Kultūras ziņas

Nacionālā bibliotēka atsāk uzņemt lasītājus

Kultūras ziņas

Vladislava Nastavševa "Melnraksts"

Zālē ar tūkstoš vietām koncertu bauda 20 cilvēki

FOTO: Liepājā izskanējis Imanta Kalniņa dzimšanas dienai veltītais koncerts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Otrdien, 26. maijā, ar koncertu “Kamēr vien gliemeži skrien” Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” tika nosvinēta komponista Imanta Kalniņa 79. dzimšanas diena, medijus informē koncertzāles pārstāvji.

Jubilāra komponētas dziesmas atskaņoja mūziķi Daumants Kalniņš un Kaspar Zemītis.

Pasākuma rīkotāji stāsta, ka, ievērojot visus drošības pasākumus, koncertzālē pulcējās 20 klausītāji, taču koncerta tiešraidi vēroja simtiem mājsaimniecību visā Eiropā. Tai bija pieslēgušies skatītāji no Latvijas, Beļģijas, Dānijas, Igaunijas, Somijas, Francijas, Vācijas, Luksemburgas, Norvēģijas, Zviedrijas, Lielbritānijas un pat Uzbekistānas.

Koncertuzvedumā “Kamēr vien gliemeži skrien” mūziķi Daumants Kalniņš un Kaspars Zemītis atskaņoja skaņdarbus, kas aizsniedzas līdz pat komponista daiļrades pirmsākumiem – klausītāji dzirdēja gan mazāk zināmas, gan tautā iemīļotas Imanta Kalniņa dziesmas. Skaņdarbus programmai atlasīt palīdzēja komponists un diriģents Juris Vaivods.

Koncertuzvedums veidots kopā ar režisori Māru Ķimeli, tajā atspoguļojot ne vien Imanta Kalniņa mūzikas dažādību, bet arī atklājot Daumanta Kalniņa un Kaspara Zemīša muzikālo daudzveidību. Dziesmas no rotaļīgām pārgāja domīgās, no līksmām kļuva intīmas. Līdzās dziesmām izskanēja instrumentālie skaņdarbi obojas, klavieru un ģitāru spēlē.

Liepājas koncertzāles “Lielais Dzintars” pārstāvji stāsta, ka ideja par šādu koncertu radās divu iemeslu dēļ. Pirmkārt, savu jubileju svin viens no populārākajiem Latvijas komponistiem Imants Kalniņš, un šos svētkus nevarot neatzīmēt. Otrkārt, gan paši koncertzāles darbinieki, gan klausītāji esot sailgojušies pēc kultūras pasākumiem, un lielajā, tūkstotim apmeklētāju paredzētajā zālē pulcējās tikai 20 Imanta Kalniņa mūzikas cienītāji, kuri pirmie paspēja nopirkt biļetes.

Neskatoties uz to, ka pasākums neienesa peļņu, vēlme atgriezties pirms pandēmijas laika kultūras dzīvē ņēmusi virsroku. Koncertzāles “Lielais Dzintars” valdes priekšsēdētājs Timurs Tomsons stāsta: “Tās pirmās 20 biļetes tika izpirktas vienkārši vienā brīdī, mums ir tomēr iespēja izmantot Valsts kultūrkapitāla fonda līdzfinansējumu, un, protams, tiešraidē nauda, ko mēs dabūjām, sedza daļu no izdevumiem.”

Tikmēr koncerta apmeklētājs Aldis atzīmē: “Jāsaka, tik ļoti esmu nocieties, ka vairs pat nedomāju par to, ka varētu būt kaut kāda bīstamība.

Citādi varbūt es nebūtu izkustējies, bet uz Imantu Kalniņu nakts vidū celšos un nākšu.”

Koncertprogramma “Kamēr vien gliemeži skrien” tika veidota pirms četriem gadiem, kad Imants Kalniņš svinēja savu 75 gadu jubileju un, kā atzīst mūziķi, viņi vēl aizvien neesot beiguši to svinēt. Koncertuzvedums veidots kopā ar režisori Māru Ķimeli, savukārt pats jubilārs nekāpa uz skatuves, bet video ierakstā dalījās esejiskās pārdomās par laika ritējumu.

Dzimšanas dienas koncerta filmēšana Lielajā zālē notika, ievērojot visus drošības pasākumus, uzsver pasākuma organizatori.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti