Kultūras ziņas

Balvas "Kilograms kultūras" fināla balsojums - notikums

Kultūras ziņas

Radioteātrim vairākas pirmizrādes

Ar koncertu un tērpu izstādi godina Margaritu Vilcāni

FOTO: Margaritas Vilcānes jubileju atzīmē ar skatuves tērpu izstādi un koncertu Lielajā ģildē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Gandrīz divus gadus pandēmijas dēļ tika lolots un vairākkārt atlikts populārās latviešu estrādes zvaigznes Margaritas Vilcānes apaļajai jubilejai veltītais pasākums. Vakar Lielajā ģildē beidzot izskanēja viņai veltīts koncerts ar spilgtu un iemīļotu Latvijas mūziķu dalību, bet līdz pat februāra beigām skatāma arī Vilcānes skaistāko skatuves tērpu izstāde.

Par latviešu estrādes karalieni dēvētā Margarita Vilcāne vienmēr izcēlās ar spilgtu artistiskumu, vienmēr staltu skatuves stāju un inteliģenci. Katra viņas uzstāšanās savulaik dēvēta par monoizrādi, kurā neatņemam nozīme mākslinieces tēlā bija tērpam. Daudzu gadu garumā skatuves tērpi tapuši sadarbībā ar kādreizējā Rīgas Modeļu nama mākslinieci un dziedātājas sirdsdraudzeni Āriju Punenovu.

Viena no Vilcānes skatuves tērpu izstādes veidotājām Asnate Smeltere skaidro: 

"Rīgā tā ir pirmā ideja un varbūt arī pats pirmais fakts, ka viena māksliniece rada tērpus otrai māksliniecei un tik ilgus gadus un nepārtraukti veiksmīgi."

Modes māksliniece  Sintija Šustiņa ir pārliecināta, ka Vilcānes un Punenovas radošais tandēms izveidoja to skatuves tēlu, ko mēs šobrīd zinām, kā “Margarita”: "Tas ir Latvijas kontekstā unikāla parādība, kad šis elegantais, izsmalcinātais tēls ir veidots apzināti."

Lielās ģildes Baltajā zālē, sadarbojoties Latvijas Mākslas akadēmijas Vides mākslas, Modes mākslas, Grafikas un iepakojuma speciālistu studentiem un pasniedzējiem, izveidota Margaritas Vilcānes skatuves tērpu izstāde. Lai arī māksliniecei nav raksturīgi kavēties atmiņās, ieraugot vienkopus sen neredzētās skatuves kleitas, dziedātāja bija aizkustināta. "Man Freibergs teica – ieraudzīsi – Tev atkārsies žoklis! Tādā stāvoklī arī esmu!" teic dziedātāja.

Veicot rūpīgu izpētes darbu, katram no 24 tērpiem pievienots atmiņu stāsts, jo tēli savulaik tika veidoti konkrētai koncertprogrammai. Taču Vilcāne ir pārliecināta:

"Jebkuru no viņiem es varu uzvilkt jebkurā vietā un es nebūšu vecmodīga!

Tā lūk ir Ārija! Mūžīgā klasika! [..] Es esmu lepna! Nenormāli laimīga, ka tas viss ir bijis manā dzīvē. Par to esmu pateicīga gan liktenim, gan Dievam, mammai pirmām kārtām."

Tikšanos ar skatītājiem tādā kā atmiņu vakarā Margaritai Vilcānei nozīmīgā vietā – Lielās ģildes namā, uz kādreizējās Valsts filharmonijas skatuves, pavadīja dziedātājas ilggadējie draugi. Bet populārākās dziedātājas dziesmas izskanēja latviešu estrādes džentlmeņu Intara Busuļa, Normunda Rutuļa, Daumanta Kalniņa un, protams, maestro Raimonda Paula priekšnesumos.      

Pasākuma idejas autors Ojārs Rubenis par Margaritu Vilcāni teic: "Viņa ir fantastiska! Apbrīnojami dzīvespriecīga, apbrīnojami strādīga un apbrīnojami gudra sieviete. Un man jāatzīst, ka viss, ko viņa pasaka, viss, kā viņa izskatās un sevi pasniedz, tā ir tāda vērtība, no kuras mēs varam tikai un vienīgi mācīties."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti