Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

"Vairāk gaismas!" Eduarda Veidenbauma muzejā

Koncertzālē un rūpnīcā aizvadīts "Liepājas Mākslas forums"

FOTO: Koncertzālē un rūpnīcā – aizvadīts Liepājas Mākslas forums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ar astoņiem spilgtiem kultūras pasākumiem nedēļas nogalē aizvadīts Liepājas Mākslas forums. Tas pulcēja māksliniekus no vairākām pasaules valstīm un norisinājās ne tikai kultūras ļaudīm ierastajā vidē – koncertzālē "Lielais dzintars", bet arī bijušajā rūpnīcā "Liepājas metalurgs", kā skatuvi izmantojot gan tukšu cehu telpas, gan dzelzceļa sliedes un citus industriālus objektus.

Kā uzsver Mākslas foruma veidotāji, daudzi Latvijas iedzīvotāji tagad jūtas nomākti pandēmijas, ekonomiskās situācijas un kara radītās spriedzes dēļ, tāpēc šogad pasākuma virsuzdevums bija sniegt labas emocijas. Par tām gādāja vairāki izcili mūziķi, foto un cirka mākslinieki, dejotāji un citi radoši savas jomas profesionāļi.

Par Liepājas Mākslas foruma intriģējošāko pasākumu vairāki apmeklētāji gan atzina horeogrāfes Olgas Žitluhinas un mūziķa Jura Kaukuļa veidoto muzikālo laikmetīgās dejas izrādi bijušajā rūpnīcā "Liepājas metalurgs". Kādreizējais metalurģijas milzis šoruden svin savu 140. jubileju, un mākslinieki priecājās, ka radījuši tam skaistu sveicienu dzimšanas dienā.

 "Mēs to radījām šeit – uz vietas. Mājās bijām ļoti daudz strādājuši pie tā, bet, atbraucot šeit, bija skaidrs – vide diktē citus noteikumus," par radošo procesu stāstīja mūziķis, izrādes mūzikas autors Juris Kaukulis.

"Visas vecās ēkas, metāla objekti ir ārkārtīgi iespaidīgi, un bija uzdevums, kā to mūzikas daļu izrādē veidot atbilstoši tam. Tas bija diezgan liels izaicinājums," atzina mūziķe Liene Dobičina.

Savukārt izrādes dalībniece Sintija Skrabe atklāja: "Mēs kā ķermeņi īsti nevis stāstām kaut ko, bet ievirzām skatītājus pašiem stāstīt stāstu caur mums. Ja mēs esam uz jumta, tas viņiem paver to skatījumu pacelt acis augšā, paskatīties, kāda ir tā metāla konstrukcija, kas ir zem kājām."

Kamēr "Liepājas metalurgā" nenotiek ražošana, tas arvien biežāk tiek izmantots mākslas vajadzībām, piemēram, arī kinofilmu uzņemšanai. Publikai tas bija atvērts pirmoreiz, bet, pēc foruma organizatoru domām, atkārtoti tas varētu notikt arī laikā, kad Liepāja būs Eiropas kultūras galvaspilsēta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti