanti”, kur teatralizētā gaisotnē tika atskaņoti populāri klasiskās mūzikas skaņdarbi. Četri LNSO mūziķi gan spēlēja savus instrumentus, gan pārtapa par Brēmenes muzikantiem. Koncertā piedalījās obojists Egils Upatnieks, čelliste Ieva Upatniece, sitaminstrumentālists Ernests Mediņš un arfiste Ieva Šablovska.

23. augustā festivāla pēdējā diena aizsākās ar improvizācijas paraugstundu topošajiem mūzikas profesionāļiem, kā arī ikvienam iesācējam neprofesionālim. Meistarstundu vadīja “Xylem Trio” pianists, Jāzepa Mediņa Rīgas mūzikas vidusskolas Džeza un populārās mūzikas nodaļas vadītājs Raimonds Petrauskis, pianists un komponists Edgars Cīrulis, kontrabasists un basģitārists, Ventspils Mūzikas vidusskolas Džeza nodaļas vadītājs Toms Poišs.

Līdztekus meistarklasei skolas vecuma bērni tika aicināti uz muzikālo izrādi “Zenīts”, kurai mūziku sacerējis Jānis Šipkēvics. Izrāde veidota kā paša Jāņa un viņa kādreizējā klasesbiedra, dzejnieka Marta Pujāta emocionāls vēstījums par skolas gados pieredzēto. Divi dziedoši zēni skatītājiem zīmē 90. gadu Rīgas Doma kora skolas mācību klases un gaiteņus, brauc liftā, raksta diktātus, spēlē “Super Mario” un sapņo par jaunām botām.

Festivāls noslēdzās ar koncertu “LNSO, Raimonds Pauls un Gija Kančeli”, kas veltīts Gruzijas komponistam Gija Kančeli.

Maestro Raimonds Pauls un pērnruden aizsaulē sauktais Kančeli ir jaunības draugi, kas kopā darbojušies gan pie vairākiem ieskaņojumiem, gan muzikālā albuma. Nu klausītājiem abu mākslinieku skaņdarbus bija iespēja dzirdēt koncertzālē "Latvija”. No maestro daiļrades izskanēja miniatūra no klaviercikla “Naktstauriņi” Jēkaba Jančevska pārlikumā klavierēm un orķestrim, savukārt no Gijas Kančeli – simfonisks skaņdarbs “À la duduki”, svīta ar Raimonda Paula izvēlētām kinomūzikas tēmām klavierēm un orķestrim Viļņa Šmīdberga pārlikumā, kā arī svīta “Hanuma” Riharda Zaļupes pārlikumā “Xylem Trio” un orķestrim. Pie klavierēm bija redzams pats maestro Raimonds Pauls. Koncertā piedalījas arī “Xylem Trio”: saksofonists Oskars Petrauskis, pianists Raimonds Petrauskis un sitaminstrumentālists Rihards Zaļupe. Trio radošā sadarbība ar Kančeli aizsākās jau 2007. gadā. 2010. gadā tika radīts mūzikas albums “In the Mood of Giya Kancheli”, kas ieguva Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvu instrumentālās mūzikas kategorijā. Pie diriģenta pults bija redzams LNSO mākslinieciskais vadītājs Andris Poga.

Pirms koncerta norisinājās arī Oresta Silabrieža vadītās LNSO tradicionālās “Pirmskoncerta sarunas”. Par godu jaunajam mācību gadam sarunas dalībnieki – Ventspils Mūzikas vidusskolas direktors Andris Grigalis, LNSO koncertmeistars Georgs Sarkisjans un pianists, komponists Edgars Cīrulis – pievērsās mūzikas izglītības jautājumiem un apsprieda arī mūzikas mīklu tulkošanu plašam cilvēku lokam.

LNSO vasarnīca” ir LNSO vasaras festivāls ar klasiskām un neakadēmiskām programmām. Festivāla ideja – doties prom no galvaspilsētas tuvāk citu Latvijas novadu un reģionālo koncertzāļu klausītājiem. Pēc trim gadiem Cēsīs un diviem gadiem Rēzeknē festivāls pirmo reizi devās uz Latvijas rietumkrastu.

Festivāls tiek rīkots ar Kultūras ministrijas, Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu un ir Latvijas valsts simtgades programmas notikums. Festivāls tapa sadarbībā ar koncertzāli “Latvija” un Ventspils Mūzikas vidusskolu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti