FOTO: Rudens kamermūzikas festivālu atklāj «Belcea quartet»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Kamermūzika ir ļoti tuvas distances žanrs, kas no klausītājiem pieprasa intensīvu un uzmanīgu klausīšanos. 3. oktobrī Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē tika atklāts Rudens kamermūzikas festivāls, sagādājot tā apmeklētājiem īpašu svētku sajūtu. Atklāšanas koncertā uzstājās izcilais stīgu kvartets “Belcea quartet”.

“Belcea quartet” ir īsta ikona un koncertafišu intriga visā pasaulē. Jau vairāk nekā 25 gadus šī muzikālā vienība saviem klausītājiem spēj arvien no jauna atklāt tradīcijām bagāto stīgu kvarteta žanru kā dzīvu, pulsējošu organismu.

Galvenais kvarteta dzinējspēks ir temperamentīgā rumāniete Korīna Belča, kura ir šī ansambļa dibinātāja. Kvartetā sastāvā ir arī divi francūži – vijolnieks Aksels Šahers un čellists Antuāns Lederlēns, kā arī poļu altists Kšištofs Hoželskis. Kvarteta galvenais trumpis ir spēja saplūst mūzikā kā vienā veselumā.

Mūziķis Kšištofs Hoželskis uzsvēra: “Strādājot mēģinājumos un uzstājoties koncertos, mēs kopā dzīvojam ļoti radošu un intensīvu dzīvi, kurā katrs no mums dod savu pienesumu. Mums katram ir savas saknes un pieredze, taču mēs esam neierobežoti savā domāšanā. Spēlējot kopā, mēs ļoti uzmanīgi viens otrā ieklausāmies, un mūsu kvartets ir kā četru balsu sintēze.”

Koncertā skanēja Mocarta 23. stīgu kvartets, Šūberta skaņdarbs “Nāve un meitene”, kā arī Šimanovska Pirmais stīgu kvartets. Neatkarīgi no tā, vai mūziķi atskaņo laikmetīgās mūzikas skaņdarbu vai klasisku stīgu kvartetu, viņu priekšnesums ir ārkārtīgi intensīvs, emocionāli nospriegots un tajā pašā laikā ļoti brīvs un muzikālajā fantāzijā neierobežots.

Rudens kamermūzikas festivāls notiks līdz 9. oktobrim. Klausītājus vēl gaida tikšanās ar vijolniekiem Vinetu Sareiku un Florianu Dondereru, pianistu Reini Zariņu, Latvijas Radio kori, kamerorķestri “Sinfonietta Rīga” un citiem māksliniekiem. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti